Fare Değilmiş!

_Dersena_

Daimi Üye
Tepki
1.750
Kısa Süreli Korkuya Neden Olan Dev Hayvanın Fare Olmadığı Anlaşıldı.

Görenleri şaşkına çeviren ve dev fare sanılan memelinin su maymunu olduğu açıklandı

Edirne'de Meriç Nehri kenarında ıslah çalışmaları yapılan kum ocağında yakalanan yaklaşık 80 santim boyunda ve 5 kiloluk kemirgen görenleri şaşırttı.

Meriç Kum Ocağı şantiye şefi Ahmet Yılmaz, dün sabah işyerine geldiğinde büyük bir memeliyi köpeklerin kovaladığını gördüğünü söyledi. Kurt köpeklerinden birinin fare sanılan memeliyi ısırarak öldürdüğünü söyleyen Yılmaz, hayvanın ender rastlanan bir tür ya da mutasyona uğramış olabileceğini belirtti. Yılmaz şunları kaydetti:

"Dün sabah erken saatlerde kum ocağına geldiğimde köpeklerin bir şeyi kovaladığını gördüm. Merakla yanına gittiğimde köpekler pek yanına yaklaşamıyordu. Kurt köpeklerinden biri yakaladı ve öldürdü. Böyle bir hayvan ne gördüm ne de duydum. Fare olduğunu düşünüyoruz, 80 santim boyunda ve 5 kiloluk. Biz internette araştırdık böyle bir şey göremedik. Böyle bir hayvandan herkes korkar, bu gibi hayvan küçük bir çocuğu yer, insana bile saldırabilir. Bunun inceleme altına alınmasını istiyoruz."

Ahmet Yılmaz, kum ocağındaki kurt köpeğinin yavrularını korumak için saldırdığını tahmin ettiğini söyledi. Yılmaz, nehir kenarındaki kum ocağında buna benzer ancak daha küçük farelere rastladıklarını ifade etti.

"Fare değil su maymunu"

Haberin yayınlanması üzerine Yaban Hayatı Araştırma Derneği Memeli Uzmanı Dr. Ebru Diker bir açıklama yaptı. Diker, söz konusu memelinin fare değil, su maymunu olduğunu belirtti. Dr. Ebru Diker'in açıklaması şöyle:

"Fotoğrafta ve bahsi geçen haberdeki memeli türü Koypu, Su Maymunu (Myocastor coypu), denilen bir kemirgen türüdür. Bu tür Bulgaristan'daki yetiştirme çiftliklerinden kaçarak Meriç ve Tunca Nehir lerine yayılarak uzun yıllardır yaşamını sürdürmektedir. Aynı zamanda Ermenistan daki çiftliklerden de kaçarak Aras Nehri'ne de yayılmıştır. Koypu 'lar Güney Amerika kökenli bir türdür. Bir çok ülkede bu tür kürkü için çiftliklerde üretilmiş ancak daha sonra kapanan çiftliklerden kaçan bireyler doğal hayatta yerini almıştır. Yıllardır bu memeli türünün varlığı bilinmekte ve bu konuda üniversitelerimizde çalışmalar yapılmaktadır" KOMŞUDAN GELMİŞ

Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beytullah Özkan ise, dev kemirgenin su maymunu olarak da bilinen bir fare olduğunu, bitki yediğini ve insanlara saldırmadığını söyledi. Aynısın 1991 yılında Karaağaç Mahallesi'nde yakalandığını belirten Yrd. Doç. Özkan şunları kaydetti

"Bu esasında Türkiye'ye yeni gelmiş bir fare türü. Büyük dev fare ancak sıçanlardan değil. Esas anavatanı Güney Amerika, bitki ile besleniyor. Aç kaldığında böcekleri bile yiyebiliyorlar, fakat postu kunduz gibi değerli olduğu için çiftliklerde postu için yetiştiriliyor. 1900'lü yıllardan sonra Avrupa'ya postundan kürk yapmak amacıyla çiftliklerde yetiştiriliyor. Son zamanlarda bu işlemler yapılmadığı için bu çiftliklerden hayvanlar kaçarak nehirlerle birlikte Meriç Nehri'ne kadar geliyor. 1994 yılında bunun üzerine yapılmış bir bilimsel çalışmada var. Meriç Nehri askeri sınır olduğundan askeri bakımdan önemli. Yasak bölge olduğu ve korunduğu için yarı sucu olan bu hayvan için güzel bir barınak yeri teşkil ediyor. Bitki ile besleniyor, hayvanlara da saldırdığı görülmedi. Fakat su samuru ile karıştırıldığı için buna diğer hayvanları da yedikleri söyleniyor"

İLKİ 14 YIL ÖNCE GELMİŞ

Dev farelerin ardından Türkiye'nin yeni tür fareleri olarak anıldığını belirten Yrd. Doç. Beytullah Özkan "Bu yavru geçen sene geldi muhtemelen annesi bu sıralarda hamile oluyor. Köylere kadar gelip besleniyor, ancak avcılar ve köylüler tarafından vuruluyor. İnsanlara karşı bir saldırısı yok. Meriç Nehri ile 14 yıl önce gelmiş olan hayvanların yavruları, artık bizim hayvanlarımız olmuş. Gerekli incelemeleri yaptıktan sonra müzede öğrenci ve bilim insanlarının hizmetine bırakacağız. Bu hayvanların erginleri 14 kiloya kadar olabiliyor" diye konuştu.

Bu arada, kum ocağında kemirgeni bulan şantiye şefi Ahmet Yılmaz, ölü kemirgeni incelenmek üzere Trakya Üniversitesi'ne bıraktı.

sadiye

Admin
Admin
Tepki
56.317
Aslinda Türkiye´de yasayan hayvanlarla ilgili belgeseller yapsalar dizi yapacaklarina insanlarda bilgilenmis olur.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar