Enginar

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
İster haşlanmış olarak ister soslu veya sossuz; damak zevkine düşkün olanların ilâcı enginar her türlü yenebiliyor. İçerdiği en önemli madde olan Cynara scolymus, dalağın ve m etabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlıyor. Ayrıca enginar kolesterolü de düşürüyor.

Besin değeri: Cynara scolymus ve beta karoten. Romatizma, gut, obezite, yüksek kolesterol ve mide asidi gibi m etabolizma rahatsızlıklarında olumlu etkileri var. Ayrıca mideyi de rahatlatıyor.

Tavsiyemiz: Mideniz yağ hazmetmekte zorlanıyorsa, enginar yemeyi deneyin
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.486
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Enginara bayılırım. Eşimle de bolca tüketiriz.

Dolması, yemeği hepsi ayrı güzel. -hmm-hmm
 

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.324
Tepki
83.931
Puan
113
Konum
İstanbul
her-derde-deva-enginar--628559.Jpeg

Her derde deva: Enginar!

Sahip olduğu vitamin ve minerallerle tam bir sağlık dostu olan enginar, yaşlanma etkilerini de geciktiriyor...

Bahar aylarıyla birlikte tezgahlardaki yerini alan enginar, sahip olduğu vitamin ve minerallerle tam bir sağlık dostu olan enginarın yapraklarının da yenmesi öneriliyor.

Posa yönünden çok zengin olan ve karaciğeri temizleyici özelliği bulunan enginarın, faydaları saymakla bitmiyor. Damar sertleşmesini engelleyen, kanı temizleyen, beyin hücrelerini yenileyen enginar, aynı zamanda kolesterol düşmanı olarak da biliniyor.

Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Baş Diyetisyeni Sevinç Yetişen, yaptığı açıklamada, daha ilk çağlardan beri
faydaları bilinen enginarın, içerdiği bazı maddeler sayesinde birçok önemli özelliklere sahip, besin değeri yüksek bir sebze olduğunu söyledi.

Enginarın protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini bünyesinde barındırdığını dile getiren Yetişen, buna karşılık besin değeri son derece yüksek olan bu sebzenin kolesterol içermediğini vurguladı.

Her derde deva

Yetişen, enginarın antioksidan özellikleri nedeniyle karaciğere çok faydalı olduğunu dile getirerek, enginarda bulunan "Cynarin" maddesinin karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım ettiğini söyledi.

Yiyeceklerin sindirimini kolaylaştıran enginarın, mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi geldiğine işaret eden Yetişen, bu şifalı sebzenin güçlü bir idrar söktürücü olduğundan böbreklerin çalışmasını düzenleyerek vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırdığını, böbrekteki kumların dökülmesine de yardım ettiğini anlattı.

Yetişen, enginarın kanı temizlediğine, toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlayarak yorgunluğu giderdiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Yapılan araştırmalarda enginarın sindirim sisteminin yanı sıra kalp için de yararlı olduğu, kalp kaslarını güçlendirerek kalbin daha rahat çalışmasını sağladığı, kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğü ve damar sertliğine iyi geldiği saptanmıştır. Enginar, içerdiği bir tür nişasta olan inülin sayesinde kandaki şeker düzeyini düşürülmesine yardım eder, bu nedenle şeker hastalarını da rahatlıkla tüketebilir. Devam eden araştırmalarda enginarın içerdiği sylmarin sayesinde, hücrelerin hasar görmesinin yavaşladığı prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerini önleme konusunda da etkili olduğu görülmüştür."

Yaşlanmanın etkilerini azaltıyor

Enginarın, içerdiği posa, mineral ve vitaminler sayesinde vücudu dinlendirdiğini, dinçlik ve gençlik verdiğini belirten Yetişen, hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın da etkilerini azalttığına işaret etti.

Yetişen, yabancı ülkelerde çocuk mamalarının yapımında, kozmetikte, içki ve boya sanayisinde de kullanılan enginarın düşük kalori içerdiği için zayıflamak isteyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebileceğini söyledi.

Satın alırken dikkat edin

Türkiye’de sınırlı miktarda üretildiği için yüksek fiyatlarla satışa sunulan enginar sağlık için taze olarak ve mevsiminde tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yetişen, şöyle devam etti: "Satın alırken yeşil yapraklarının ucuna bakarak satın alınmalıdır. Ucu siyah olan yaprağa sahip olan, yaprakları birbirinden çok ayrı olan ve üstünde siyah lekeleri olan enginar bayattır. Enginarın ortası sert olmalı ve tüylerinin iğne gibi batması gerekir. Sapında delik olması içinin kurtlu, esmer lekelerin olması enginarın ortasının çürümüş olduğunu gösterir. Ağırlığı fazla olanı tercih etmelidir. İyi bir enginarın sapının uzunluğu 8-10 santimetreyi geçmemelidir."

Yeşil yapraklar atılmamalı

Yetişen, yemek yapmadan önce enginarın çok iyi yıkanması gerektiğini dile getirerek, temizlerken yapraklarının da ayrılarak sökülmesi gerektiğini bildirdi.

Enginarın sadece göbeğinin yenmemesi, yeşil yapraklarının da haşlanarak tüketilmesinin önemine dikkati çeken Yetişen, "Haşlama suyu da atılmamalı. İçine biraz pirinç katılarak çorba olarak da tüketilmelidir. Enginar yemeği iyi çiğnenerek yenmeli ve pişirildiği gün tüketilmelidir. İçinde çok çabuk toksin oluşabileceğinden pişmiş enginar bekletilecekse buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir" diye konuştu.


Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst