Aşk Sancısı
Daimi Üye
Taze Meyve Suları
Hamilelik döneminde sıvı alımına destek olarak meyve suyunu tercih edebilirsiniz. Evde kendiniz 1 veya 2 porsiyon meyvenin suyunu sıkıp afiyetle tüketebilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta meyve suyunun sıkıldıktan sonra bekletilmemesi, eğer beklerse vitamin ve mineral kayıpları yaşanabilir bu durumu istemeyiz.
Şeker ilavesiz olması gerektiğini söylememe gerek yok sanıyorum
Dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise hazır meyve sularını tercih etmemek. Hazır meyve sularının raf ömrünün uzun olabilmesi için basınç veya ısıl işlemden geçmesi gerekir.
Bu işlemler meyve sularında bulunan faydalı bakterileri (probiyotik) ve C vitaminini tahrip eder.
Sadece bununla da kalmayıp bazı hazır meyve suları su ile seyreltiliyor ve su ile seyreltilince tadı azaldığı için şeker ilavesi yapılıyor.
Hazır meyve sularının içerisinde mısır şurubu, sakkaroz gibi katkı maddeleri mevcut ve bu eklenen maddeler çeşitli hastalıklara sebebiyet verilebiliyor. Bu gibi ürünleri mümkün olduğunca tüketmemeye özen gösterelim.
Süt, Ayran, Kefir
Hamilelik döneminde anne adayının rahat rahat tüketebileceği sıvılarda süt, ayran ve kefir var. Süt, ayran ve kefir başlıca kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, potasyum gibi mineralleri; A vitamini, B12 vitamini, B2 vitamini gibi vitaminleri içermektedir.
Bu sebeple özellikle ara öğünlerinizde protein grubundan süt, ayran ve kefiri tercih etmeniz ve yanında bir meyve tüketmeniz hem sıvı desteğinize katkısı olacak hem de kan şekerinizin dengelenmesine yardım edecektir.
Light Süt
Light süt (yağı azaltılmış veya yağsız) kalsiyum kaynağı olarak gebelikte güvenle kullanılabilir. Özellikle gebelik dönemine kilolu başlayan veya bu dönemde hızla kilo alan anne adaylarına bu gibi ürünleri tercih etmesini öneriyoruz.
Probiyotik İçecekler
Gebelikte sıklıkla görülen sindirim sorunlarını azaltır, kabızlığı önler. Kefir iyi bir probiyotik kaynağıdır. Gerçek kefirlerin sadece 1 mililitresinde 1 milyar faydalı laktik asit bakterisi, 1 milyonLoctobacillus acidophilus ve Bifidobacter türleri, 1 milyon maya ve asetik asit bakterileri bulunur.
Burada da dikkat etmemiz gereken nokta hazır kefirlerin içerisinde özellikle meyveli olan seçeneğinde şeker ilavesinin mevcut olması. Bu sebeple kefiri de evde yapmanız hazır ürünlerden daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.
Rezene Çayı
Hamilelik döneminde oluşan kabızlık ve gaz problemlerinizi çözmek için rezene çayını doktorunuza danışarak tüketebilirsiniz.
Ihlamur
Ihlamur gebelik döneminde vücut direncini arttırır ve hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.Ihlamur, özellikle sindirim sorunu bulunan anne adaylarına yardımcı olur. Ancak bazı gebe kadınlar
açısından riskli olabilir bu sebeple doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.
Kuşburnu
Kuşburnu öksürük ve kabızlığa iyi gelir. A, K, E, B6, C vitaminleri fosfor, manganez, potasyum minerallerinden zengindir ve kan basıncını düzenler. Doktorunuza danışarak tüketebilirsiniz.