Hamileyken Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Simge_01

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2014
Mesajlar
427
Tepki
418
Puan
63
Yaş
34
Konum
İstanbul
Hayatınızın en önemli dönemi olan hamileliğinizde, bebeğiniz ve sizin için neler faydalı, neler zararlı biliyor musunuz? Hamileliğinizin ilk üç ayı, bebeğinizdeki gelişim ve değişimlerin en hızlı olduğu dönem. Bu süreçte, bebeğinizin beyin gelişimini sağlıklı ve sorunsuz şekilde tamamlaması için folik asite ihtiyacı var. Bu yüzden, bol bol balık yemeniz gerekli. Özellikle somon, sardalya, alabalık, uskumru gibi yağlı balıklar, öğünlerinizin olmazsa olmazı. Balığın yanı sıra folik asit içeren ceviz, ıspanak, portakal suyu, brokoli, semizotu ve mercimeği de sofralarınızdan eksik etmemelisiniz.

Bebeğinizin iskelet gelişimi, yine hamileliğin ilk üç ayında gerçekleşiyor. Bu aşamada yapmanız gereken, kalsiyum ve demir alımı gerçekleştirmek, yani bol bol pastörize süt, pastörize sütten yapılmış yoğurt, süt-meyve karışımları tüketmek.

Hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde yine folik asit açısından zengin yiyecekleri tüketmelisiniz çünkü bebeğin göz, sinir ve beyni için önemini korumaya devam eder. Demir açısından zengin olması nedeniyle kırmızı et de siz anne adayları için oldukça önemli. Günde 2 porsiyon kırmızı et tüketimi bebeğiniz açısından faydalı olacaktır.

Soyadan elde edilen ürünlere gelecek olursak, sizlere faydası açısından bazı endişelerimiz var. Soya filizi, soya kıyması, soya eti ve soya sosu derken beslenme alışkanlıklarımız arasına giren bu ürünlerin içerisinde tüketilmemesi gerekenlerin başında soya sosu geliyor. Çünkü soya sosları petrol yan ürünü olan heksan sayesinde yağından ayrılan soya fasulyesiyle yapılır. Süreçte kullanılan yapay fermente yöntemleri genetiğiyle oynanmış enzimler içerir. Bu da hem sizin hem de bebeğiniz için hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekenler listesinde yer alıyor.

Hamileliğinizin ilerlediği dönemlerde kan hacminiz de artacaktır. Bu dönemde günde 8-10 bardak su içmeniz gerekiyor. Kendinizi yorgun hissedeceğiniz bu dönemde yapmanız gereken işlenmemiş karbonhidratlar açısından da fazla tüketim yapmanız.

Kesinlikle yememeniz gereken yiyecekler arasında çiğ ve az pişmiş yumurta ilk başta yer alıyor. Kafein tüketimine ara vermelisiniz. Sigara ve alkol kesinlikle kullanmamalısınız. Sakatatlardan kesinlikle uzat durmalısınız çünkü bakteriye çok açık gıdalardır. Bazı peynir türlerini de yememelisiniz. Pastörize edilmeyen süt ve süt ürünlerini tüketmemeli, çiğ sütten uzak durmalısınız. Soğuk işlenmiş etler ile az pişmiş etleri de yememeye özen göstermeniz önemlidir.

Tüm bu tavsiyelerin yanında, vücudunuza asıl gerekli olanları, doktorunuz yaptığı testlerin sonucunda sizlere söyleyecektir. Mutlaka doktorunuza danışın ve asıl önemli olanın onun söyledikleri olduğunu unutmayın.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst