Enginarın Faydaları

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.319
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Enginarın Faydaları

attachment.php


Anayurdu Akdeniz ülkeleri olan enginar, toprağı zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan pek çok ülkede yetiştirilir. Yaklaşık 1 m. uzunluğundaki bitkinin toprak üstü bölümü her yıl çiçeklenme döneminden sonra ölür. Ertesi yıl yeni yaprak ve çiçekler verir.

Rozetler oluşturan yaprakları derin loplu ve bol tüylü, çiçekleri mor renklidir. Ekiminden sonraki dört-sekiz yıl içinde rozet demeti giderek kalabalıklaşır, buna bağlı olarak çiçek başlarının büyüklüğü ve kalitesi düşer. Bitki bu yaşa geldiğinde kök parçalarından alınan sürgünlerden yeni bitkiler üretilir.

Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyve, mineral bolluğu bakımından enginarla yarış edemez. Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganezden başka A, B1 ve C vitaminleri içeren enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesi ve safranın kolay akışını sağlamasıdır.

Romatizmalılara salık verilen enginar, unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı gibi idrar söktürücü özelliğe da sahiptir. Diyet yapanlar için göz ardı edilemeyecek olan enginarın 100 gramı sadece 53 kalori içerir.

Enginar suyunu kesinlikle atmayın. İçinde değerli minerallerin bulunduğu bu suyu çorba yapımında kullanabilirsiniz.

16. yüzyılda yaşayan ve o çağın en ünlü hekimlerinden olan Castro yüksek ateşte haşlanmış enginarın suyunu birçok hastalığın tedavisinde kullanırdı. Mevsiminde en az 60 adet yenen enginarın vücudu tüm hastalıklardan koruduğuna inanılır.

Bir Akdeniz ülkesi olan ülkemizde de bol miktarda yetişen enginarın yerli çeşitleri arasında şıra, Bayrampaşa, Darıca, sakız enginarlarını sayabiliriz. Karaciğerin en büyük dostu olarak bilinen enginarı mevsiminde bolca tüketmekte fayda vardır.

Enginarları saklarken kararmalarını önlemek için limon suyu ilave edilmiş su dolu bir kapta bekletin. Pişirme sırasında enginarın içine katacağınız bir dilim limon, kararmayı önler. Eğer enginarı kendiniz soyacaksanız sapını pişirmeden az önce kesin. Çünkü sapları kesilen enginarlar uzun süre tazeliğini ve beyazlığını koruyamaz.

Msn Kadin
 

Ekli dosyalar

  • 742256333B05879A1368EB413FFC3.jpg
    742256333B05879A1368EB413FFC3.jpg
    48,1 KB · Görüntüleme: 50

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.323
Tepki
83.921
Puan
113
Konum
İstanbul
286995983773.jpg


Mevsimin iki mucize sebzesi

Bahar mevsimi sebzelerinden olan bu bitkiler karaciğeriniz ve kalbiniz için mucize etkisi gösteriyor.

Öğünlerimiz daha sağlıklı bir hale getirmek istiyorsak, mevsiminde çıkan sebzelerle çeşitlendirerek zenginleştirmeliyiz. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından, kolestrole; kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok faydası bulunan mucize sebzeler enginar ve kuşkonmazı öğünlerimizden eksik etmemeliyiz. İçhastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bu mucize sebzelerin faydaları ile ilgili bilgi veriyor.

SİNDİRİM SİSTEMİ DOSTU: ENGİNAR

Çok değerli bir sebze olan enginarın besin değeri çok yüksektir. Bir çok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerir. Vitamin ve mineral açısından da çok zengin bir sebze olan enginarın hazmı kolaydır ve düşük yağ içeriğinden dolayı kilo dostudur.

İSHALİ ÖNLER

En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan "sinarin" isimli madde enginarda bulunur; karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan Enginar, adeta bağırsakları yıkayarak, temizler ve ishali önler.
Kalbiniz için enginar yiyin...

A,D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar; beyin yorgunluğunu giderir. Yüksek protein içeriği nedeniyel kalp adalelerini kuvvetlendiren enginar; üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır. Mide ve bağırsakları dezefenkte eder; vücuda canlılık verir.

İşte enginarın faydaları:

• Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar
• Böbrek ve bağırsakların düzenliçalışmasına yardımcı olur.
• Sindirimi kolaylaştırır.
• Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
• Vücuda dinçlik verir
• Kalp sağlığı için faydalıdır
• İshali keser
• Kanı temizler

DOĞAL ÖDEM ÇÖZÜCÜ: KUŞKONMAZ

Vücut sisteminde detoks etkisi gösteren Kuşkonmaz, K vitamini, B vitamini (folat), C vitaminive A vitamini açısından oldukça zengindir. Folat dışında B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri de bulunan kuşkonmaz, lif, manganez, bakır, fosfor,potasyumve protein için iyi bir kaynaktır.

Kuşkonmazda yüksek miktarda bulunan B vitamini (folat), sağlıklı bir kalp damar sistemi için çok önemlidir. Folat seviyesinin düşmesi kalp hastalıkları riskini artırır. Bir poriyon kuşkonmaz, günlük B vitamini ihtiyacının yüzde 66'sını karşılar. Sodyum içeriği oldukça düşük olan kuşkonmaz,potasyum açısından da zengindir. Mineral profili, içerdiği aktif aminoasitle birleşince diüretik bir etki oluşturur.

Bu nedenle, özellikle adet döneminde vücudunda su toplanması (ödem) oluşan kadınlara iyi gelir. Bağırsakları korur.
Kuşkonmazda inüln adlı özel bir karbonhidrat vardır. Bu karbonhidrat, bağırsakta iyi bakterilern gelişimini ve aktivitesini artırır. Bu da zararlı bakterilerin bağırsak da tutunmasını zorlaştırır.

BÖBREK VE GUT HASTALARI TÜKETMESİN

Böbrek sorunu veya gut problemleri olan kişilerin kuşkonmaz gibi pürin içeren yiyecek tüketimlerini kısıtlamaları veya kesmeleri gerekir. Pürinden çabuk etkilenen kişilerin bu maddeyi çok almaları sağlık sorunlarına yol açar. Vücutta fazla pürin birikimi fazla ürik asit birikimine yol açar. Ürik asitle bağlantılı sorunların iki örneği ise gut hastalığı ve böbrek taşı oluşumudur.

Kuşkonmazın faydaları:

• Kalp hastalıkları riskini azaltır
• Detoks etkisi yapar
• Bağırsakları korur
• Yaşlanma karşıtı özelliği vardır
• Ağrıyı iltihabı azaltır
• Afrodizyak etkisi gösterir
yiyenler, iyotlu besinler yada iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir.

Alıntı
 
OP
sadiye

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.319
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Tadini bende seviyorum ama evde hic kendim yapmadim.
Alip denemem gerekiyor. :ask:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst