Hakim dayak atan kocaya öyle bir ceza verdi ki!

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.317
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Hakim dayak atan kocaya öyle bir ceza verdi ki!

Aile içi şiddetin önlenmesi konusunda önemli kararlar veren Hâkim Eray Karınca, dayakçı kocanın çocuklarıyla görüşme hakkını kaldırdı

attachment.php


Ankara 8’inci Aile Mahkemesi Hâkimi Eray Karınca’nın verdiği örnek kararın alınmasındaki olaylar, şöyle gelişti: Hacer Y. ile Murat K. çifti 2008 yılında şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşandı.

Hürriyet'in haberine göre; Mahkeme, 2 çocuğun velayetini anneye verdi. Mahkeme, babanın da çocuklarıyla ilişki kurabilmesi için belirli günlerde görüş hakkı verdi. Boşanma kararının ardından Murat K. eski karısına şiddet uygulamayı sürdürdü. Uğradığı şiddet üzerine defalarca karakola ve savcılığa başvuran Hacer Y. bir sonuç alamayınca, korkup eski kocası ile yeniden aynı evde birlikte yaşamaya başladı.

Kocası iple boğuyordu
Bir süre sonra Murat K. evi terk etti. Ancak çocuklarını görme bahanesiyle 7 Ekim 2009’da eve gelen Murat K., eski karısı Hacer Y.’yi çocuklarının gözü önünde dövüp, iple boğmaya çalıştı. Komşularının müdahalesiyle ölümden kurtulan Hacer Y’nin şikayeti üzerine Murat K., tutuklandı. Ancak 17 Kasım 2009’da tahliye edildi. Hacer Y., tahliye kararının ardından çocuklarını görme bahanesiyle yine eve gelerek kendisine şiddet uygulayacağından endişe edip, “Babanın çocuklarla arasında olan ilişkinin kaldırılması” için dava açtı.

Karısını mal gibi görüyor
Davaya bakan Ankara 8’inci Aile Mahkemesi Hâkimi Eray Karınca, “Kocanın boşandığı halde eski karısını kendi malı gibi görerek, ‘patriyarkal bir zihniyetin’ (erkeğin, kamusal alanda da özel alanda da kadın üzerinde iktidar sahibi olması) tesiriyle karısına şiddet uygulamaya devam ettiğini, kadının can güvenliğinin tehlikeye girdiğini” belirterek, baba ile çocukları arasındaki ilişkinin kaldırılmasına karar verdi.

Baba hakkını kötüye kullandı
AİLE Mahkemesi Hâkimi Eray Karınca, örnek kararını şu gerekçelere dayandırdı: “Davalı erkeğin, davacı kadının yakınında olması, kadının huzur ve güvenlik içinde yaşamını sürdürmesi için bir tehdittir. Her ne kadar bir babanın çocuklarıyla kişisel ilişki kurması doğal bir hak olmakla birlikte, herkes haklarını kullanırken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Hakkın kötüye kullanımını kanun korumaz.”

attachment.php



Kaynak: Haber Türk
 

Ekli dosyalar

  • 595845_detay.jpg
    595845_detay.jpg
    18,9 KB · Görüntüleme: 82
  • 595845_a43fd202236926fd6b50b095a85516f4.jpg
    595845_a43fd202236926fd6b50b095a85516f4.jpg
    16,4 KB · Görüntüleme: 84
G

guzelcem

Misafir
Helal olsun hakime iyi karar vermiş-kizgin aslında bir güzel adamı karakola çektirip eşek sudan gelinceye altına yapıncaya kadar dövmelerine karar verseydi hakim ne güzel olurdu bak kadına bir daha el kaldırırmıydı-kizgin:alsana:-kizgin:alsana:
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
69
Konum
Kartepe
Hakimin duyarlılığından dolayı çok mutlu oldum şiddet çocukları çok yaralıyor.o kolay atlatılmıyor.:dertli:
 

günce

Daimi Üye
Katılım
21 Ocak 2011
Mesajlar
473
Tepki
658
Puan
93
Konum
izmir
Nedir bu kadınların çektiği...
ALLAH herkesi iyi insanlarla karşılaştırsın..


Kanunların caydırıcılığı da büyük önem taşıyor...:findikim:
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.393
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Sayın Eray Karınca'yı tebrik ediyorum.
Birkaç kararını ben de paylaşmak isterim.

Hakim Karınca'dan Bir Karar Daha: Eşe Sosyal Şiddete 30 Bin TL Ceza
Eşini eve kapatan ve eğitimini engelleyen kocaya hakim "sosyal şiddet" diyerek 30 bin TL tazminat cezası verdi.

İstanbul - BİA Haber Merkezi18 Haziran 2009, Perşembe BU HABERİN UZANTILARI
KADINA ŞİDDET: Her Mahkemeye Bir "Eray Karınca" Lazım
Ankara 8. Aile Mahkemesi bir boşanma davasında eşini eve kapatıp, sadece ev işleri yapmasını bekleyen, üniversiteye gitmesini, yalnız dışarıya çıkmasını engelleyen kocanın eşine 'sosyal şiddet' uyguladığına hükmetti ve 30 bin YTL tazminat cezası verdi.

Bir ilk: "Kadının sosyal şiddette maruz kaldığı gerekçesiyle..."

Fransa'da yaşayan ve memleketi Kırşehir'e tatile gelen N.B. üniversiteyi kazanan H.B ile evlenmek istedi. Yurtdışında eğitimine devam etmek H.B.'nin bu şartını N.B. kabul edince evlendiler. Ancak N.B.'nin verdiği sözleri tutmaması üzerine boşanmak istedi ve Türkiye'ye geri döndü.

Mahkeme 13 Mayıs 2009 tarihinde karara bağladığı davada, "davalı kocanın ağır kusurlu olduğu" gerekçesiyle çiftin boşanmasına karar verdi. Hakim Eray Karınca H.B'ye aylık 400 TL olarak verilen tedbir nafakasının "yoksulluk nafakası" olarak devamına karar verdi.
Mahkeme ayrıca, Türk Medeni Kanunu'ndaki "kusurlu olanının tazminat ödeyeceğine" yönelik hüküm uyarınca uyarınca N.B'nin eşine 20 bin maddi ve 10 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Hakim Karınca, kararında bir boşanma davasında ilk kez, "kadının sosyal şiddette maruz kaldığı" değerlendirmesini yaparak şöyle dedi:

"H.B'ye fiziki şiddet uygulandığı yolunda kanıtlar bulunduğu gibi, evden çıkması kısıtlanarak ve kendisini geliştirip içinde yaşadığı yabancı ülkeye uyum sağlaması için gerekli ortam sağlanmadığı için uğradığı sosyal şiddet de değerlendirilerek manevi tazminata takdir edilmiştir."

Karınca'dan emsal kararlar
Daha önce de birlikte yaşadığı ve resmi nikahı olmayan erkekten şiddet gören kadın lehine "erkeğin evden uzaklaşması ve evin giderlerini karşılamasına" karar veren Karınca bu kararını AİHM ve Kadına Karşı Ayrımcılığın Önlenmesine İlişkin Sözleşme'ye (CEDAW) dayandırmıştı.

Ayrıca Karınca, geçen günlerde aile içi şiddet başvurusu üzerine şöyle karar vermişti:

"Koca altı ay evden uzaklaştırılacak, bu sürede evdekileri taciz etmeyecek, korkutmayacak, çocuklarının nafakasını ve evin masraflarını karşılayacak, İl Sağlık Müdürlüğü denetiminde ruh sağlığı için tedaviye tabi tutulacak, anne ve babasının yanında eşine zorunlu kıldığı üç aylık tatil 15 günle sınırlandırılacak, eve döndüğündeyse evde sigara içemeyecek, kişisel temizliğine dikkat edecek ve dişlerini fırçalayacak. Eğer bu karara uymaz ise tutuklanacak." (EZÖ)


bianet.org
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.393
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Kadınlar Bu Mahkeme Kararlarını Aklınızın Bir Köşesinde Tutun
Korunma istemek için evlilik şartı aranmadığını, eğitiminizi engelleyen eşinizi "sosyal şiddet"ten şikayet edebileceğinizi, şiddet uygulayan eşinizin kamuoyu önünde özür dileyebileceğini biliyor musunuz?

İstanbul - BİA Haber Merkezi01 Temmuz 2009, Çarşamba bianet kadına yönelik şiddet ya da boşanma davalarında kadınlara yol gösterecek ve emsal olacak mahkeme kararlarını derledi.

"Eşime vurduğum için özür dilerim" cezası
Kastamonu'da eşine şiddet uygulayan Mustafa Kadıncı için hakim İnci Limon "'Eşime vurduğum için özür dilerim' yazılı ilan dağıtmasına ve 50 adet fidan dikerek 6 ay süreyle bakımını yapmasına" karar verdi. Kadıncı bin adet bastırdığı ilanı Araçlılara dağıttı, resmi kurum binalarına özür dilediğini yazan ilanları astı.

Eşe çiçek götürme cezası
Diyarbakır'da üzerine kuma getirdiği eşine ve çocuğuna şiddet uyguladığı gerekçesiyle yargılanan yedi çocuk babası Hayrettin Çetintaş, 1. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmada "Eşime bugüne kadar çiçek götürmüş değilim" deyince, eşine çiçek verme cezasına çarptırıldı. Hakimin "Denetimli Serbestlik Uygulaması" kapsamında kararı sanığın haftada bir defa olmak üzere beş ay boyunca eşi Ayşe Çetintaş'a çiçek götürme ve sanığın 10 yaşındaki oğlunu dövdüğü için de aile ilişkileri ve çocuk gelişimi konulu, ayda bir adet olmak üzere toplam beş kitap okuma cezasına çarptırılması yönünde oldu.

Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca'nın kadınlara yol gösterecek üç kararı var:

Eşinin eğitimini engelleyene "sosyal şiddet" cezası: 30 Bin TL
Hakim Karınca boşanma davasında eşini eve kapatıp, sadece ev işleri yapmasını bekleyen, üniversiteye gitmesini, yalnız dışarıya çıkmasını engelleyen kocanın eşine 'sosyal şiddet' uyguladığına hükmetti ve 30 bin YTL tazminat cezası verdi, aylık 400 TL olarak verilen tedbir nafakasının "yoksulluk nafakası" olarak devamına karar verdi.

Diş fırçalama cezası
8. Aile Mahkemesine başvuran kadın dava dilekçesinde, kocasının kendisine sözlü ve fiili olarak şiddet uyguladığını ve hakaret ettiğini, çocuklarının yanında dahi bunları yapmaktan çekinmediğini belirterek, çocukluğunda anne ve babasından şiddet gördüğünü ileri sürdüğü eşinin psikolojik sorunları bulunduğunu düşündüğünü ifade etti. Maaşına ve otomobiline el koyan eşininn, bir başka ilde çalıştığı için yalnızca hafta sonları eve gelme imkanı bulunduğunu, buna rağmen para kazanma arzusuyla Bolu'daki babasının dükkanına çalışmaya gittiğini öne süren kadın, dilekçesinde, kocasının, kendisini yaz tatillerinde çocuklarıyla beraber 3 ay boyunca Bolu'daki kayınvalidesi ve kayınbabasının evinde kalması için zorladığını iddia etti. Kadın, eşinin kişisel temizliğine dikkat etmediğini, dişlerini de fırçalamadığına dilekçesinde yer vererek, eşine karşı tedbir alınması talebinde bulundu.

Karınca şikayeti karara bağladı:

Koca eşine şiddet uygulamaması için 6 ay evden uzaklaştırılırken kişisel temizliğine dikkat etmezse hapse girecek. Eşi ve çocuklarına karşı şiddet ve korkutma amaçlı davranışlarda bulunamayacak ve iletişim vasıtalarıyla rahatsız edemeyecek. Evin ve ailenin giderleri ile faturalarını karşılıyor ise kocanın bu yükümlülüğü devam edecek. Ayrıca her bir çocuk için aylık 150'şer TL nafakayı eşi N.Y'ye ödeyecek. B.Y, görev yaptığı ilin sağlık müdürlüğüne başvurarak, ruh sağlığı konusunda muayene ve tedavi olacak. Aile, yaz tatillerinde Bolu'da B.Y'nin anne ve babasının evinde en fazla 15 gün kalacak. B.Y, ev içinde sigara içmeyecek, diş ve beden temizliği ile sağlığına özen gösterecek. Ayrıca eşine ve çocuklarına ilgili olacak, sevecen davranacak ve zaman ayıracak.

Evlilik şartı aranmaksızın eşe uzaklaştırma cezası
Hakim Karınca birlikte yaşadığı O. G.'nin uzun süredir kendisine şiddet uyguladığını, hayatı için endişe duyduğunu ileri sürerek korunma isteyen F.K. için dört ay süreli koruma tedbiri alınmasına karar verdi.

"Yasada koruma kapsamının resmi evlilikle sınırlandırıldığına ilişkin bir anlatım bulunmamaktadır. Buna karşın tarafların yakın yaşam arkadaşı olarak uzun süredir bir arada yaşadığı, sosyolojik anlamda bir aile kurulduğu ve kadının bu nedenle şiddete uğradığı anlaşılmaktadır." (EZÖ)


bianet.org
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst