rüzgar gülü
Daimi Üye
Evlilik öncesi sunulan vaatlere inanmalı mıyız?
Evlilik öncesi sunulan vaatlerden önce evlenmeyi düşündüğümüz bireye inanmalıyız.
Şöyle ki taraflar birbirlerine genel anlamda ne denli dürüstler; öncelikle irdelenmesi gereken budur. Yani tarafların doğal olması oldukça önemlidir. Taraflar arasında halihazırda yaşanan zaman içinde bir itimat problemi varsa, geleceği ifade eden vaatlere de inanılmayacaktır, inanılması da çok doğru olmaz. Bu sebeple muhatabına itimat eden ve evlilik kararı vermesine herhangi bir manisi olmayan bireyin bakış açısı ile düşünelim öncelikle.
Şayet kişisel anlamda uyum yaşanıyorsa ve taraflar birbirlerinin doğal olabildiğini düşünüyorlarsa kendilerine hangi sebeple vaatlerde bulunulduğunu ve vaatlerin gerçekçilik oranlarını düşünmeleri gerekir. Şöyle ki; sunulan vaatler ne denli gerçekleşebilir ve gerçekleşmemesi durumunda bu, evliliğe ne denli yansır. Gerçekleşme oranı düşük bir vaat, muhatabın hedefi veya hayali olarak da algılanabilir. Şayet vaadin gerçekleşmemesi hali evliliğe yansımayacaksa, yani önem derecesi düşük bir konu ise, sunulan hedefe eşlik edilerek bir nevi evlilik planına dönüştürülebilir.
Bir diğer mesele vaade niçin ihtiyaç duyulduğu meselesidir. Şayet muhatabınızı buna sevk eden, sizde gözlemlenebilen memnuniyetsizlik hali ise karşı tarafın rahatlaması için daha doğal ve olurunda tepkiler vermek önemlidir. Bu, muhatabınızın söylemlerine yansıyacaktır. Kimi zaman ise muhatabınız oldukça samimi ve gerçekçidir. Bu tarz durumlarda muhatabınızı iyi tahlil etmeli ve gerek gerçekçilik meselesinde ve gerekse sizin tavırlarınızda bir problem yoksa şüpheci yaklaşmamalısınız. Ki zaten yukarıda da belirttiğim gibi şayet karşılıklı itimat varsa vaatlere de inanılacaktır.
Fakat durum ne olursa olsun sunulan vaadin gerçekleşmeme ihtimali her zaman vardır. Bu ihtimal her zaman düşünülmeli, gerçekleşmemesi durumunda gelecekte bir pişmanlığın yaşanmaması için bunun ne denli kabul edilebileceği önceden planlanmalıdır.