Hamileler seyahat ederken nelere dikkat etmeliler?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Havalar artık iyice ısındı. Tatil zamanı yaklaşıyor. Hamileyim diye kendinizi eve kapamayacaksınız herhalde. Yapmanız gereken iki kat daha dikkatli olmak ve birkaç konuya dikkat etmek...

Op. Dr. Seval Taşdemir hamileler için tatilde nelerin yapılıp nelerin yapılmaması gerektiği konularında sorularımızı yanıtlıyor.

hamilelikteseyahat_200.jpg


Hamileyken seyahat etmek sakıncalı mıdır?

Hamileliğin son ayına kadar seyahat etmenizde bir sakınca yok, yalnız uzun süreli yolculuklarda sık sık kalkıp dolaşmak ve bol sıvı almak yararlı olur. Tatil mekanını seçerken de iyi düşünmelisiniz. Aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgeler anne adayları için uygun değildir. Yurt dışına gitmeyi planlıyorsanız, az gelişmiş ülkelere yapılacak seyahatlerden kaçınmalısınız. Bu ülkelere yapılacak olan seyahatler sırasında hem o ülkedeki tıbbı imkanların yetersizliği hem de bu ülkelerde yaygın olarak görülen malarya (sıtma) gibi mikrobik enfeksiyonlar hamileliği olumsuz etkiler. Seyahate çıkan kişilerde en çok görülen problemlerden biri olan ishal, aşırı su kaybına yol açar. Bu durum anne adayını ve bebeğe olan kan akımını bozarak gelişmekte olan bebeği olumsuz etkiler. Özellikle gezi sırasında içilen suya çok dikkat edilmesi sadece kapalı kutularda satılan içeceklerin içilmesi, kesinlikle buz kullanılmaması gerekir. Dışarıda hazırlanmış salata, az pişmiş et ve mayonezli ürünlerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Seyahate çıkarken ishali önlemek için önerilen antibiyotikleri anne adaylarının kullanması sakıncalıdır. Anne adaylannda ishal görüldüğünde bol sıvı almak ve doktora danışarak antibiyotik kullanmak gerekebilir.

Tatilin sakıncalı olduğu durumlar nelerdir?

• Düşük öyküsü
• Rahim ağzı yetmezliği
• Dış hamilelik öyküsü
• Erken doğum öyküsü
• Plasental anomaliler (bebeğin eşine ait problemler)
• Vajinal kanama veya düşük tehdidi
• Çoğul hamilelik
• Hamilelik zehirlenmesi öyküsü
• Hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı, kalp hastalığı ve diğer organ sistemlerine ait kronik hastalığı)
• Ağır anemisi (kansızlık) olan hamilelerin özellikle yurt dışı ve uzak yerlere seyahat etmekten kaçınmaları gerekir.

Tatilde nasıl bir program izlenmeli, nelere dikkat edilmeli?

• Gideceğiniz yerdeki sağlık kurumları ve kapasitelerini belirleyerek, acil durumda başvurabileceğiniz telefon numaralarını öğrenin.

• Kan grubunuz, kullandığınız ilaçlar, alerjik reaksiyonlar ve hamileliğinizle ilgili tıbbi bilgiler ve doktorunuza ulaşılabilecek telefon numaralarını yanınızda bulundurun.

• Sizin ve bebeğiniz açısından beslenmenize dikkat etmeniz çok önemlidir. Tatil döneminde de düzenli beslenmeniz gerekir. Bol sıvı almanız ve lifli besinlerden zengin beslenmeniz kabızlığı önler. Hijyenik açıdan güvenilir olmayan yerlerde yemek yememeye özen gösterin.

• Özellikle sıcak olan bölgelere yaptığınız seyahatlerde bol su içmeniz gerekir. Sadece pet şişede satılan suları ve kapalı içecekleri tüketmeye özen gösterin. Buz kalıplan birçok yerde şebeke suyundan hazırlandığı için kullanmayın.

• Rahat, ince, hava alan giysiler ve alçak topuklu ayakkabılar giyin.

• Tatilinizi sürekli gezmek yerine sık sık dinlenerek geçirin.

Yolculuk süresince nelere dikkat edilmeli?

• Yolculuk süresince tuvalete gitmeyi ertelemeyin. Aksi davranmanız idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Yolcululuğunuz boyunca bol su içmeye ve sık tuvalete gitmeye dikkat edin.

• Yolculukta uzun süre hareketsiz kalmak, kan dolaşımını yavaşlatarak derin ven trombozuna (pıhtılaşmaya) yol açabilir. Yolculuk sırasında sık sık dolaşmak, bacaklarınızı hareket ettirmek ve bol sıvı almak gerekir. Özellikle varis problemi olan hamilelere mutlaka varis çorabı giyerek seyahat etmeleri önerilir.

Arabayla mı yoksa uçakla mı yolculuk yapmak daha uygun olur?

Her ikisi ile de yolculuk yapabilirsiniz, ancak dikkat etmeniz gereken kuralları unutmayın: Araba ile yolculuk sırasında rahat edebileceğiniz koltuğu seçin. Gerekirse sırtınızı ve boynunuzu yastıkla destekleyin ve mutlaka emniyet kemerinizi bağlayın. Emniyet kemeriniz karnınızı sıkmayacak şekilde yeterince gevşek olmalıdır. Uzun sürecek yolculuklarda saatte bir durarak mutlaka biraz dolaşın. Yanınızda acıktığınızda atıştırabileceğiniz hafif, besleyici yiyecekler ve su, meyve suyu gibi içecekler bulundurun. Araba tutması gibi bir yakınmanız varsa, yolculuk öncesinde bu problemi önlemek için kullanabileceğiz ilaçları mutlaka doktorunuza danışın.

Uçak ile yolculukta ise dikkat etmeniz gerekenler şöyle: Birçok havayolu şirketi hamileliğin 36. haftasına dek uçuşlara izin verir. Tatilinizi dönüş tarihindeki hamilelik haftasını göz önünde bulundurarak planlayın. Hamileliğin son 3 ayında özellikle 4 saatten fazla sürecek uçak yolculuğu zorunlu olmadıkça önerilmez. Özellikle uzun sürecek uçak yolculuklarında mutlaka bol sıvı alın. Her yarım saatte bir kalkarak dolaşın ve bacaklarınızı sık sık hareket ettirin. Uçağın kanat hizasındaki bölümü uçuş açısından en rahat bölümdür. Mümkünse bu bölgede ve kalkarken rahat edebileceğiniz koridor kenarında bir koltuğa oturun. Tüm uçuş boyunca mutlaka kemerinizi bağlı tutun.

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst