Hamilelikte merak edilen soru-cevaplar

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamilelikte merak edilen soru - cevap


Bir yıla yakın bir süre karnında bebek büyütmek, kendinden başka bir can'ın sorumluğunu üstlenmek.. Evet sevgili anne adayları böyle önemli ve uzun bir süreçten geçiyorlar. Bebeklerinin gelişimi onların karnını her geçen gün büyütürken, kendileri de kah mutluluk ve heyecan, kah birtakım sıkıntılar yaşıyorlar. Eee, anne olmanın kolay olduğunu kim söyleyebilir ki? Bu süreçte sorumluluğunu taşıdığı o küçük can'ı sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek ise en önemli misyonudur anne adayının! Bu misyonu layığıyla yerine getirebilmek için de en ufak detaya kadar her şeyi merak eder ve doğrusunu yapmak ister. Sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeniz dileğiyle...

NOT: Verilen tıbbı bilgiler eğitim amaçlıdır Her tıbbı sorun; doktor tarafından ayrıntılı olarak dinlendikten, hasta muayene edildikten, gerekli laboratuar ve röntgen tetkikleri yapıldıktan sonra sonuçlandırılabilir verilen bilgiler kullanılarak kendi kendine yapılan uygulamalardan ya da uygulama ehliyeti bulunmayan veya amatör kişilerce yapılan uygulamalardan kaçınılmalıdır.
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamile kalmaya karar verdim. Nelere dikkat etmeliyim?

Bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren yaşam tarzınızı, alışkanlıklarınızı, varsa sağlık sorunlarınızı gözden geçirmeniz, hamile kalmanızı kolaylaştıracak ve hamilelik dönemini daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Özellikle var olan sağlık sorunlarınızın hamilelik öncesinde kontrol altına alınarak tedavi edilmesi son derece önemlidir.

Hamilelik öncesi dönem, sağlıklı bir bebek sahibi olabilmek için çiftlerin kendilerini fiziksel ve psikolojik olarak hazırlayabileceği bir süreçtir. Döllenme ve implantasyon (döllenen yumurtanın rahmin iç tabakasına tutunması) ile başlayan hamilelik sürecinde bebeğin organlarını oluşturan hücreler büyük bir hızla bölünerek çoğalır ve oluşturacakları organ sistemlerine göre farklılaşır. Dolayısı ile bebeğin organlarının oluştuğu hamileliğin bu ilk dönemi çok önemlidir. Bu dönemin en sağlıklı şekilde geçirilebilmesi için anne adayı hamileliğin 2-3 ay öncesinden başlayarak 9 aylık hamilelik dönemine hazırlanmalıdır.

Hamileliğe hazırlık dönemi sigarayı bırakmak için çok uygun bir dönem olabilir. Sigaranın zararlarını bilmesine rağmen birçok kişi sigara içmeye devam eder, ama bir bebeğin sağlığından sorumlu olmak anne adaylarının sigarayı bırakabilmek için daha çok çaba göstermesini sağlar Hamilelik döneminde sigarayı bırakmayı kolaylaştıran nikotin sakız veya bantları gibi maddelerin kullanımı önerilmez. Pasif içicilikten korunmak için çalışma ortamınızda ve evinizde iyi havalanan bir yerde oturmaya özen göstermelisiniz. Eşiniz sigara içiyorsa bu dönemde sigarayı bırakması bebeğin doğum sonrası sağlığı için de çok önemlidir.

Hamileliğe hazırlık ve hamilelik döneminde alkol tüketiminden kaçınmak gerekir. Hamilelik öncesi dönemden itibaren alkol kullanılmamalıdır. Alkol doğumsal anomalilere neden olur. Hamilelik döneminde az miktar alkol alan annelerin bebeklerinde düşük doğum ağırlığı ve gelişme geriliği görülmektedir. Günlük alınan alkol miktarı fazla ise bebeklerde gelişme geriliği, zeka geriliği, iskelet sistemine ait bozukluklar, kalp, karaciğer ve üreme sistemine ait problemler görülür. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında alkol alımı kesilse dahi bebekteki gelişim geriliği devam eder. Hamilelikten önce alkol alımını tamamen kesmek gerekir. Eğer doğum kontrolü uygulanmıyorsa menstrual siklus'un (Hormonların etkisiyle üreme organlarının her ay geçirdiği değişikliğin tıbbi tanımı) ikinci yarısında kesinlikle alkol alınmaması gerekir.

Kahve, çay ve kola gibi kafein içeren ürünlerin tüketimi mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Eğer kahve ya da diğer kafeinli içecekler fazla tüketiliyorsa, hamilelik öncesinde bunların kademeli şekilde azaltılması gerekir. Hamilelik öncesi dönemde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinilmesi ve bunların hamilelik süresince devam ettirilmesi çok önemlidir. Hamilelik öncesi dönemden itibaren temel besin gruplarının hepsinden her gün alınmasına, günde 3 öğün yemek yenmesine ve kalsiyum, demir, folik asit gibi önemli vitamin ve mineralleri içeren besinlerden yeterli miktarlarda alınmasına dikkat edilmelidir. Toksoplazma enfeksiyonu açısından çiğ et yenilmemesi önemlidir. Vejetaryen olan kadınlar et yemedikleri için yeterli miktarda protein, kalsiyum ve demir alamazlar. Vejetaryenlerin mutlaka hamilelik öncesinde protein alımını arttırması ve vitamin takviyesine başlaması gerekir.

Birçok kadında demir eksikliği görülür. Hamilelik öncesinde fazla yakınmaya neden olmayan bu durum hamilelikle beraber artar Demir eksikliği anemiye (kansızlığa) yol açar. Hamilelik öncesinde demir eksikliği belirlendiği takdirde mutlaka tedavi edilmelidir. Hamilelikten önceki 3 aylık dönemden itibaren günde 400 mg folik asit takviyesi nöral tüp bozukluklarının oluşmasını engeller. Folik asit narenciyede, yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde bulunur. Hamilelik öncesi dönemden itibaren doğal besinlerle alınan folik asit yanında 400 mg folik asit içeren multivitaminler veya folik asit tabletleri önerilir. Hamilelik planı yapıyorsanız sorunsuz bir hamilelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için hamilelik öncesi ideal kilonuza ulaşmayı sağlamalısınız.

Hamilelik döneminde veya doğum kontrol yöntemi uygulamıyorsanız menstrual siklus'un ikinci döneminde röntgen filmi çektirmemeniz önerilir. Mutlaka film çekilmesi gerektiğinde ise karın bölgesi kurşun yelek ile korunmalıdır.

Hamilelik dönemi ve öncesinde reçeteli veya reçetesiz satılan tüm ilaçları kullanmadan önce bu dönemde kullanılıp kullanılamayacaklarının araştırılması gerekir. Hamilelik dışında kullanıldığında hiçbir yan etkisi olmayan ilaçlar dahi hamilelik döneminde kullanıldığında gelişmekte olan bebeğe zarar verebilir. Herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmayan bir kadın menstrual siklus'un ikinci yarısında hamile olduğunu duşa nerek gerekli önlemleri almalı ve kendine zarar verebilecek şeylerden kaçınmalıdır.

Üreme organlarının durumu ve hastalıkları hamileliği direkt olarak etkiler. Planlanan hamilelik öncesi doktorunuza danışarak kullandığınız doğum koni yöntemini ne zaman bırakmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.Hamilelik öncesindeki kontrolde anne adayından tüm bu enfeksiyonların değerlendirilebilmesi için gerekli örnekler alınarak testler yapılmalıdır.

Günümüzde ileri yaşta çocuk sahibi olmak isteyen kadınların sayısı artmıştır. Kadının yaşı ilerledikçe yumurtalıkların fonksiyonları yavaşlar ve yumurtalar yaşlanır dolayısı ile hamilelik elde edilmesi zorlaşır. 35 yaştan sonra her menstrual siklus'ta ovulasyon (yumurtlama) olmayabilir. Yaş ilerledikçe Down Sendromu gibi kromozomal hastalıkların görülme olasılığı ve düşük ihtimali artar...
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamilelikte yararlı ve zararlı besinler nelerdir?
Hamilelik döneminde beslenme, hem bebeğin büyüyüp olgunlaşması hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir konudur. 9 ay boyunca karnınızdaki bebeği beslemek için fazladan enerjiye ihtiyaç duyarsınız. Hamilelikte annenin enerji, protein, mineral ve vitaminlere olan gereksinimi artar. Düzenli olarak günde 3 öğün yemek, bu yedikleri içerisinde; süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler, ekmek ve tahılgiller, yüksek proteinli gıda (et, balık, yumurta, fasulye) alan bir hamile normal ve dengeli besleniyor demektir. Hamilelik döneminde bol sıvı alınmalıdır. Fazla şekerli ve unlu gıdalar yerine bol taze sebze ve meyve yenmelidir. Lif bakımından zengin yiyeceklerle beslenmeniz, hamilelik sırasında sık görülen kabızlığı önler. Sebze, meyve ve kepekli besinler lif yönünden zengindir. Hamilelikte protein gereksinimi artar, balık. et. sut ve süt ürünleri ve baklagiller protein açısından zengin olan besinlerdir. Bebeğinizin iyot ihtiyacı için iyotlu tuz kullanın. Hamilelik döneminde alkol alınmamalı, kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir. Salam, sosis ve sucuk gibi katkı maddesi olan besinleri mümkün olduğunca az tüketin.


Bebeğin beyin gelişimi için hamilelikte yapılması gereken en önemli şey nedir?

Bebeklerin gelişimi ve zeka seviyesinde bozulma olmasına genetik yapısındaki anormallikler, alkol ve enfeksiyonlar (sitomegalovirus. kızamıkçık gibi...) sebep olabilir. Hamilelik döneminde beslenme hem bebeğin büyüyüp olgunlaşmasını hem de anne-babadan gelen genetik yapı ile belirlenen zeka seviyesinin korunmasu etkilediği için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ayrıca hamilelik döneminde folik aside ihtiyaç duyarsınız. Hamilede folik asit eksikliği, nöral tüp açıklığı (bebeği kafa kemiklerinde veya omurgasında açıklık olması) görülebılir. Folik asit eksikliğinde düşük, erken doğum ve bebekte gelişim geriliği olabilir.
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamilelikte tatlandırıcı kullanmamın bebeğime herhangi bir zararı var mı?
Hamilelik döneminde tatlandırıcı kullanımı ile ilgili herhangi bir olumsuzluk bildirilmemesıne rağmen, tatlandırıcıların hamilelik sırasında kullanımı sınırlandırılmalıdır. Ancak fenilketonüri hastalığı olan hamile kadınların aspartam türü tatlandırıcı kullanmaları sakıncalıdır


Hamilelikte baygınlık hissini nasıl önlerim?
Hamilelik esnasında normale göre tansiyon düşük seyreder. Ancak kalp ve damarlar kan basıncını (tansiyon) dengede tutar. Beslenmenizde özellikle sıvı ve mineral (tuz) almanız gerekir. Tansiyonunuzun birden düşmesini önlemek için ani kalkışlardan kaçının. Hamilelikte baş dönmesi ve bayılmanın başlıca nedenleri şunlardır:

Kansızlık: Önceden var olan veya hamilelik sırasında gelişen kansızlığın öncelikle nedenleri araştırılır. Genellikle demir eksikliğine bağlı olan kansızlık için hamileliğiniz sırasında günde 30 miligram demir preparatı almanız gerekir. Demir ilaçlarını süt ile birlikte almamalısınız.

Postural Hiponsiyon: Ani olarak oturduğunuz yerden veya yataktan kalkmanız beyne olan kan akımını azaltacağı için ani bayılmaya neden olur. Bu nedenle hamileliğiniz süresince ani kalkışlardan kaçınmanız gerekir. Eğer ani bir kalkış ile bayılma hissi olursa oturun veya uygun bir yere uzanın.

Diyabet (Şeker): Diyabet sorununuz varsa ve kan şekeriniz yükselmişse bayılma olabilir. Hamileliğinizin başından itibaren kan şekerinizin düzenlenmesi ve insülin kullanmanız gerekir.

Düşük kan şekeri: Yemek aralarınızı uzun tutmanız, kan şekerinizin düşmesine sebep olacaktır. Bu nedenle düzenli aralıklarla dengeli beslenmeniz, yemek aralarında bir şeyler atıştırmanız önerilir (Yalnız bu arada aşırı kilo almamak için fazla kalorili gıdalardan kaçınmalısınız)

Sırtüstü yatmak: Hamileliğin özellikle son aylarında sırtüstü yatmak rahminizin kan damarlarına baskı yapması sonucu ani tansiyon düşüklüğü ve bayılmaya neden olabilir. Bundan kaçınmak için sol yanınıza dönerek yatmanız gerekir.
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamilelik döneminde stresi yenmenin yolları nelerdir?

Hamilelik sırasında değişen vücut yapısı, bebeğin sağlığı ve doğumla ilgili endişeler, çalışma hayatının güçlüklen anne adayını yorgun, gergin ve stres altında bırakabilir. Sizin duygularınızı paylaşabilecek bir yakınınız ile günlük hayatta karşılaştığınız güçlükleri ve endişeleri paylaşın. Çalışma hayatınızı hamileliğin getirmiş olduğu durumlara göre ayarlamaya çalışın. Hamileliğiniz hakkında sağlık personelinden, kitap ve internetten daha fazla bilgi almaya çalışın. Gerçekten yapmak istediğiniz aktiviteler için kendinize zaman ayırarak rahat olmaya çalışın (Kitap okuma, egzersiz, sinema gibi aktiviteler)


Hamilelikte uyku problemimi nasıl düzeltirim?

Hamilelik döneminde uykuya dalma veya uyku devamında güçlük çekilebilir İdrara sık çıkmak ise uyku bölünmesinin sebeplerinden bindir.Bu nedenle uyumadan hemen önce çok fazla sıvı almayın ve mutlaka tuvalete gidin. Göğüslerin genişlemesi nedeniyle destekleyici sütyen giymeniz sizi uykuda daha rahat ettirir. Açlık hissediyorsanız, yatmadan önce küçük bir sandviç yiyebilirsiniz.


Hamileler için en uygun uyku pozisyonları nelerdir?

Bebek, rahmin içerisindeki amnios sıvısında bulunur. Bu nedenle dışardan gelebilecek baskılardan etkilenmez. Yatakta sağa sola dönmenin hiçbir zararı yoktur. Pozisyon açısından dikkat etmeniz gereken durum ise ilerleyen hamilelik aylarında sırt üstü yatmamanızdır. Çünkü bu durumda büyüyen rahim ve bebek, sizin damarlarınıza baskı yaparak ani tansiyon düşmesine sebep olur. Bu nedenle sol yan pozisyonda yatmanız önerilir.
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamilelik öncesi grip aşısı hamilelikte bebeğe zarar verir mi?


Grip. virüslere bağlı olarak oluşan boğaz ağrısı, nezle, öksürük ve halsizlik ile seyreden bir rahatsızlıktır. Solunum yolu ile bulaşan hastalık 3-5 gün sonra belirti vermeye başlar. Hamilelikte grip enfeksiyonuna yakalanmak, anne ve bebek sağlığı açısından genellikle önemli bir sorun yaratmaz. Ancak bağışıklık sistemi zayıflayan hamilelerde hastalık uzun sürebilir. Yatak istirahatı, bol sıvı alımı, dengeli ve yeterli beslenme ve parasetamol grubu ateş düşürücü ağrı kesiciler önerilir. Ancak enfeksiyon uzun sürerse ve ateş çıkarsa bakteri enfeksiyonu gelişmesi akla getirilmelidir, hemen antibiyotiğe başlanmalıdır. Hamilelerde rutin olarak grip aşısı önerilmez. Gripten korunmak için, hasta olan kişilerden uzak durmak, kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmaktan kaçınmak, sigara dumanı yoğun olan bölgelerden uzaklaşmak, dışarı çıkarken giyiminize dikkat etmek, terlememek, bol C vitamini almak önemlidir.
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Eşimle kan uyuşmazlığımız, hamileliğimi ve bebeği etkiler mi?


Annenin kan grubu Rh negatif, babanın kan grubu Rh pozitif olduğunda bebeğin kan grubunun Rh pozitif olma ihtimali vardır. Bu durumda anne ve bebek, kan grupları farklı olacaklarından kan uyuşmazlığı riski taşır. Eğer herhangi bir şekilde (doğum, düşük, kürtaj gibi) anne kanına bebek kanı karışırsa, anne için farklı olan bu kan grubuna karşı vücudun savunma mekanizması harekete geçer ve antikor dediğimiz maddeler üretilir. Annede antikor oluşumu, ancak bebeğin kanı anne kanına sızdığında gerçekleşir. Birinci hamileliğinde Rh pozitif kana karşı duyarlı hale gelen anne, bundan sonraki hamileliklerinde bebek kanı Rh pozitif olursa bebeğe zarar verir. Anne adayında bulunan Rh pozitif kana karşı oluşan antikorlar göbek kordonundan bebeğe geçerek bebek kan hücrelerini tahrip eder. Bu durum bebeğin hayatını tehdit eden ciddi kansızlık ve kalp yetmezliği oluşturur. Bebekte aşın şişme (ödem -Hidrops) gelişebilir. Korunma olarak ilk hamilelik muayenesinde anne kan grubu mutlaka tayin edilmeli ve Rh negatif olan hamilelerde antikor oluşup oluşmadığı test edilmelidir. Antikor testi hamileliğin 28'incı haftasında tekrarlanmalı ve eğer negatif ise anneye aşı yapılmalıdır. Her kan uyuşmazlığı olan hamileye, doğum (bebek kanı Rh pozitif ise), düşük veya kürtaj sonrası ilk 72 saat içinde kan uyuşmazlığı aşısı yapılır. Ayrıca hamilelik süresince ammosentez (bebeğin suyundan örnek alınarak genetik inceleme yapılması) ve doğum öncesi kanama gibi durumlarda da anneye aşı yapılması gerekir. Kan uyuşmazlığı gelişen anne ve bebekte yapılacaklar. Bebekte kansızlık, genel bir vücut ödemi, kalp yetmezliği ve bebek olumu gibi ciddi problemler doğurabilir Bu durumun değerlendirilmesinde ve tedavisinde yapılacak olanlar şunlardır: Bebek eğer anne karnında kan uyuşmazlığından etkilenmiş ise etkilenme derecesine göre bebeğe anne karnında iken kan nakli veya acil doğum gibi girişim gerektiren tedaviler uzman doktor tarafından yapılır
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamilelikte idrar kaçırmak normal mi?

İdrar yolu enfeksiyonu idrar torbası (mesane ) ve böbreklerin bakteriler ile enfekte olmasıdır. Kadınlarda idrar torbası ile dışarıya olan kanal (üretra) arası mesafe erkeklere göre daha kısadır. Bulaşma yolu genellikle vajina-makat bölgesindeki bakterilerin idrar akışına ters olarak yukarı çıkmaları ile olur. Üretra'nın kısa olması kadınlarda idrar yolu enfeksiyonun (sistit) daha sık görülmesine neden olur. Hamilelerde, hamile olmayanlara göre daha sık idrar yolu enfeksiyonu görülür.

Bunun nedenleri:
1.Hamile bir kadın idrar yaptıktan sonra mesanesinde daha fazla idrar kalır (rezidiü idrar). Bu kalan idrarda bakterilerin üremesi kolaylaşır
2.Hamilelikte değişen hormonların etkisiyle idrar yollarında gevşeme ve genişleme olur. Böbreklerde de idrar yapımı artar.
3.Yukardaki nedenlere büyüyen rahmin basınç etkisi ve idrarla atılan şeker miktarında da artma eklenince enfeksiyon oluşumu kolaylaşır.
İdrar yolu enfeksiyonları, hamile olan kadınlarda hamile olmayanlara göre 2 nedenle daha önemlidir:

•Mesanedeki enfeksiyon daha kolay olarak böbreklere yayılabilir
•Hamilelikteki enfeksiyon erken doğuma yol açabilir. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrar varmış hissi olması ancak idrar gelmemesi, idrarda kan gelmesi, kasıklarda hassasiyete neden olan üriner sistem enfeksiyonları hamilelerde sık görülür ve tekrarlar.

Böbreklere yayılan daha ağır enfeksiyonlarda ateş, titreme, bel ağrısı ve böbrek yetmezliği görülebilir. Bu belirtiler görülürse doktorunuza başvurmanız ve idrar tahlili ve kulturu yaptırmanız gerekecektir.
Eğer enfeksiyon saptanırsa doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotiği kullanmanız gerekecektir. İdrar yolu enfeksiyonunuz sık aralıklar ile tekrarlıyorsa doktorunuz tarafından düşük dozlu uzun süreli günlük antibiyotik kullanmanız önerilecektir. Enfeksiyon böbreklerinize yayılmışsa ve ateş, bel ağrısı mevcutsa hastaneye yatırılarak tedavi edilebilirsiniz.

Hamilelerin yaklaşık yüzde 5-IO'unda herhangi bir şikayeti olmadan idrarlarında bakteri bulunur. Buna "Asemptomatik bakteriuri" denir, idrar tahlili ve kültur& antıbıogram yapılarak tanı konur. Bunun için tüm anne adaylarına hamileliğin 12. haftasında şikayeti olmasa da idrar kulturu yaptırmaları önerilir. Bu enfeksiyonlar erken doğuma ve bebeklerde gelişim geriliğine neden olur Enfeksiyonların önlenmesinde ve tedavisinde bol su içmek, idrarı tutmaktan kaçınmak ve cinsel ilişki sonrasında idrar yapmak faydalıdır. İdrar kaçırma şikayeti olan hamilelere perine kaslarını çalıştırıcı egzersizler önerilir. Hamilelikte aşırı kilo alanlarda da idrar kaçırma şikayeti artacağından kilo alımına mutlaka dikkat edilmelidir.
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamilelikte demir eksikliği yani kansızlık problemimin nedeni ne olabilir?

Kanda bulunan kırmızı kan hücreleri (eritrosit) tüm vücuda oksijeni taşırlar. Kansızlık bu hücrelerin azalmasına bağlıdır. Hamilelik sırasında hafif derecede kansızIık sık görülür. Üçüncü hamilelik ayından sonra kan hacmi yüzde 50 artar. Kırmızı kan hücrelerinin bu artan kan içerisinde kısmen az olarak görülmelerine fizyolojik anemi denir. Hamilelik öncesinde de anemi mevcutsa, bu durum daha belirgin hale gelir. Şişman hamilelerde ve ikiz hamileliklerde kansızlık daha belirgindir. Hamilelikte kansızlık; aşırı yorgunluk, stres ve hastalıklara yatkınlığa neden olur. Kansızlık hafif ise genellikle bulgu vermez. Daha ağır kansızlık durumlarında aşırı yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, baygınlık ve erken doğum görülebilir. Kansızlığın pek çok sebebi olmasına karşın yüzde 95'i demir eksikliğine bağlıdır. Demir eksikliğine sebep olarak gizli bir kanama varsa araştırılır. (Örneği; mide-barsak sisteminden, parazit gibi). Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde önemli rol oynayan bir mineraldir. Hamilelik öncesinde günlük demir ihtiyacı 15 miligram iken, hamilelikte 30 miligrama çıkar. Demir ihtiyacı hamileliğin 3 ayından sonra başlar. Hamilelikteki ihtiyacı sadece gıdalardan karşılamak zordur.Hamilelik tespit edildikten sonra kontrollerde düzenli olarak kan sayımı yapılmalıdır. Demir eksikliğine bağlı kansızlık genellikle hamileliğin 20'nci haftasında onaya çıkar. Bu durum tespit edildiğinde veya edilmeden önlem olarak demir ilaçlan kullanılır. Demir içeren ilaçlar mide bulantısı ve kusmaya neden olduğundan, gece yatmadan önce alınması önerilir. C vitamini ile birlikte alınması emilimini arttırır. Eğer herhangi bir demir ilacı sizde yan etki (bulantı, kabızlık gibi) yaparsa başka bir demir ilacı kullanabilirsiniz. Demir preparatları bebeğinize zarar vermez.
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamileliğim ilerledikçe vücudumda koyu lekeler oluşmaya başladı, neden?

Hamilelik sırasında ciltte meydana gelen değişiklikler 3. aydan sonra görülür. Karnınızın ortasında koyu bir çizgi, çizgide renk değişikliği ve meme uçlarında koyulaşma olur. Bazen yüzde, yanaklar ve alında da leke tarzında koyulaşmalar görülür. Hamilelik hormonlarına bağlı gelişen ciltteki bu koyulaşmalar, güneş ışığına maruz kalınca koyulukları artar. Doğumdan sonra bu tür lekeler azalarak kaybolur.

Hamilelik döneminde tetanos aşısı yapılmasının, bebeğe bir zararı olabilir mi?


Daha önce tetanos aşısı yapılmamış veya 10 yıldan daha önce bu aşıdan yapılmış olan hamilelere, tetanos aşısı yaptırmaları önerilir. Tetanos aşısının bebek açısından herhangi bir riski yoktur. Antikorların anne karnında bebeğe de geçmesi nedeniyle, anneye tetanos aşısı yapmak, doğumdan sonraki erken dönemlerinde bebek açısından koruyucudur. Daha önce aşı olmuşsanız her 10 yılda bir tekrar (rapel enjeksiyonu) yapılabilir.
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamilelikte manikür, pedikür yaptırabilir miyim veya tırnak cilası kullanabilir miyim?

Hamileliği bir hastalıkmış gibi düşünmeyip, bu dönemde de çok bakımlı olabileceğinizi düşünmeniz çok güzel. Bakımlı olmanız, hamileliği mutlu geçirebilmeniz açısından gerçekten çok önemli. Bakım uygulamalarından biri de el ve ayak tırnaklarına bakım yapmaktır. Ancak bu işlemleri yaptırmanız gerekiyorsa dikkat etmeniz gereken noktalar olduğunu unutmayın.

Hamilelik sırasında manikür ve pedikür yaptırmanızın riskli olduğunu düşündürecek hiçbir bulgu yoktur. Ama manikür ve pedikür yapılırken kullanılan aletlerin steril olup olmadığına çok dikkat etmelisiniz. Aksi halde enfeksiyon kapma olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle kendi alet setlerinizle kuaföre gitmeniz daha sağlıklı bir yöntemdir. Tırnak cilası ve ojeler ise genelde sorun yaratmaz. Ancak ojenin kokusu çok uzun süre ve yüksek miktarlarda solunduğunda, içindeki bazı maddeler sebebiyle bebekte birtakım doğumsal sorunlara neden olabilir. Bu yüzden oje uygulaması yapılan yerin iyi havalandırılması gerekir. Size tavsiyem manikür ve pedikür gibi uygulamaları gerçekten çok gerekli olduğu zamanlarda ve sıklığını azaltarak, mesela ayda bir yaptırmanızdır.

Pedikür yapılırken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus var Uygulayıcının ayaklarınıza ve bacaklarınıza masaj yapmasını engellemelisiniz. Çünkü dizlere kadar yapılan masaj, bacak damarlarındaki olası kan pıhtılarının kopup dolaşıma karışma olasılığını artıracaktır. Bu yüzden pedikür uygulayan kişinin bacağınıza masaj yapmasını engellemelisiniz.
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamilelikte saç boyatmak zararlı mı?


Saçları boyamada ve permada kullanılan maddelerin bebek için olumsuz bir etkisinin olup olmadığı konusunda, henüz bilimsel bir açıklama yapılmış değil. Ancak saçın boyanması gerekiyorsa, hamileliğin 10 haftasından sonra bitkisel kaynaklı boyaların kullanılması, boyama süresinin yarım saatten fazla sürmemesi ve boya sonrasında saçların çok iyi yıkanması öneriliyor. Ayrıca boya yaparken eldiven giyilmesi de tavsiye ediliyor.
 
OP
kakule

kakule

Daimi Üye
Katılım
24 Şubat 2011
Mesajlar
1.061
Tepki
417
Puan
83
Konum
mersin
Hamilikte kilo vermemin nedeni ne olabilir?


Hamilelik kesinlikle kilo verme dönemi değildir. Bazı hamileler ilk 3 ay içinde bulantı ve kusmalar nedeniyle birkaç kilo kaybedebilir. Ancak vücut bunu daha sonra telafi eder. Beslenme bozukluğuna bağlı kilo kaybı hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin gelişmesini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle doktorunuza danışarak durumunuza uygun dengeli bir beslenme şeması elde etmelisiniz. Hamilelik süresince toplam 9-13 kilo arası artış normal olarak kabul edilir. Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde kilo alımı çok azdır (0-3 kg.). Hamilelik boyunca annenin alması gereken kilo annenin hamilelik öncesindeki kilosu ile de ilgilidir. Hamileliğin başlangıcında zayıf olan annelerin, hamilelikleri boyunca daha fazla yani 13-18 kg, normal ağırlıkta olanların 11-16 kg, hafif şişman olanların 7-12, şişman olanların ise 6 kg civarında kilo almaları uygundur. Hamilelik döneminde beslenme, hem bebeğin büyüyüp olgunlaşması hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir konudur. 9 ay boyunca karnınızdaki bebeği beslemek için fazladan enerjiye ihtiyaç duyarsınız. Hamilelikte annenin enerji, protein, mineral ve vitaminlere gereksinimi artar Düzenli olarak günde 3 oğun yemek; bu yedikleri içerisinde süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler, ekmek ve tahılgiller. yüksek proteinli gıdalar (et. balık, yumurta, fasulye) bulunan bir hamile normal, dengeli besleniyor demektir. Hamilelik döneminde bol srvı alınmalıdır. Fazla şekerli ve unlu gıdalar yerine, bol, taze sebze ve meyve yenmelidir. Hamilelikte protein gereksinimi artar. Balık, et. baklagiller, süt ve süt ürünleri protein açısından zengin olan besinlerdir. Hamilelik döneminde alkol alınmamalı, kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir. Salam, sosis ve sucuk gibi katkı maddesi olan besinleri mümkün olduğundan az tüketin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst