En Güzel Misafir Sofraları - Elif Ayla

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.292
Tepki
83.853
Puan
113
Konum
İstanbul
en-guzel-misafir-sofralari-1540404.Jpeg


En Güzel Misafir Sofraları

81 ilden çorbalar, yemekler, tatlılar ve hamur işleri

Başın üzerinde yeri vardır misafirin. Ne de olsa misafir bir yerse, kırk bırakır arkasında. Bereket misafirin yediğindedir. Misafirler, kahvelerini içerken kırk yıl sürecek bir hatırın da kapısını açarlar. Anadolu’da değişen bütün o şeylere inat, kalbe giden yol hala mideden geçer. Sofralar kurulur, misafirler mutlu kalktığı bir sofradan, ev sahibi için de bir misafirlik dileyerek ayrılır.

Bu samimi bir yemek kitabı. Güzel komşuluğu, annelerimizin misafirperverliğini hatırlatan ve hepimize “anne yemeği” duygusunu hatırlatacak tarifleri içinde barındırıyor. Türkiye’nin 81 ilinden leziz seçmeler, misafirlerinize göğsünüze gere gere hazırlayabileceğiniz nezih mönüler sunuyor.

Kitapta, Türkiye’nin şehir şehir en sevilen yemeklerini bir araya getirdik. Gaziantep ve yuvalama, İzmir ve zeytinyağlılar, Balıkesir ve höşmerim gibi ilk akla gelen yemekleri değil, her şehirde yapılan “anne” yemeklerinin az konuşulmuşlarını almaya çalıştık. Eseri hazırlarken dostlarımızı arayıp, “Senin memleketinin hangi yemeği sana en çok anneni hatırlatıyor?” diye sorduk. Dolayısıyla misafirlerinize pişireceğiniz bu yemekleri, restoranlarda, kebapçı dükkânlarında bulmak kolay değil.

Elif Ayla latif bir davetle “Bize de buyurun” diyor, “Sizi bu akşam hangi ilimizde ağırlayalım?” Ve siz misafirinizi her nerede ağırlamak isterseniz, o yerde, o şehirde maharetle kuruyor sofrayı… Düğünden doğuma, misafirliğin sona erdiği ölüme kadar, her yendiğinde farklı bir anlam kazanan yemeklerin izinden gidiyor. Anne eli lezzetiyle, baba sofrası bolluğunu birleştiriyor.
Herkesi Halil İbrahim sofrasına davet ediyor.

Elif Ayla kimdir?

Sokakları deniz kokan o şehirde doğdu. Bahçesinde bir hurmayla bir de iğde ağacı olan o cami yapıldıktan tam ama tam 600 yıl sonra. O iğdenin altında çok ama çok kitap okudu. Musalla taşında beş taş oynadı. Nil kenarında hiç kahve içmedi. Ama Üsküdar sahilinde içti. Küçüklüğünden beri ermeye çalışıyordu. Bunun için iğdeyle yetinmedi. İncir ağacının altında, üstünde, muhtelif yerlerinde kitap okudu. Netice malum…

Doğduğu yerden dolayı adı Zeytincir olacaktı. Kader, lamelif oldu. Okudu, yazdı falan. Sonra başına talih kuşu mu kondu, yedi kandilli Süreyya’nın tacı mı oturdu bilinmez, bir minareler sarayına geliverdi. Bütün o camilerin ve masalların ve kedilerin ve kokuların toplandığı o şehre. Tam masalın içinden geçiyorum diyordu ki orada kalıverdi. Masalın içinde iki harf tuttu. Sırlı iki harf. Harflerin peşine düştü. Masallardan şehirler, şehirlerden masallar toplayıp, kelimeye iman etti. Şimdilerde de yazar, diyar diyar gezip bildik harflerden yeni şeyler yazıyor.

Yazarın yayımlanmış kitapları:

Sultan II. Abdülhamid’in Çocukluk Düşleri, Nesil Yayınları
Kalbin Limon Hali, Hayykitap
Şerbet ve Hoşaf, Hayykitap

‘En Güzel Misafir Sofraları’ Teknik Özellikler

Yazar: Elif Ayla
Yayınevi: Hayykitap - 154
Kategori: Yöresel Yemekler - 3
Türü: Yemek Kültürü
Birinci baskı: Temmuz 2011
Sayfa sayısı: 198
Ebat: 15,5 x 23 cm


Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst