Genital Siğiller (kondilom)

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
Genital siğiller yani kondilomlar çoğunlukla cinsel temasla geçen Human Papillomavirüs’ün (HPV) belirli tiplerinden (HPV Tip 6 ve 11) kaynaklanan et renginde oluşumlardır. Cinsel temas dışında sadece cilt teması ile de geçebilirler o yüzden prezervatif kullanılması geçişi azaltır ama yüzde yüz önleyemez. Genital siğiller kadınlarda ve erkeklerde çoğunlukla dış genital organların üzerinde veya anüs civarında ortaya çıkarlar. Daha az yaygın olmakla beraber, genital siğiller vajinanın içerisinde ve serviksin (rahim ağzının) üzerinde de görülebilir. Kitleler mikroskopla tanınabilecek kadar ufak olabilecekleri gibi, çok sayıda kitlenin yanyana gelmesiyle adeta karnıbaharı andıran bir şekilde büyük de olabilirler. Genital siğiller yanma, kaşıntı veya ağrı gibi belirtilere yol açabilir.

HPV çok bulaşıcı bir virüstür ve gerçek cinsel birleşme olmaksızın yanlızca genital bölgelerin yakın teması ile hatta umumi tuvaletlerden bile bulaşabilir.

Kondilomların görüntüsü tipiktir ve genellikle kolaylıkla tanınırlar. Kesin tanı gerekirse kondilomdan alınan biyopsinin patolojik incelenmesi ile konur.

Tedavi: Kitlelerin cerrahi yöntemle çıkarılması, koter yardımıyla yakılması ya da kriyoterapiyle dondurulması, lazer ya da krem şeklindeki çeşitli ilaçlarla tedavi yöntemlerinden biri ya da birkaçı beraberce uygulanabilir. Gebelikte de kriyoterapi ve gebelik açısından sakıncası olmayan bazı ilaçlar ile tedavi yapılabilmektedir.

Önlem için en etkili yol birden fazla sayıda partner ile ilişkiye girmemektir. Eğer birden fazla partner varsa prezervatif kullanmak siğilleri önlemede en etkili yoldur. Fakat siğiller kondomun kapladığı alan dışında da bulunabildiğinden prezervatif zaman zaman etkisiz kalabilir.

Kondilom (genital siğil) varlığında doğum?
Doğum kanalını, vajen içerisini ve rahim ağzını kapatacak kadar büyük olan ve doğum sırasında kanayabilecek kadar büyük olan kondilomlarda sezaryen doğum tercih edilir. Küçük ve az sayıda siğil varlığında ise bunların çok nadir oranda bebeğe geçme ve bebekte juvenil laringeal papillomatozis denen hastalığa (bebeğin solunum yollarında papillom oluşumu) neden olma riski vardır. Bebekteki bu hastalığa hem normal hem sezaryen doğumlardan sonra çok nadiren rastlanmıştır ve bundan dolayı sezaryen ile doğumun bu riski ortadan kaldırıp kaldırmadığı konusu henüz netlik kazanmamıştır.
 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
65.261
Tepki
55.649
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
Canım teşekkürler ama aradıgım bu deyilmiş :)
 

felisity

Daimi Üye
Katılım
17 Şubat 2011
Mesajlar
1.551
Tepki
1.778
Puan
113
Konum
ADANA
dün bu konuyu rahim ağzı kanseri aşısı konusundada konuşmuştuk, hpv virüsü rahim ağzı,vajina,vulva,hatta ağız kanserine yol açan bir virüs tabiki her tipi değil. bu virüs her 10 kadından 1inde var ve her kadın bunun farkına varamayabiliyor, çünkü bağışıklık sistemi kuvvetli olan kadınlarda belirti göstermiyor. o yüzden her yıl pap smear testi yaptırmamız şart. hatta 2 aşı var aşıla bu kanser türlerinden koruyor. 1 aşı 3 tip virüsten diğeride 4 tip virüsten koruyor. bunları her yerde yazıyorum çünkü çağımızın hastalığı bu maalesef. doktorlar bile bu aşıları yeni yeni öğreniyorlar. aşı 18 yaşına gelen her genç kızın yaptırması gereken bir aşı. 18+30yaşına kadar aşı olunabiliyor. 30 yaşın üstüne etkisi pek olmuyormuş. aşı 3 dozdan oluşuyor. ilk dozdan 2 ay sonra 2.doz 6ay sonrada 3.doz vuruluyor. ben 29 yaşındayım 2 dozuda vuruldum 3.doz martta inşallah onuda vurulunca içim rahat edecek. her kadının mutlaka düzenli olarak muayeneden geçmesi gerekiyor. maalesef biz öyle bi toplumuzki aman bugün gitmeyim yarın giderim diye diye erteliyoruz hayatı, doktora başvurmak için illaki bi hastalık çıksın diye bekliyoruz. yeni evlenenlere özellikle tavsiye ediyorum ben bu aşıyı. aşının fiyatı 283 tl. hpv virüsünün kadına bulaşma sebebi sadece çoklu ilişkisi olan bir erkek değil bunuda unutmayalım. çünkü hpv denilince ilk akla gelen bu oluyor kadınlar kocalarından şüphelenmeye başlıyorlar. hpv anneden çocuğada geçebiliyor hatta bir çocuktan diğer kardeşlerede bulaşabiliyor.
 

felisity

Daimi Üye
Katılım
17 Şubat 2011
Mesajlar
1.551
Tepki
1.778
Puan
113
Konum
ADANA
ilk cinsel ilişkide yada sürtünmede oluyor. ilişkide oluyor diyede bir kaide yok ayrıca. annede varsa doğum anında bebeğe geçiyor veya hijyenik olmayan durumlarda oluşabiliyor yada bir hpv virüsü taşıyan siğilleri olan birinin çamaşırının kullanıldığı zamanlarda bulaşabiliyor
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst