Evcilik oyunu(oynamayanımız yoktur)

sementha

Daimi Üye
Tepki
3.398
Çocukluğumuzun vazgeçilmez oyunudur evcilik oyunu.Çocukluğun her evresinde çok sevilerek oynanır.
Neden bu kadar güzeldir bu oyunu oynamak hiç merak ettiniz mi?
Uzmanlar bu sorunun cevabını psikolojik nedenlere dayanarak açıklıyorlar ve diyorlar ki, çocuklar oyunu oynarken çevrelerinde gördükleri yetişkin rollerini canlandırır ve onlar gibi davranırlar.Bu oyunlar çocukların kendilerini tanımalarını sağlamakta ve onları ilerideki yetişkin rollerine hazırlamaktadır.

Oyunda çocuklar hem günlük yaşantılarında karşılaştıkları, deneyim edindikleri olayları kullanırken, hem de hayal dünyalarını , duygularını oyuna aktarırlar.Oyun içinde çocuklar hayallerini diledikleri gibi kullanırlar.Bazen anne, bazen çocuk, komşu vb. olurlar, duygularını istedikleri gibi kullanarak rahatlarlar.Böylelikle kendilerini başkasının yerine koymayı (empati duygusu), sorumluluk almayı, duygularını başkasına anlatmayı, aile içindeki sıkıntıları anlatarak rahatlamayı öğrenirler.Rollerini canlandırırken kendisini ifade etme, akıcı konuşma yetenekleri gelişir ve kelime hazneleri artar.

OP
sementha

sementha

Daimi Üye
Tepki
3.398
Çocuklar evcilik oyununu tek başlarına oynadıkları gibi arkadaşlarıyla da oynarlar.Birlikte oynarlarken işbirliği içinde çalışmayı, güvenmeyi, iletişimde bulunmayı ve sosyal olaylara çözüm bulmayı öğrenirler.

OP
sementha

sementha

Daimi Üye
Tepki
3.398
Neler Yapabilirsiniz?
●Çocuklar evcilik oynarken her türlü malzemeye ihtiyaç duyarlar, bu malzemeler ne kadar gerçekçi olursa bu durum o kadar hoşlarına gider.Çocuklarınıza oynamaları için çok çeşitli materyaller sağlayın, bu malzemelerin eski eşyalarınız olması onların çok hoşuna gidecektir.
●Çocuğunuzun oyununa katılın, sizinle oynamak onların çok hoşuna gidecektir.
●Çocuklarınıza kitap okuyun ve okuduğunuz hikayeyi daha sonra çocuğunuzla dramatize edin.
●Onunla beraber evdeki malzemelerden, kullanabilmesi için oyuncaklar yapın.(örneğin kartonlardan kağıt paralar gibi…)
●Çocuğunuzu banyo yaptırırken banyoyu oyun alanı olarak kullanın, böylece hem çocuğunuzla güzel vakit geçirmiş hem de ona banyo yaptırmış olursunuz.
●Çocuklar evcilik oynarken genelde geniş mekanları tercih ederler.Odalarında yada evin herhangi bir bölümünde onlar için geniş bir alan bulundurmaya çalışın.
●Oyun esnasında çocuklar yere oturmayı tercih ederler, bu nedenle yer kaplamasına dikkat edin.

OP
sementha

sementha

Daimi Üye
Tepki
3.398
●Oyunda kullandığı eşyaları koyması için ona oyuncak koyma kutuları sağlayın, bunlar ayakkabı kutularından olabilir.(Çocuğunuz bu kutuları hem kolayca taşıyabilir hem de oyun esnasında başka amaçlar için kullanabilir.
●Her malzemenin çocuğunuzun sağlığına uygun olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız.Kıyafet ve takılar, çocuğunuzun vücuduna temas ettiğinde zarar vermemeli, alerjiye neden olmamalılar.Malzemeler keskin ve sivri uçlu olmamalılar, çocuğunuz bunları güvenle kullanabilmeli.
●Beraber dışarıya çıktığınızda çocuğunuzla oyunlar yaratabilirsiniz.Örneğin süpermarkette alış-veriş yapıyorsunuz, anne-kız olarak değil de iki komşu olarak alış-veriş yapabilirsiniz.

OP
sementha

sementha

Daimi Üye
Tepki
3.398
Evde beslediğiniz hayvan yada yetiştirdiğiniz bitkiler varsa oyun esnasında onların sorumluluğunu çocuklara verebilirsiniz, böylece hem çocukların oyununu desteklemiş hem de çocuklara çeşitli sorumluluklar vermiş olursunuz.
Anne ve babaların bazen bu oyunlar hakkında endişeleri oluşuyor, bu endişeler genellikle çocukların oyun içinde kendilerine seçmiş oldukları rollerden kaynaklanıyor (Örneğin bir kız çocuğunun oyunda sürekli olarak asker olması yada bir erkek çocuğunun sürekli aşçı olması gibi…). Çocuk psikologları kendilerine en çok sorulan soruların evcilik oyunu ile ilgili olduğunu söylüyorlar ve bu kaygıların çoğu zaman yersiz olduğunu ekliyorlar.Ebeveynler çocuklarını toplumun oluşturduğu cinsiyet-rol ilişkisine göre eğitirlerken ortaya çeşitli sosyal ve duygusal sorunlar çıkabiliyor, bu durumu engellemek için onu seçimleri konusunda özgür bırakın. Çocuğunuz sürekli aşçı olmak istiyorsa onu engellemeyin, bir gün belki dünyanın en iyi aşçısı olur, kim bilebilir ki???
Evcilik oyunu çocukların zihinsel ve sosyal gelişimini destekleyen en önemli oyunlardan biridir.Anne baba olarak bu oyunu oynayan çocuğunuza her türlü fırsatı ve desteği sağlamaya çalışın

Tepki
8.216
ben çok oynardım amcamın kızıyla yemekler yapardık mesela sarma yapardık uzum yapraklarını koparırdık içine çamur koyar sarardık o bızım yemeğimiz oldurdu:D hey gidi gunlerrrr.............

Rüya

Daimi Üye
Tepki
1.128
bizde çok oynardık kuzenlerimle cam macunlarla ev falan yapardık özledim o günleri ya :(:(

ELDA

Daimi Üye
Tepki
4.389
bizde oynardık keşke o günlere dönsemde gereçeklerle degilde oyuncaklarımla oynasam...

KheChi

Daimi Üye
Tepki
1.030
birden eski günlerime döndüm birden :( keske o gönlere dönmek mümkün olsa:(
ama hernedense ya kiz coccugu olmak isterdim yada doktor:D Anne olmak istemezdim hic...

~ RQS£ ~

Daimi Üye
Tepki
752
sizin zamanınız çok geçmiş bnm daha taze 5-6 yıla kadar önce oynardım hıh hatırlıyorumda çamurlarla oynamayı çok severdim biz bide bahçede piknik yapardık çok güzel olurdu:gul::(:(:(

Oruc

Daimi Üye
Tepki
2.379
bende mahallede arkadaşlarla oynardım şimdiki çocukların evcilik oyunları bile farklı ayy o günlerimi hatırladım şimdi...

tatlıpozan

Daimi Üye
Tepki
3.215
biz çok oynardık arkadaşlarla hatta çamurdan kurbiye yapıp teneke kutunun içinde pişirirdik
ateş bile yakmıştık kutunun içinde kurabiyelerimiz pişti.Rahmetli dedecim beni kırmamak için kurabiyeyi yiyomuş gibi yaptı.Hatırlıyorum da o evcilik oyunumda dedem benim oğlum olmuştu ne tatlı ya hiç unutulmazdı.şimdi ben de kızımla oynarım bazen ama çocukluğumdaki tadı vermiyor.sadece kızım da mutlu olsun ilerde hatırlasın diye oynuyorum arada.

~ RQS£ ~

Daimi Üye
Tepki
752
tatlıpozan abla sen kurabiye pişirirdik ateş yakardık diyince aklıma patatez közledigimiz zaman geldi:gul: benim yaşıtım kızlar arkadaşlarım yani bide onların hepimizinde erkek kardeşi vardı hep beraber evilere gidilir evden patates getirilir sonra bizim ordaki çimende en dip uça gider bide duvar tarafında ateş yakar (kibritide çocuklar bakkaldan alırdı) sonra yakar közler yerdikte hatta:gul::gul::gul:

yoruldum71

Daimi Üye
Tepki
3.368
ah ah ne çok oynardık evcilik oynaren neler yapmazdık
gazoz kapaklarından turşu kurardım
üzüm yaprağını koparıp sarma yapar çiğ çiğ yerdik
ama genelde ben futbol oynardım gazoz kapak oyunu oynardım
erkek çocuklarını döverdim sokağımıza sokmazdım kovardım
şimdi o günler geri gelsede çocukluğumu tekrar yaşasam

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.064
en sevdiğim oyundu kardeşim pek istemezdi evcilik oynamak onu zorla kolundan tutar oyun oynamaya zorlardım:))

Arina

Daimi Üye
Tepki
50.485
Ay çok oynardık arkadaşımla ya apartmanda, komşularda bize kahve içmeye gelirdi:kptmya:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar