Gebelik Ve Listerya Enfeksiyonu

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
Listerya enfeksiyonu (Listeriozis) Listeria monocytogenes adı verilen bir bakterinin oluşturduğu enfeksiyondur. Sağlıklı erişkinlerde çoğunlukla hiçbir şikayet yartamadan yada hafif gip benzeri şikayetlerle geçer fakat gebelerde düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomaliler şeklinde bebekle ilgili ciddi problemler yaratabilmektedir. Gebeler ve bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklar nedeniyle baskılanmış kişiler bu enfeksiyon açısından daha risklidir.

Çiğ et, deniz ürünleri ve yumurta; pastörize edilmemiş süt ve bu süt ile üretilen besinler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, hazır gıdalar gibi ürünlerin alınmasıyla insanlara bulaşabilmektedir.

Bebeğe etkileri:
Enfeksiyon bebeğe gebelik sırasında plasenta yoluyla yada doğum sırasında geçebilir. Düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomalilere sebep olabilmektedir. Fetusta hepatit, pnömoni, nörolojik hasarlar meydana gelebilir.

Korunmak için:
Sebze ve meyveleri bol su ile yıkamadan yemeyin
Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini tüketmeyin
Çiğ veya iyi pişmemiş balık, et, yumurta yenmemeli
Sosis, salam, sucuk gibi besinleri ısıtmadan yemeyin
Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları yemeyin
Dondurulmuş besinleri satın alırken soğuk zincirin kırılmamış olmasına dikkat edin
Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri tüketmeyin
Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinleri tekrar dondurmayın
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst