Gönül ustası mevlana insanı ilahi huzura ulastıran tekbir,kıyam,rukü,secde,selam ve dua gibi namaz rukunlerini oldukca düsündürücü manalar kazandırır:
namaza tekbirle girmek''ilahi biz senin huzurunda kurban olduk!''demektir.
Tekbir getirerek kurban kesildigi gibi tekbirle namaza baslamak da 'ALLAH'ım canımaz sana feda olsun anlamındadır!''
namaz da kıyama durmak ALLAHın huzurunda kıyametteki muhasebeyi hatırlatır.
kul biraz sonra hakkı ile yerine getiremedigi kullugundan ve isledigi günahlardan dolayı utancından ayakta durmaya dermanı kalmaz rukuya egilir.
Bası ruku da iken ''hakkın suallerine cevap ver!'' diye ilahi ferman gelir.
kul rukudan basını mahcup olarak kaldırır.
Ayakta duramaz yüz üstü secdeye kapanır .
Tekrar ona ''secdeden basını kaldır yapmıs olduklarından haber ver!''diye ferman gelir.
O yine mahcup bir sekilde basını kaldırsa da takrar yüzü üstüne kapanır o agır yükün tesirinden dizleri üstüne cöker
.Saga selam verir peygamberler ve melekler tarfına bakar onlardan sefaat talep eder .
Onlar söyle der''care ve yardım günü gecti. care ancak dünyada olabilirdi.orada salih amellerde bulunmadınız o günler gitti.'
'sola selam verir akraba ve yakınlarının tarafına bakar onlardan da bir fayda göremez.
herkesten ümidini kesince dua için iki elini kaldırır
''ya Rabbi herkesten ümidimi kestim. kuluna melce ancak Sensin. Senin rahmet ve magrifetine sınır yoktur''der
(mevlana mesnevi)
namaza tekbirle girmek''ilahi biz senin huzurunda kurban olduk!''demektir.
Tekbir getirerek kurban kesildigi gibi tekbirle namaza baslamak da 'ALLAH'ım canımaz sana feda olsun anlamındadır!''
namaz da kıyama durmak ALLAHın huzurunda kıyametteki muhasebeyi hatırlatır.
kul biraz sonra hakkı ile yerine getiremedigi kullugundan ve isledigi günahlardan dolayı utancından ayakta durmaya dermanı kalmaz rukuya egilir.
Bası ruku da iken ''hakkın suallerine cevap ver!'' diye ilahi ferman gelir.
kul rukudan basını mahcup olarak kaldırır.
Ayakta duramaz yüz üstü secdeye kapanır .
Tekrar ona ''secdeden basını kaldır yapmıs olduklarından haber ver!''diye ferman gelir.
O yine mahcup bir sekilde basını kaldırsa da takrar yüzü üstüne kapanır o agır yükün tesirinden dizleri üstüne cöker
.Saga selam verir peygamberler ve melekler tarfına bakar onlardan sefaat talep eder .
Onlar söyle der''care ve yardım günü gecti. care ancak dünyada olabilirdi.orada salih amellerde bulunmadınız o günler gitti.'
'sola selam verir akraba ve yakınlarının tarafına bakar onlardan da bir fayda göremez.
herkesten ümidini kesince dua için iki elini kaldırır
''ya Rabbi herkesten ümidimi kestim. kuluna melce ancak Sensin. Senin rahmet ve magrifetine sınır yoktur''der
(mevlana mesnevi)