Her kadını güzel gösteren giysi

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.289
Tepki
83.811
Puan
113
Konum
İstanbul
her-kadini-guzel-gosteren-giysi-1580842.Jpeg


Her kadını güzel gösteren giysi

16. yüzyılda Kraliyet Ailesi gelinlerinin gümüşi renkte gelinlik giymeleri gelenekti; Kraliçe Victoria bunu reddetti ve beyaz gelinlik giymekte ısrar etti.

Tarihte ilk belgelenmiş gelinlik, MÖ 4000 yılında Eski Mısırda'dır. Bu zamanda, Mısırlı kadınlar, gelinlik olarak pilili beyaz ketenlere sarılır, başlarına saçlarını saklayan pahalı taçlar takarlardı.

Eski Roma'da gelinliklerin rengi sarıydı. Gelinler yine sarı renkte peçe takıyorlardı. Peçe evli ve bekar kadınları ayırt ediyordu. Ortaçağlarda ise gelinliğin rengi üzerinde pek durulmadı. Kumaşın kaliteli ve gösterişli olması daha önemliydi. Herkes en iyi elbiselerini giyiyordu, renk de herkesin kendi tercihine göre değişiyordu.

16. yüzyılda Kraliyet Ailesi gelinlerinin gümüşi renkte gelinlik giymeleri gelenekti; Kraliçe Victoria bunu reddetti ve beyaz gelinlik giymekte ısrar etti. Bundan sonra İngiliz ve Fransız yazarlar, beyaz rengin masumiyetin simgesi olduğu konusunu işlemeye başladılar. O dönem ahlakına göre bekaret evliliğin vazgeçilmez koşulu olduğu için beyaz gelinlik adeti tuttu! Evlenirken beyaz giysi giymek genç kızların bekaretlerini topluma ilan etmelerinin vasıtası oldu...

Gelinlikle ilgili bazı batıl inançlar da var. Mesela gelinin gelinliğini bizzat kendisi dikmesi, damadın düğünden önce gelini gelinlikle görmesi, gelinin gelinliği düğünden önce giymesi uğursuzluk getiriyor. Tüm bu geleneklerin, gerçekten günümüze kadar devam etmiş olması ilginç, tabi tıpkı günümüzde de modanın hızla değiştiği gibi, bu binlerce yıllık gelenekler de zaman içerisinde yavaş da olsa bazı değişikliklere uğramıştır.

Değerli taşlarla süslenmiş altın nakış işlemeli kırmızı ipek elbiseler giyen Bizanslı gelinler, tüm Avrupa’da beyaz gelinlik geleneğinin kalkmasına ve gelinlerin pahalı mücevherlerle süslü, rengarenk, şatafatlı elbiseler giymesine neden olmuştur.

Gelinlikte en çok kullanılan renk her zaman kırmızıydı çünkü kırmızının doğumları elverişli kılacağına inanılırdı.

Zamanla duvak, alçakgönüllülüğün simgesi olmaktan çıkmış, Tanrı’ya ve kocaya boyun eğmenin simgesi haline dönüşmüştü. Soylu ailelerde ise pahalı duvakların, ailenin gerçek hazinesi olduğu düşüncesi, nesilden nesle geçerek günümüze kadar devam etmiştir.

Osmanlı’da gelenekler gereği, simli, pullu, işli giysiler ayıp sayıldığından, genç kızlar genellikle sade elbiseler giyerlerdi. Kadınların süslü giyinebilmelerinin yolu evlilikle başladığından, ilk gösterişli elbise olan gelinlik her zaman önemli bir giysi oldu. Gelinin diğer kadınlardan farklı olduğunu belirtmesi açısından da önemsendi. Gelini diğer kadınlardan farklı kılan, gelinliğinin yanı sıra gelinliği tamamlayıcı gelin başı, duvağı ve aksesuarlarıydı.

Dönem modasını yansıtan pahalı kumaşlardan yapılan gelinlikler, gösterişliydi. Saray, hanedanlık rengi olarak kırmızıyı benimserken, halk kırmızının yanı sıra mor, mavi, pembe gibi canlı renkleri tercih ediyordu. Gelinin yüzünü örten duvak kırmızı idi.

1870’lerden sonra batı etkisiyle daha açık renkte gelinlikler giyilmeye başlandı. Beyaz kumaştan gelinliği ilk kez 1898’de Kemalettin Paşa ile evlenen II.Abdülhamit’in kızı Naime Sultan giydi. Sarayda başlayan ve zamanla yaygınlaşan beyaz gelinlik, 20. yüzyılda tüm dünyada olduğu gibi biz de vazgeçilmez oldu.
Milliyet
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.289
Tepki
83.811
Puan
113
Konum
İstanbul
gelinlik-tercihlerini-kultur-belirliyor-820936.Jpeg


Gelinlik tercihlerini kültür belirliyor

Yaşamın en özel günlerinden olan düğünlerde her genç kız rüya gibi bir gelinliğin içinde masal prenseslerini andırmayı hayal ederken, bu yılın gelinlik modasında geniş bir trend paleti ve farklı çizgileri aynı çatı altında buluşturuyor.

Modacılar, gelinlik seçerken önem verilmesi gereken ilk kuralı, gelinliğin kişiye özel olması ve vücut tipine uygun seçilmesi şeklinde özetlese de, tercihler biraz da ait olunan topluma göre değişiyor. Dünyanın önde gelen gelinlik üretim merkezlerinden biri olan İzmir’de gelinlik tasarımcıları, Arapların en çok gösterişli, Avrupalıların sade, Türklerin ikisinin ortası gelinlikleri tercih ettiğini söylüyor.

1986 yıldır tekstil sektöründe faaliyet gösteren, Relactive ve Gelin Moda markalarını bünyesinde bulunduran Yörek Tekstil AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Emre Yörek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dünyanın farklı kültürlerindeki insanların farklı tarz gelinlikleri tercih ettiğini söyledi.

Türk gelinliklerinin dünyada önemli isim yaptığını, İzmir’in de ülkenin en önemli gelinlik tasarım ve üretim merkezi olduğunu ifade eden Yörek, "İzmir, Türkiye’deki gelinlik ihtiyacının yüzde 70’ini karşılıyor. Ciddi bir ihracat da gerçekleştiriyor. Dünyada ilk üçün, dördün içinde" dedi.

Yörek, üretimlerinin yüzde 30’unu ihraç ederek, yıllık 8-9 bin adet gelinliği yurt dışına sattıklarını belirterek, "Bu seneye kadar en çok Avrupa ülkelerine ihracat yapıyorduk. Son If Wedding Fashion Fuarında Arap ülkeleriyle daha fazla çalışmaya başladık ve bu yıl Arap ülkeleri arttı. Yüzde 60-70’ini İran, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Sudan gibi ülkelere ihraç ediyoruz" dedi.

Son dönemde geniş bir trend paleti ve farklı çizgiler aynı çatı altında buluşsa da tercihleri en çok ait olunan kültürün belirlediğini dile getiren Yörek, "Arap gelinleri biraz daha gösterişli, taşlı, kabarık, sadelikten uzak gelinlikleri tercih ediyorlar. Avrupa sadeliği tercih ediyor. Türkler ise ikisinin ortası" diye konuştu.

Emre Yörek, bu senenin gelinlik modasına ilişkin de şu bilgileri verdi: "Gelinlik deyince önce beyaz ve kabarık düşünülüyor, ama bu sene tül etekler, Swarovski taşlar, Fransız danteller, kabarıklar var, bunun yanında balık model dediğimiz üstü oturan, eteğe doğru açılan modeller moda. Özellikle krem, kırık beyaz rengi birinci tercih. Süt beyaz geri planda kaldı biraz. Yeni jenerasyon yeni modellere daha çabuk adapte oluyor. Ama yine de taşlarla süslü gelinlikler isteniyor. Taftanın türleri, türlerin değişik versiyonları var, renkler daha koyulaştı, etekler kabarık olsa da daha kuyruklu. Duvaklara gelince, genellikle orta ve uzun boy, dantel kenarlı, taşlarla süslü duvaklar tercih ediliyor."

Gelinliklerin fiyat aralığının sorulması üzerine Yörek, taş, dantel kullanılmayan gelinliklerin bin 200 liradan başladığını, kuyruğuna, kumaş kalitesi, miktarı ve kullanılan aksesuara göre 5 bin liraya kadar çıktığını söyledi.

Emre Yörek, en fazla 2 bin, 2 bin 500 lira aralığında gelinliklerin satıldığını bildirdi. Geçen yıl ekonomik krizden gelinlik sektörünün de etkilendiğini vurgulayan Yörek, "Bu sene toparlandı, insanlar alıştı, bir şekilde bu bütçeyi ayırıyorlar. Bunu biraz kıssalar da. Geçen seneden çok daha iyi bu sene. Yüzde 40-50 artış oldu" diye konuştu.

Özlem Yıldız'ın gelinliğinin aynısını isteyenler oluyor
Gelinlik üretimi ve satışı yapan Abiyeci markasının Mağaza Sorumlusu Rüya Şengül de 2010 yılında genelde Swarovski taşlar ve dantel ağırlıkta olmak üzere, geniş bir yelpazede seçeneklerin bulunduğunu, ipek taftalar, drapeli modellerin revaçta olduğunu kaydederek, "Kreme doğru kayış var, özellikle cappucino renkler sevildi" dedi.

Şengül, modellerin gelin adaylarının tercihine göre değiştiğini, en çok bele kadar vücuda oturan modellerin tercih edildiğini belirterek, "Modelleri gelinler de belirliyor, internetten, dergi ve gazetelerden örneklerle, ünlülerin giydiği gelinliklerin fotoğraflarıyla geliyorlar. Mesela sunucu Özlem Yıldız’ın gelinlik modelini görüp "bunun aynısını diker misiniz" şeklinde gelenler oldu" diye konuştu.

İzmir gelinlik sektörünün İtalya, Hollanda, Almanya gibi Avrupa ülkelerinin yanında son dönemde yaygın olarak Arap ülkelerine ihracat yaptıklarını dile getiren Şengül, "Ticaret de zaten o yöne doğru kaydı son dönemde" dedi.

Arapların gelinlik modasına bakışının "biraz farklı" olduğunu ifade eden Şengül, "Abartıyı çok seviyorlar. Üzerindeki taşlar, ülkesine göre transparan çalışmalar istiyorlar" şeklinde konuştu.

Şengül, bu sene düğün sezonunun Ramazan nedeniyle erken başladığını ve satışlarda kriz senesi olan 2009’a göre büyük oranda arttığını sözlerine ekledi.

Damatlarda trend İtalyan stili
Erkek giyiminde faaliyet gösteren Baggi firmasının Mağaza Müdürü Ozan Cambaz, damatlıklarda trendin İtalya’yı gösterdiğini belirterek, "Kesimler İtalyan kesimi. Slim-fit kalıplar, gelinlikle daha fazla uyum sağlayan parlak, saten kumaşlar var. Renkler en çok füme siyah, krem ve beyaz. Renk tercihleri daha çok yöreye göre değişiyor"dedi.

Damatlıklarda kravat ve papyonun yerini fuların aldığını aktaran Cambaz, gömlekte parlak kumaşların moda olduğunu söyledi. Cambaz, damat ayakkabısında ise ruganların ön planda olduğunu, en çok siyah rengin tercih edildiğini dile getirdi.

Damatlık için gelinlikler kadar büyük bütçe gerektirmediğini ifade eden Cambaz, tam set damatlık takımın 250-450 lira arasında değiştiğini bildirdi.

Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, kriz olmasına rağmen komşu Yunanistan gibi Avrupa ülkelerine ihracat yaptıklarını kaydeden Cambaz, "Mesela İran’a bir senede bin adet sattık" dedi.

Cambaz, geçen seneyle kıyaslandığında bu yıl satışlardaki artışı "Bu sene Allaha şükürler olsun piyasa güzel. Krizi biraz yenmiş durumdayız. Evlilik durmuyor, gelinlik de damatlık da satılıyor" sözleriyle özetledi.

Vücut tiplerine göre doğru gelinlik tercihleri
Moda tasarımcılarına göre düğünün en önemli detayı olan gelinliği seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanıyor:

Hayalleri süsleyen ya da vitrinlerde, dergilerde beğenilen bir gelinlikten ziyade kişiye yakışan bir modelin ve tarzın belirlenmesi, seçilen modelin düğün konseptiyle ve diğer detaylarla uyumlu olması gerekiyor.

Narin yapılılar: İnce kılıf şeklinde, beden boyunca çok ince bir çizgi halinde uzanan veya kılıf modeli veya omuzlardan dikey olarak inen ve çok geniş bir eteği olan "A" şeklindeki gelinlikleri tercih etmeli. Kabarık, hacimli gelinlikler narin yapılıları "kaplamış" gibi görüneceği için uzak durulmalı.

Kemikli vücut tipleri: Gelinlikler arasında en geleneksel olanını, yani bedeni tam olarak saran uzun etekten oluşan "kabarık" modelleri seçmeli. Bu model, vücudu "balerin" gibi gösteriyor ve siluetin dengeli olmasını sağlıyor. Beden boyunca çok ince bir çizgi halinde uzanan kılıf modeller de kemikli vücut tipleri için uygun.

Kilolular: Tercihlerini bedenin kilolu alt kısımlarını saklayacak şekilde şeritsiz kabarık gelinliklerden yana kullanmalı. Kilolu gelin adayları "V" modellerinden sakınmalı.

Hafif toplu gelinler: Göğüs çevresinden bel çizgisine inen ve dar etek modeliyle biten "kraliyet" sitilini ya da bedeni tam olarak saran uzun etekli geleneksel modeli seçmeli.

Geniş bedenliler: Omuzları gösterecek modeller ile uzun kollu gelinlikleri tercih edilebilir.

Düşük belli vücut tipindekiler: Omuzlardan dikey olarak inen ve çok geniş bir eteği olan, "V" ya da "A" şeklindeki "prenses" stilini, ya da uzun etekli modelleri tercih edebilir. Kılıf modelleri bu vücut tipine uymuyor.

Milliyet
 

elasu

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.340
Tepki
3.393
Puan
113
Yaş
39
Konum
yeşil bir diyardan
Teşekkürler canım umarım senide böyle gelinlikler içinde görürüz nk
tabi burdaki diğer gelin adaylarınıda
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst