Haçın Hatırı İçin

GÜLÇİN

Daimi Üye
Katılım
5 Eylül 2008
Mesajlar
2.308
Tepki
2.169
Puan
113
Konum
Doyduğum Yerdeyim.
Haçın Hatırı İçin

Soykırım buna denir!
17 yıl önce Hocalı'da Ermeniler tarafından vahşice katledilen 613 kişi bugün bir kez daha anıldı

17 yıl önce bugün bir köyün halkı bir gecede soykırama uğradı; bebekler bile öldürüldü. 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecenin sabahında 63'ü çocuk 103'ü kadın tam 613 kişinin cansız bedenleri köyün her yerindeydi. Bu sayı resmi rakam olmakla beraber katledilen toplam Azeri sayısının bin 300 kişi olduğu tahmin ediliyor. İşkence uygulanan bin 275 Azeri de esir alındı. Bu kişilerden 800'ü serbest bırakıldı ancak 500'e yakın Azeri hala kayıp.

25 Şubat 1992 ve tarihinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde Azeri siviller Ermeniler tarafından katledildi. Azeri kaynaklarının ve Memorial İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi bazı uluslararası insan hakları kuruluşlarının bildirdiklerine göre katliam Rus 366. Motorize Piyade Alayı'ın desteğindeki Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiştir.

Rus tarafının tersini söylemesine karşın alaydan firar eden üç Rus askeri 3 Mart 1992'de düzenledikleri basın toplantısında Hıristiyan Ermeniler yanında Müslüman Azerbaycanlılara karşı savaşmalarının istendiğini itiraf etti.
Vahşeti yaşayan ve sonra Beyrut'a yerleşen Ermeni gazeteci Daud Kheyriyan For the Sake of Cross _(Haçın Hatırı İçin)_ isimli kitabında şu satırları aktarmaktadır:
"Gaflan denen ve ölülerin yakılmasıyla görevli Ermeni grup Hocalı'nın 1 kilometre batısında bir yere 2 Mart günü 100 Azeri ölüsünü getirip yığdı. Son kamyonda 10 yaşında bir kız çocuğu gördüm. Başından ve elinden yaralıydı. Yüzü morarmıştı. Soğuğa açlığa ve yaralarına rağmen hálá yaşıyordu. Çok az nefes alabiliyordu. Gözlerini ölüm korkusu sarmıştı. O sırada Tigranyan isimli bir asker onu tuttuğu gibi öteki cesetlerin üstüne fırlattı. Sonra tüm cesetleri yaktılar. Bana sanki yanmakta olan ölü bedenler arasından bir çığlık işittim gibi geldi. Yapabileceğim bir şey yoktu. Ben Şuşa'ya döndüm. Onlar Haç'ın hatırı için savaşa devam ettiler"

17 YIL SONRA ACISI HALA TAZE
Azerbaycan halkı Yukarı Karabağ'daki Hocalı'da 26 Şubat 1992'de Ermeniler tarafından yapılan katliamın kurbanlarını bugün tekrar andı.
Ancak olayın üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen konuyla ilgili üzerine büyük sorumluluklar düşen Birleşmis Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar olması gerekeni yapmadı.
Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında başkent Bakü'nün Hatai semtindeki “Ana Çığlığı” anıtı önünde de bir tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı ve anıta çelenk koydu.
Aliyev'in tören yerinden ayrılmasından sonra Bakanlar üst düzey yöneticiler milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş anıta gelerek gül ve karanfil bıraktı. Katliamda hayatını kaybedenlerin anısına ülke genelinde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç Hocalı olaylarının 17 yıl önce insan haklarının geliştiği bir dönemde olduğunu belirterek “Bu insanlığa karşı yapılan bir cinayettir. Allah bize bir daha bu günleri yaşatmasın” dedi. Hulusi Kılıç gazetecilere açıklamasında “Tabii ki üzgünüz. 17 yıl önce Hocalı'da yaşanan facia hepimizin büyük derdidir. Başımız sağ olsun” ifadelerini kullandı.

KATLİAMA TEPKİLER
Türk Azerbaycan Dostluk Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdikleri yürüyüşle Hocalı katliamına tepki gösterdi.
Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Kayseri Şubesi Başkanı Ali İhsan Öztürk ve beraberindekiler Ermenilerin Hocalı baskınını protesto ederek Azerbaycan Anıtı'na çiçek bıraktı.
Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras Ermenilerin işgal ettikleri Hocalı'da yaptıkları katliamı kınadı.
Hocalı Katliamı'nın 17. yıldönümünde Washington'da toplanan Azeriler Ermeni Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi.
Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu 26 Şubat 1992 yılında Ermenilerin Azerbaycan Hocalı'da Türk soykırımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

İHA
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst