Harabe okul, ipek dokuma atölyesine dönüştürüldü..

..tebessum..

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
1.142
Tepki
2.391
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
Harabe okul, ipek dokuma atölyesine dönüştürüldü..

2dayqmb.jpg

mi2i9z.jpg

mv0y15.jpg


Muğla'nın Datça ilçesinde taşımalı eğitim çalışmaları sırasında boşalan, harabeye dönen okul onarılarak ipek dokuma atölyesine dönüştürüldü.

Datça Kaymakamı Mustafa Kaya yaptığı açıklamada, Datça'nın Hızırşah köyünde hayata geçirdikleri projeyle yöre insanının ekonomiye katkıda bulunmasını, yörenin kültüründe olan ipek böcekçiliği ve ipek dokumacılığını tekrar canlandırmayı amaçladıklarını belirterek, "Bu kapsamda orada eski bir okulumuz vardı. Okul taşımalı eğitim kapsamında boşalmış ve yıkılmış bir okuldu. Bu okulda onarma ve iyileştirme yaptık. Daha sonra kadınlarımıza dokuma tezgahları aldık" dedi.

Kaymakam Kaya, proje kapsamında çalışan 20 kadının ilk önce diğer dokumalarla eğitim almaya başladıklarına işaret ederek, "Eğitim çalışmasının ardından kadınlar ipek dokumacılığına başladı. Kısa bir sürede projeyi İş-Kur kapsamına aldırdık. Kadınlarımız günlük 15 TL yevmiye alıyor, ipek dokumacılığını ek ücret ödemeden öğreniyor" diye konuştu.

Hızırşah köyünde başlatılan İpek Dokumacılığı Projesi'nin koordinatörü Yaşar Aydoğan ise Hızırşah köyünde ipek dokumacılığının geçmişinin çok eski dönemlere dayandığını belirterek, "Bu birkaç yüzyıldır yapılan bir sanat ama son yıllarda fazla yapılmıyordu. Amacımız bunu canlandırmak. Tohum olarak alıyoruz ve tohumdan ipeği pıhtı olarak yetiştiriyoruz, koza elde ediyoruz. Elde ettiğimiz kozaları haziran ayının ilk haftası kazanlarda iplik olarak çekiyoruz. Çektiğimiz iplikleri yumak haline getiriyoruz ve çıkrıklarda bükme işlemlerini yapıyoruz. Ardından tezgahlarımıza aktarıp ürün olarak dokumaya başlıyoruz" dedi.

Aydoğan, taşımalı eğitim kapsamında boşaltılan okulda tadilat yaptıklarını, Kaymakamlık ve İş-Kur ile projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Yaşları 18 ile 70 arasında 20 kursiyerimiz var. 10 kadın arkadaşımız sabah, 10'u da öğleden sonra geliyor. Projeyi iki grup halinde yürütüyoruz. Hedefimiz Datça'nın geleneğini devam ettirmek. Burada hem turizme hem de kursiyerlerin aile bütçesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. İlk olarak ipekten mendil yaptık. Ardından ipek fularlar yapmaya başladık. Şimdi ise uzun ipek kumaşlar yapmaya devam ediyoruz. Daha sonra gömlek ve elbiselikler çıkarmaya başlayacağız. Maliyet biraz yüksek olacak ama üretilen malzemeler ipek olduğu için buna değer diye düşünüyorum."

Aydoğan, proje kapsamında üretilen ipek ürünlerin fuarlarda tanıtılacağını söyledi.

Datça'ya gelen yabancı turistlerin ürünlere ilgi gösterdiğini belirten Aydoğan, şöyle konuştu:

"Şu an onlara numune hazırlıyoruz, verdiğimiz numunelerin dönüşümlerine göre iş yapıyoruz. Geçen yıl da yurt dışına bazı ürünlerimizi tanıtım amacıyla gönderdik. İngiltere, İsviçre, Almanya ve Hollanda'ya numune gönderdik. Datça'nın bir özelliği de çeyizlerden ipek bulunması. Burada çeyizlerde pamuk pek yoktur. Damatlıklar, gelinlikler, çeyizlikler, takım elbiseler, çarşaflar, yorgan kılıfları, yastıklar, akla gelebilecek her şey burada ipektir."

Proje kapsamında açılan ipek dokuma atölyesinde eğitim almaya başlayan kadınlar ve genç kızlar da projenin hayata geçirilmesini olumlu bulduklarını kaydederek, "Bu proje sayesinde boş vakitlerimizi bir meslek öğrenerek değerlendirme şansımız oldu. Hem harçlığımızı kazanıyoruz hem de Datça'nın kültürünün tanıtımına katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.


DATÇA -AA-
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst