Herkes diyetteyse hâlâ neden şişmanız?

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.844
Puan
113
Konum
İstanbul
fft2mm2255341.jpg

Herkes diyetteyse hâlâ neden şişmanız?

Araştırmalara göre; son 15-20 yılda diyet, en sık kullanılan kelimelerden ama buna rağmen herkes şişmanlıyor. Peki ama neden?

Diyete artan ilgi, doğru sonucu elde etmek için maalesef anlamsızlaşmış durumda. Çünkü tüketicide bilgi kirliliğiyle algıda sağırlık oluştu. Herkes çok şey duyuyor ve biliyor ama kimse uygulamıyor. Çünkü içi boş ve gereksiz derecede herkes bu konuya karıştığı için insanların kafası karmakarışık.

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslı Cemile Özatan “Boy uzunluğuna göre ağırlık oranını değerlendirdiğimizde obez olan bir bireyde, normal kiloda olan bir bireye göre 300 kez daha fazla diyabet gelişme riski, 350 kez daha fazla hipertansiyon riski ve 110 kez daha fazla kanser riski var. Hastalık riskinden bağımsız yaşam kalitesi ve konfor olarak baktığımızdaysa, fazla kilo, birey üzerinde psikolojik etkilerin yanı sıra, çevresel faktörlerle birleşerek sosyal yaşamda çok büyük baskı oluşturuyor.

Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, obez bir çocuğun kemoterapi alan çocukla yaşamış olduğu stres düzeyi aynı. Bunların hepsi çok ciddi sorunlar ancak bazı çözümler için aynı ciddiyetten bahsetmek güç. Sağlık ve Tarım Bakanlığı’nın desteğiyle medya denetimine ihtiyacımız var. RTÜK reklam gelirleriyle ilgili çok sıkı yaptırım ve takip içindeyken neden toplum sağlığına zarar veren konuşmalar hakkında hiçbir önlem almıyor çok merak ediyorum.”dedi.

BASİT VE ANLAŞILIR ÇÖZÜMLER

Huzurlu ve sağlıklı olmak, hayattaki en önemli iki zenginlik olduğuna dikkat çeken Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslı Cemile Özatan sözlerine şöyle devam etti: "Her bireyin yaşı ve yaşam şekline göre gerçekçi ve kabul edilebilir kiloda olması, aktif bir yaşam sürmesi, manevi huzur yönünden kendini tatmin ediyor olması (ibadet, dua, meditasyon teknikleri olabilir) önemli. Bu yüzden kaliteli yaşam için birey kendini iyi tanımalı, bedenen ve ruhen beslenmeli çünkü bu farkındalığa ne kadar erken başlarsa uzun yaşamın sırrına da o kadar yaklaşmış olur. İşte bu noktada bireye ışık tutacak ve rahatlatacak çözümleri konuşmamız gerekiyor."

DÜŞÜNCE BİÇİMİZİ DEĞİŞTİRİN

* Diyet, kısa süreli bir yarış olarak değil uzun soluklu bir maraton olarak düşünülmeli.

* Diyette mükemmellik beklentisi bireyde suçluluk hissi yaratır. Diyet listesi, esnek olmalı ve bireyle bu durum konuşulmalı.

* Birey pozitif duyguyu önemsemeli, küçük farkların bile uzun vadede iyi sonuçlar getireceğine ikna olmalı.

* Diyet süresince olabilecek her şey bireye önceden anlatılmalı, kilo vermenin yavaşlaması hatta duraklamaya gireceğinin normal olduğu açıklanmalı ve bu durum, bir kriz gibi değil aşılması mümkün bir durum olarak izah edilmeli.

* Kilo verme amacı irdelenmeli, hedefin gerçekliği ve güçlülüğü tartışılmalı ve ortak bir karar verilmeli.

* Diyet yapmak bir kamp gibi, belirli bir süreyi yasaklar ve aç kalma duygularıyla geçirmek yerine bir yaşam biçimi olarak konumlanmalı.

* Amaç sadece ‘rakamsal hedef’e ulaşmak şeklinde belirlenirse hedef yakalandıktan sonra bilinçaltı başka şekilde çalışmaya başlar.

* Birey eğer çok sıkı bir diyet programına maruz kalmış, sevdiği besinleri diyet süresince hiç yiyememişse bu yeme özlemiyle baş edemeyebilir.

* Yüksek proteinli ve karbonhidratsız diyetlerde, vücut kas dokusu kayba uğradıysa ****bolik hız yavaşlar ve kişi eski yeme düzenine döndüğünde çok daha fazla kilo alabilir.

* Birey yaşam biçimi değişikliği ve yeni alışkanlıklar edinmek konusunda kendisine gerçekçi ve anlayışlı davranmazsa, verilen her bir kilo, diyeti bırakınca geri gelir. Değişim kolay değildir, bunu kabul edip sabırla ilerlemek gerekir.

BU SORULARI DOKTORUNUZA SORUN

BU MODEL SAĞLIĞIMI NASIL ETKİLER?

* Kilo verme süresince nasıl zorluklarla karşılaşabilirim?

* Benim için en sağlıklı kilo hedefi nedir?

* En uygun kiloda olmam ve yeni beslenme modeline alışmam için öngördüğünüz süre nedir?

* Yeme alışkanlıklarını değiştirmek kolay mı? Bana nasıl destek vereceksiniz?

* Kilo verdikten sonra hayatıma nasıl devam edeceğim?

Posta
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.495
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Resim nekadar kötü görünüyor ya :tskler:

Sağlık çocukluk dönemlerinde hatta anne karnında başlayan bir olay.Keşke herkez en azından çocuklarını hamburgerlerle,pizzlarla,patates kızartmalarıyla,tostlarla beslemek yerine sebze,meyva,baklagil,beyaz ve kırmızı etlerle beslese ...

Türk halkı şişman olmayı seviyor sanırım.Benim yakın akrabalarımdan birinin çocuğu 2buçuk yaşında ve tam 26 kg :ne: Zayıf diye sağlıksız beslersen çocuğu olacağı bu işte :ates:
 
Katılım
13 Mayıs 2013
Mesajlar
13
Tepki
7
Puan
3
Konum
istanbul
yıllardır diyet konusunda tek öğrendiğim çok şartlandırdın mı kendini veremiyorsun kilo filan. hatta iki güne diyet filan kalmıyor. her şeyi kararınca tüketip, tıka basa doymayınca ipin ucu kaçmıyor, bir de spor şart tabi.
 

Ahraz

Daimi Üye
Katılım
7 Temmuz 2012
Mesajlar
2.593
Tepki
2.292
Puan
113
Konum
...
Görüntüye bah böyle giderse ben de öle olcam galiba:lululu:
bilgiler için teşekkürler
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.318
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Az yiyeceksin ama öz yiyeceksin, abur cuburdan kacinacaksin, bol su tüketeceksin.
 

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.141
Tepki
9.342
Puan
113
Konum
izmir
Kışın eve kapanıp hareketsiz kalıyoruz sonra da gelsin kilolar,havalar ısındı hareket zamanı:evet:
 

arzukuy

Yeni Üye
Katılım
17 Mayıs 2013
Mesajlar
1
Tepki
0
Puan
1
Konum
istanbul
kaloriyi biraz düşürüp porsiyonları küçültüp yarı saat te tempolu yürüyüşle kilo veriliyor
 

EmetliEmine

Daimi Üye
Katılım
27 Kasım 2012
Mesajlar
312
Tepki
325
Puan
63
Yaş
37
Konum
Kutahya
Spor yapmayi pek sevmiyoruz galiba genel olarak.Ben mesela yuruyus insaniyimdir.Cok acil bi isim olmadigi surece hayatta otobuslere para vermem.Gidecegim yere hep yururum ama esim mahallenin kendi icindeki markete bile arabayla gitmeyi istiyor.Sadece bogazdan eksiltmeylede olmuyor hareket sart.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst