Gebelikte alacağınız kilolardan korkmayın!

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Gebelikte kilo artışı normal karşılanır ve bu doğaldır. Gebelikle birlikte başlayan iştah artışı hem bebeğin hem de anne adayının besin ihtiyacının karşılandığı en doğal yoldur. Gebelikte anne adayının değişen fizyolojisi daha fazla enerjiye gereksinim duyar. Bu ihtiyaç olağandan 300 kalori daha fazladır. Daha da önemlisi büyümekte olan fetüs annesinin yedikleriyle beslenecektir. Doğru beslenme aynı zamanda sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi ve düşük ya da erken doğum riskinin azalması için de gerekli.
Hamilelikte kilo artışı ne kadar olmalı?

Gebelikte alınması gereken ortalama kilo 12.5 civarındadır. Bu değer önerilen 11 ile 16 kg’ın ortalamasıdır ve boyu kilosuyla orantılı hamilelikler için geçerlidir. Bu değerlerin altı ve üstü için riskler söz konusudur. Gebelikte yeterli kaloriyi alamayan ve gebelik öncesinde de zaten zayıf olan kadınların bebeklerinin ölü doğum riski 1.5 kat fazladır. Diğer bir risk düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirmektir.

İdeali kilolu kadınların gebeliği boyunca daha az, az kilolu kadınların ise daha fazla kilo almasıdır. Gebelikte alacağı kilolardan korkan anne adayları hiçbir şekilde diyet yapmamalıdır. Aksi takdirde annenin karnındaki bebek için son derece zararlı ketoasitler birikebilir.

Hamilelik öncesi kilo kontrolü

Planlı gebeliklerde anne adayları 3 ay-1 yıl öncesinde beslenmesine dikkat edip, kiloluysa normal kilosuna dönmeli, zayıf ise kilo almalıdır. Zayıf olmak yumurtlamada düzensizlik yaratacağından gebe kalmayı zorlaştırır, gebelik sürecini tehlikeye sokar ve bebeğin düşük doğum ağırlığıyla doğmasına neden olabilir.

Gebelik öncesindeki fazla kilolar gebe kalmayı zorlaştırır. Kilolu kadınların bebekleri daha anne karnındayken obezite, şeker, kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa yakalanma riskiyle karşı karşıya kalır.

Aylara göre kilo alımı nasıl olmalı?

Gebeliğin ilk yarısıyla ikinci yarısında kilo artış hızı farklıdır. İlk 3 aylık dönemde 1.3 kg ila 3.6 kg alınması normaldir. Daha sonra her hafta yarım kg kilo alınması idealdir.
Anne adaylarının en hızlı kilo artışı ise son 3 ay içerisinde gerçekleşir.

Son aylarda sıvı tutulumu

Az da olsa bazı anne adaylarının vücutlarında pre-eklamsiye bağlı su tutulumu görülebilir. Gebeliğin son haftalarında görülen bu su tutulumu bir haftada aşırı kilo almaya ve ayaklarda ve yüzde ödem oluşmasıyla kendini gösterir. Bu nedenle doğuma yaklaşırken anne adaylarının özellikle sıvı birikimine bağlı şişliklerin oluşması durumunda doktor gözetiminde bulunmaları önemlidir.

Hamilelikte alınan kiloların dağılımı

Annedeki kilo artışı gebelik boyunca anne ve bebek arasında ayrı bir şekilde paylaşılır. Gebeliğin ilk aylarında annede yağ depolanır ve gebeliğin ortalarına doğru besin depolanması en yüksek seviyeye ulaşır. Gebeliğin son döneminde bebeğin hızlı gelişebilmesi için ihtiyaç duyulacak enerji ve anne adayının artan ****bolik ihtiyaçlarını karşılamak için gebeliğin ortalarında kan yapımında hızlanma görülür. Bu amaçla plasental büyümede ve organların ağırlıklarında hızlı bir artış gözlenir. Gebeliğin ilk evresinde depolanan ve gebelik süresince kullanılmayan yağ deposu doğum sonrası bebeğini emziren annelere gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılır.


Düşük kilolu kadınların kilo artışı

Ancak boyu kilosuyla orantılı olmayıp daha zayıf olan kadınlar için önerilen kilo artışı 18 kg’dır. Vücut kitle indeksi 20-25 arasında olan kadınlar gebelik boyunca 11-16 arası kilo alması idealdir. Eğer hamilelik öncesi vücut kitle indeksi 20'nin altındaysa, hamilelik süresince 11-18 kilo alabilir.

Fazla kilolu kadınların kilo artışı


Şişman kadınlar için önerilen kilo artışı ise 6 ila 11 kg… Gebelik öncesi fazla kilolu bayanların vücut kitle indeksi 26-29 arasındaysa, tüm gebelik boyunca 6-10 kilo almalıdır. Eğer vücut kitle indeksi 29'dan büyükse tüm gebelik süresince 7-8 kilodan fazla almamalıdır.
Buna rağmen şişman kadınlar gebelik süresince ne diyet yapmalı, ne de kilo kaybetmeye çalışmalı. Gebeliği fırsat bilip beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi en uygunudur.


Gebelik sonrası kilo kaybı

Bebek doğduktan 1 ya da 2 hafta sonra kadınların yaklaşık olarak 8 – 9 kilo kaybeder. Gebelik döneminde aşırı kilo almayan kadınlar gebelik öncesi kilolarına 4 – 6 ay içinde geri dönebilirler.


alıntıdır
 

elis

Daimi Üye
Katılım
1 Mayıs 2010
Mesajlar
4.752
Tepki
4.883
Puan
113
Yaş
45
Konum
burdan:)
bende korkmadim,
ilk hamileligimde 10 kilo
ikincide 18 kilo
ve ucuncude yine 10 kilo aldim,,,

ikinciden sonra bi kisda 21kilo vererek 59 kilo oldum,80 kilo iken,,,,,,,,
simdi gene kilo verme calismasindayim,gidiyo yavas yavas,saglik olsun:panter:
 

aZeLYa55

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2011
Mesajlar
4.084
Tepki
2.452
Puan
113
Yaş
41
Konum
Samsun
Ben 20de kalırsam dua edicem :D 7 aylık hamileyim ve 14 kilo aldım :acep:
 

office

Daimi Üye
Katılım
4 Ekim 2010
Mesajlar
1.020
Tepki
1.158
Puan
113
Konum
California
hamileliğim boyunca toplam 5 kilo almıştım, doğumdan sonra 10 kilo :D o 5 kilo gitti ama kalan 10 kiloyla mutlu-mesut yaşıyoruz :DD
 

aZeLYa55

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2011
Mesajlar
4.084
Tepki
2.452
Puan
113
Yaş
41
Konum
Samsun


Kalan aylarda da 2 şer kilo alsan 18 kg almış olursun.3er kilo alırsan 20.Bebeğin sağlıklı olsunda gerisi önemli değil.Bir arkadaşım 25 kg almıştı :sirin:

Ahh keşke 2şer kilo alabilsem, her ay 4 kilo alıyorum :ilknur:
Haklısın aslında önemli olan bebeğin sağlığı, ben de takmıyorum ama doktor kızıyor :acep:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst