Genital Uçuk - Herpes Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.551
Puan
113
Konum
Kocaeli
genital-u%c3%a7uk1.jpg


Genital uçuk, herpes simpleks virüsünün (HSV) neden olduğu ve cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.

Başta HSV-2 olmak üzere her iki tip HSV de genital uçuk nedeni olabilir. Cinsel ilişki, virüsün yayılmasının birincil yoludur. İlk enfeksiyondan sonra virüs vücutta uyku halini alır ve yılda birkaç kez yeniden etkinleşebilir.

Genital uçukta enfeksiyon vücutta kalıcı olarak dursa da yıllar geçtikçe atakların sıklığında azalma görülür.

Genital Uçuk Ne Kadar Yaygındır?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2015 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre; 15-49 yaşlarındaki 417 milyon kişide, genital uçuğa neden olan HSV-2 enfeksiyonu bulunmakta. Genital uçuğa sebep olan HSV-1 ve HSV-2 virüsleri birlikte değerlendirildiğinde, 15-49 yaş arasındaki yarım milyardan fazla insanın genital uçuk enfeksiyonuna sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Virüsün; genital uçuğu olan bir erkekten bir kadına bulaşması, bir kadından bir erkeğe bulaşmasından daha yüksek ihtimallidir. Bu nedenle, genital uçuk enfeksiyonu; 14-49 yaş arasındaki her beş kadından birinde görülürken, erkeklerde bu oran dokuzda birdir.

Genital Uçuğun Belirtileri Nelerdir?

Genital uçuk virüsüyle enfekte olan kişilerin çoğu, hasta olduklarına dair herhangi bir belirtiye sahip olmamaları ya da belirtiler varsa da çok hafif düzeyde olduğu için bu virüsü taşıdıklarının farkına varamazlar.

Hastalığın belirtileri arasında;
  • Genital bölge ve çevresinde veya anüs çevresinde ağrılı kabarcıklar,​
  • Kabarcıklar açılarak yerlerinde oluşan, iki ila dört hafta içerisinde iyileşen ağrılı yaralar,​
  • Belirtiler ilk defa ortaya çıktığında bu belirtilere eşlik eden ateş, baş ağrısı gibi nezledekine benzer yakınmalar görülmektedir.​
Genital Uçuk Nasıl Bulaşır?
  • Genital uçuk, bu hastalığa sahip biriyle gerçekleştirilen oral (ağız yoluyla), vajinal veya anal (makat yoluyla) ilişki sonucu bulaşır.​
  • Normal görünen bir deride de genital uçuk mevcut olabilir. Belirti göstermese de bir kişinin bulaştırıcı olabileceği unutulmamalıdır.​
  • Dudak uçuğu bulunan bir partner ile gerçekleştirilen oral ilişki sonucu da genital uçuk oluşabilmesi mümkündür.​
Genital Uçuğun Bulaşmasından Nasıl Korunulur?
  • En güvenilir yol genital uçuğa sahip olmadığı bilinen bir kişiyle tek eşli bir ilişki yaşamaktır.​
  • Kondom kullanımı genital uçuk riskini azaltabilir. Fakat kondom ile kaplanmayan alanlarda da genital uçuk görülebildiği için bu gibi durumlarda etkili bir seçenek olmayabilir.​
  • Genital uçuğu olan kişiler aktif belirtileri olduğu dönemde başkalarıyla ilişkiye girmekten olabildiğince uzak durmalıdır.​
Genital Uçuk Tanısı Nasıl Konulur?

Hekimler tarafından gerçekleştirilen fiziksel muayene ve laboratuvar testlerinin ardından, genital uçuk tanısı konulabilmektedir. Tanı için kullanılan testler; viral kültür, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi ve kan testidir.

Viral kültür: Bu testte, bir doku numunesi alınarak ya da yaralar kazınarak muayene edilebilmek üzere laboratuvara gönderilir.

Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi: PCR testinde; hastadan alınan ve çoğaltılan DNA (hücrelerin kalıtımsal verilerini taşıyan yapı), virüs varlığını test etmek ve varsa hangi HSV tipi olduğunu belirlemek için kullanılır.

Kan testi: Bu testte, geçmiş bir herpes enfeksiyonunu saptamak üzere HSV antikorlarının (virüse karşı vücudun ürettiği bağışıklıkla ilişkili maddeler) varlığı için kan örnekleri analiz edilir.

Genital Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Antiviral adı verilen; kabarıklıkların önlenmesini veya daha çabuk kaybolmasını, atakların sayısının ve şiddetinin azalmasını sağlayan tedaviler kullanılmaktadır. Aynı zamanda partnerler arasında bulaşma riskini de azaltabilir.

Genital Uçuğun Riskleri Nelerdir?

Genital uçuk sebebiyle oluşan ağrılı yaralar günlük yaşamı etkileyebilir.
Bağışıklık sisteminde sorun olan kişilerde yaralar daha şiddetli olabilir.
Genital uçuğu olan kişi yaralara veya yaradan çıkan sıvılara dokunursa, vücudunun farklı bir yerine de hastalığı bulaştırabilir. Özellikle göz gibi alanlarda bu ciddi sorunlara sebep olabilir.
Genital uçuk, deri ve mukozalarda yaralara yol açtığından diğer cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların ve özellikle HIV enfeksiyonunun bulaşma riskini de arttırabilir.
Hamile olan kadınlarda, kendinde ya da partnerinde genital uçuk bulunuyorsa mutlaka doktorun bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir.​
 

ebrucanan

Yeni Üye
Katılım
22 Aralık 2020
Mesajlar
3
Tepki
0
Puan
1
Yaş
37
Konum
izmir
genital ucukdan ziyade siğil ile ilgili sorun yaşadım ben 8 aydır bu zıkkım genital ile uğraşıyorum sirkesinden incir sütüne kadar covid den dolayıda hastahaneye gidemiyorum tesadüf internette araştırırken hpvgent diye bi krem çıktı 7 günde hepsini düşürdü cok zor bi hastalık allah herkese şifa versin ben 1 ay boyunca hastahaneden randevu alamadım tedavi için inşallah herkes kurtulur bu illetten
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst