esmeryarim
Daimi Üye
Bir çok gebe kadın 2. 3 ayda başlayan hafif bir soluk alma güçlüğü yaşar. Bir defa daha hormonlar iş başındadır. Hormonlar bütün kılcal damarlar ve kaslarda olduğu buna benzer , solunum sisteminin kılcal damarlarını şişirir, akciğer ve bronşların kaslarını gevşetir.
Gebelik sürecinde, büyüyen rahmin diyafram denilen göğüs ve karın boşluklarını ayıran kasa basınç yapması buna benzer akciğerleri sıkıştıran ve layıkıyla genişlenmesini önleyen başka etmenler de rol oynar. Bu tür soluk alma güçlükleri normaldir.
Gebelik çağında bir birçok kadının başına gelen durumlardan biride nefes almakta zorluk çekmektir. Bu durumun nedenleri ile ilgili detaylı bilgi yapan uzmanların açıklamalarını okuyarak gebelikte nefes alma güçlüğünün sebeplerini ve tedavisini öğrenebilirsiniz.
Hamilelik ayları süresince , rahim devamlı olarak büyümekte ve diyafaram kaslarına basınç yapmaktadır. Bu basınç da akciğerleri sıkıştırmakta ve genişlemesine engel olmaktadır. Bu normal bir olaydır ve annenin oksijen alamadığı manasına gelmez.
Genellikle dördüncü aydan sonra yaşanan bu tür nefes alamama güçlükleri her annemizin yaşadığı bir durumdur. İlerleyen aylarda bebeğin leğen kemiğine oturmasıyla beraber de bu sorun belli bir süre daha hafifler. Nefes darlığı veya anında nefes nefese kalma, çoğunlukla hafif bir fiziksel aktivite ile dahi meydana çıkabilir. Birkaç basamak merdivenle dahi nefes nefese kalınabilir. Bu statü zararsızdır ve bebeğiniz üstünde aksi bir tesiri yoktur.
gebelikte nefes darlığı
Ancak nefes alma konusunda, normal yaşantıyı etkileyecek civarı zorlanma varsa, önce bir başka sorun olup olmadığının denetimi yapılmalıdır. Çabuk soluk alırken göğüste ağrı ve nabız yükselmesi buna benzer durumlarla karşılaşılırsa doktora başvurulması gerekmektedir . Kritik soluk alma güçlükleri, bilhassa çabuk soluk alındığında dudaklarda ve parmak uçlarında morarma, düzensiz kalp atışları, baş ağrısı ve göğüste sıkışma durumlarında da acil olarak doktora gidilmelidir.
Bebek geliştikçe anne karnında gittikçe daha birçok yer kaplar ve akciğerler genişlemek için olması gerektiği kadar yer bulamazlar. Benzer sürede gebelik ilerledikçe anne ve bebeğin oksijen gereksinimi da daha da artar. Bir de bunlara annenin zamanla aldığı kilolar eklenince, nefes almakta zorluk çekmek kaçınılmyetersizdir.
Soluk almada zorluk yaşayan anne adaylarımız , soluk alma tekniğini geliştirmezler ise hem bizzat benzer sürede da çocuk oksijen sıkıntısı çekebilir. Bu ise annede çabuk yorulmaya, bebekte de gelişme bozukluklarına yol açar.
Solunum çalışmalarında ilk öğrenilmesi gerekli olan ağız kapalıyken soluk alıp açıkken soluk vermektir. Soluk alıp verme karından değil akciğerden yapılmalıdır. Benzer sürede gevşemenin sağlanabilmesi için kontrollü bir solunum şarttır. Ek Olarak , devamlı olarak tatbik edilen doğru soluk alıp verme taktiği doğum sancıları esnasında da kramplardan koruyacaktır.
Sorunu hafifletmek için yapılması gerekenler
1- Otururken dik durulmalıdır.
2- Ayakta iş yaparken kambur durulmamalıdır.
3- Yatakta destekli yatılmalıdır.
4- Soluk alma egzersizleri uygulanmalıdır.
5- Ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.
6- Yaşanılan ortam havalandırılmalıdır.
7- Itinalı , kısa süreli ve yavaş yürüyüşler yapılmalıdır.
8- Dar giyisilerden kaçınılmalıdır.
9- İç çamaşırları gevşek ve pamuklu olmalıdır.
10- Devamlı Olarak davranış halinden kaçınılmalıdır.
11- Ağır sporlardan uzak durulmalıdır.
12- Kilo kontollü bir biçimde alınmalıdır.
13- Stresli ortamlardan uzak durulmalıdır.
14- Kalabalık ortamlara girilmemelidir.
15- Sigara içen kişilerin yakınında durulmamalıdır.
16- Yatarken çok yiyecek yenmemelidir.
17- Susuz kalınmamalıdır.
Öte taraftan kritik soluk alma güçlükleri, bilhassa çabuk soluk aldığınız vakitlerde dudaklarınızda ve parmak uçlarınızda morarma ve/veya göğüs ağrısı ve nabız yükselmesi olduğunda, hekiminizi acil olarak aramanızı veya acil servisine başvurmanızı gerektirebilir.
kaynak:uzmanegitimi.com