En zor karar (boşanma)

sementha

Daimi Üye
Tepki
3.398
Boşanma ve sonrasında yaşananlar çocuğun gelişimini etkileyecek bir sürecin başlamasına da neden olur. Pedagog Güzide Soyak'a göre ebeveynlerin bu sürece nasıl hazırlandıkları ve boşanma sonrasındaki durumları çocukların gelişimlerini olumlu ya da olumsuz etkiler.

Sorumluluk sahibi yetişkinler olarak boşanma sürecinde çocuklarımızın ihtiyaçlarına, aramızdaki güven bağının korunmasına özen göstermek gerekir. Uzamış veya ayrılık kararı almakta zorlanılmış süreçlerin çocukları olumsuz etkilediği kesindir. Boşanma kararını açıklarken ebeveynler birlikte hareket etmelidirler. Sakin ve kontrollü davranılmalı. İçinde bulunulan durum ve bundan sonraki yaşam şekli açıklayıcı cümlelerle anlatılmalıdır. Çocukların konuşma sırasındaki soruları ya da itirazları bu süreçle ilgili bilgileri ve hissettikleri konusunda bilgi verecektir. Bu sürecin uyumlu atlatılmasında yapılabilecek ilk adımlar şunlar olabilir:
# Ayrılık kararınızı çocukların yaş dönemlerine uygun cümlelerle açıklamak.
# Anne ve baba olarak sorumluluklarınızın değişmediğini her zaman onu seveceğinizi hissettirmek.
# Görüşme düzeninizin nasıl olacağına hep birlikte karar vermek. Çocukların bu süreçteki taleplerini hassasiyetle karşılamak.
# Çocuklar bazen evden ayrılan ebeveyn için kaygı duyuyorlar. Nerede yaşadığı, ne hissettiği ile ilgili soruları olabilir. Bunları dikkatle dinleyip tatmin edici cevaplar vermeye çalışmak.
# Anne ve babaların kendi aralarındaki sorunları çocukların önünde konuşmamalarına özen göstermeleri gerekir.
# Okul, sağlık sorunları gibi konularda her iki ebeveynin de işbirliği yapmaları çok önemlidir.
# Çocuklar boşanma sırasında terk eden veya ihmal eden ebeveyni de özlerler. Anne ve babalar birbirlerinin yerini tutamaz.
# Babası tarafından ihmal edilen erkek çocuk kendisini şekillendirmeye yardımcı olacak modelini de kaybeder.
# Kız çocuklarının ise karşı cinsle ilişki oluşturmakta güçlükler yaşadıkları gözlemlenir.

alıntıdır........

yoruldum71

Daimi Üye
Tepki
3.368
insanın gözü hiç birşey görmüyorsa bu boşanma da o kadar zor karar verilmiyor
ben bundan 4 yıl önce başvuruyordum boşanmak için hemde eşimin gözünün yaşına bakmadan
avukatlaaaaarla konuştum anlaşma sağlamaya başladım
gerekenleri de yapmaya çocuklarımıda allllllllllıp gitmeye hazırlanıyordum
eşim eşşekler gibi yalvardı yakardı ailemde bi şans daha ver dedi çocuklar hatırına dedi
ve karardan döndüm ve şimdi kuzu kuzu yanı başımda bazı delilikleri oluyor ama
oda boşanmaya sebeb değil

esila_

Yeni Üye
Tepki
4
Boşanmak ;
Mücadele etmeden yenilgi kabul edilemez.
Sorunu çözmek için bütün yollar denenmiş ama fayda etmemişse, dayanılacak gibi değilse sürdürmenin bir anlamı yok bence.
Çocuklarımız için katlanıyorum diye düşünenlere ise,
sürekli huzursuzluk, kavga, hakaret olan bir evde çocuktan önce bizim psikolojimiz bozulur.
Bozuk psikoloji ile anne çocuğuna nasıl sağlıklı yaklaşabilir. Bu huzursuz ortamda büyümek zorunda bırakılan çocuk ne kadar sağlıklı bir birey olur :(
Psikologlar hastalarının genelde çocukluğuna inme sebeplerinden biri o dönemin ne kdr önemli olduğunun göstergesi bence. Allah kimseye göstermesn ama eğer evlilikten ümit kesilmişse
uzatmanın anlamı yok diye düşünenlerdenim..

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar