En İdeal Sünnet Yaşı Kaçtır?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
Doç. Dr. Salih Somuncu, sünnet için en uygun dönemleri anlatıyor. Hangi bebekler erken sünnet olmalı, sünnet için ideal zaman..
19_thumb5.jpg

Hisar İntercontinental Hospital’dan Doç. Dr. Salih Somuncu, sünnet için en uygun dönemlerin 6-15 ay, 2-4 yaş ve 7-10 yaş arası olarak açıkladı. Doç. Dr. Salih Somuncu, “Sünnet cerrahi bir müdahale olsa da çocuk gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Özellikle belli yaş grupları arasında yapılması çocuğun zihinsel gelişimi için önemlidir. 4-6 yaş döneminde erkek çocukların ruhsal-cinsel gelişimi açısından kritik bir dönemdir. Çocuk örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır” dedi.

Sünnet, erkek üreme organının en uç kısmını örten deri ekinin usulüne uygun ve steril şartlarda yapılan cerrahi bir işlem ile çıkarılması olarak tanımlanabilir. Aileler içinse sünnet bir gurur kaynağı. Toplumumuzda çocukların erkekliğe ilk adımı attıkları gün olarak kabul gören sünnet ile ilgili en çok merak edilen soruların başında hangi yaşta uygulanması gerektiği geliyor. Doç. Dr. Salih Somuncu, sünnetin çocuk gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek, “Özellikle belli yaş grupları arasında yapılması çocuğun zihinsel gelişimi için önemlidir. Bu nedenle tıbbi zorunluluk olmaksızın, isteğe bağlı sünnet için önerilen bazı yaş grupları vardır. Bu dönemler 6 ile 15 ay, 2 ile 4 yaş ve 7 ile 10 yaş arasıdır” diye konuştu.

4-6 Yaş Arası Kaçının
Bu dönemler dışında tıbbı zorunluluk söz konusu değilse sünnetin yapılmamasının tavsiye edildiği dönemler olduğunu ifade eden Doç. Dr. Somuncu, şunları söyledi: “4 ile 6 yaş arası dönem erkek çocukların ruhsal-cinsel gelişimi açısından kritik bir dönemdir ve ‘Penisle ilgili’ anlamına gelen “Fallik” dönem olarak bilinir. Bu dönemde erkek çocuk cinsel kimliğini oluşturmaya çalışmaktadır ve annesine duyduğu yakınlık nedeniyle babasından tepki görebileceği endişesi içindedir. Bu dönemde penisle ilgili geçireceği sünnet gibi bir işlemi, babası tarafından cezalandırılmak ve adeta erkeklik organının kesilmesi (kastrasyon) olarak görebilir. Bu dönemde travmatize edilmeyen erkek çocuğun daha sonra giderek annesine bağımlılığı azalır ve babasıyla özdeşleşerek cinsel kimliği konusunda karara varır. Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır.”

Sünnet evde değil ameliyathanede yapılır!
Sünnetin ciddi bir cerrahi girişim olduğunu bu nedenle lokal anestezi altında yapılmaması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Somuncu, “Lokal anestezi altında sünnet edilen çocuğun hiç acı duymaması mümkün değildir. Üstelik çok yoğun bir endişe ve korku yaşar. Dahası, çocuğun endişesi ve tepkilerinden etkilenen cerrah ve ekibinin aceleyle girişimi yapmaya kalkmaları hata riskini artırır. Sünneti yapacak olan cerrahın seçimi, ne yazık ki çoğu kez sünnet sürecinin en sonunda yer verilen ve en az önemsenen kısmıdır! Bu konuda hekimlerin de hatası vardır” dedi.

Cerrahi Uygulama
Doç. Dr. Somuncu, sünnetin cerrahi bir girişim olduğu için kesinlikle ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Sünnet, fıtık veya inmemiş testis ameliyatlarından daha kolay bir cerrahi girişim değildir. Hatalı yapıldığı takdirde neden olabileceği olumsuzluklar çocuğun bütün hayatını etkileyebilir” uyarısında bulundu. Doç. Dr. Somuncu, bilimsel kanıtlarla desteklenen sünnetin tıbbi yararlarını şöyle sıraladı: “Penis ucu temizliğinin sürekliliğinin sağlanması, tekrarlayan penis ucu iltihaplarının önlenmesi, yenidoğan döneminde yapılırsa daha az idrar yolu iltihabı görülmesi, idrarın, mesaneden böbrekler ile mesane arasında yer alan ve “Üreter” adı verilen kanallara geri-kaçma (reflü) bozukluğunun daha az görülmesi, cinsel yolla bulaşan hastalıkların azalması, sünnetli erkeklerin cinsel temasta bulundukları kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanseri riskinin azalması, penis başı kanseri riskinin azalması.”
 

Çilekli Sakız

Moderatör
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
1 Şubat 2009
Mesajlar
4.184
Tepki
5.839
Puan
113
Yaş
33
Konum
İzmir/ Tokat
Valla aklı ermiyorken yaptırılması bence en sağlıklı ve en güzeli..
Aklı erdikten sonra çocuğu o korkuya salmak pek dayanılası birşey değil gibime geliyor.Ama yine de bilemeyeceğim :acep:
 

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde
eşime kalsa 2 yaşına girdiklerinde sünnet ettirecek anne babası yaşlı hani dünya gözüyle görsünler diyor torunlarının sünnetini tek erkek torunları çünkü
bende olmaz diyorum ozaman küçük olacaklar filan bakalım hayırlısı olsun artık

paylaşımın için teşekkürler şahım
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.861
Tepki
6.627
Puan
113
Konum
-
benim oğluşun sünnetini 2,5 aylıkken yaptırdık...olduda bitti şimdi çok rahatım
 

Anber

Daimi Üye
Katılım
16 Mayıs 2014
Mesajlar
339
Tepki
269
Puan
63
Konum
İst
Oğlum 7 yaşında ama bu yaz da değil gene seneye bıraktık.
Bu düğün yapma sevdası zaten insanları geç bırakıyor. Etrafta 10 yaşındakiler bile var daha yaptırmamış :cilgindans:
 

htc_

Daimi Üye
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
897
Tepki
986
Puan
93
Yaş
32
Konum
Ankara
Oğlum 7 yaşında ama bu yaz da değil gene seneye bıraktık.
Bu düğün yapma sevdası zaten insanları geç bırakıyor. Etrafta 10 yaşındakiler bile var daha yaptırmamış :cilgindans:

bencede çok mantıklı :selam: çocuk en erken 5-6yaşlarında olmalı sünnet için -ki misafirlere hani para diyebilsin :tskler: pipili pilavımdan yediniz mi desin :kahkaha: çocuk hatırlasınki hatırası olsun :huhuu:
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.495
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Biz oğlumu bir yaşına girdiği zaman sünnet ettirdik.Ne onun acısını hissetti nede korkusunu.İlk başts istemedim karşı çıktım kıyamamdım ama eşimin isteği ve yaşadıklarını anlatması üzerine küçük yaşta cerrahi müdahaleyi görsün düğün dernet mevlüt kısmı kendini hatırladığınıda olur diyerek korku dolu o anları atlattık.İyiki yaptırdık diyorum
 

bensuakyol

Yeni Üye
Katılım
28 Nisan 2018
Mesajlar
1
Tepki
0
Puan
1
Yaş
31
Konum
manisa
yeğenimi sünnet ettireceğiz. kendisi 4 aylık henüz. sormak istediğim şu, bebekken yani 4-5 aylıkken sünnet ettirmenin ona herhangi bir zararı olur mu
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst