Evlat sahibi olmaya çalışan ebeveynlere güzel ve yeni bir haber Uzun süredir devam eden rahmin gebelik için hazırlanmasına yönelik çalışmalar; yaranın iyileşme sürecindeki reaksiyonların sonraki dönemde embriyonun tutunma şansını arttırdığını kanıtladı.
Prof. Dr. Bülent Tıraş
Acıbadem Sağlık Grubu
Tüp Bebek Hizmetleri Koordinatörü
İnfertil aileler için güzel haber sonunda açıklandı. Endometrium yani rahimiçi dokusunda bilinçli oluşturulan küçük hasar gebelik şansını artırıyor
Toplumsal sorun haline dönüşmeye başlayan infertilite sorunun çözümü için bilimsel araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor. Çocuk sahibi olmaya çalışan ailelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Çünkü infertilite hem toplumsal hem de ekonomik büyük bir sorun. Bilimsel araştırmalar sorunların çözümlerine yönelik çalışmalarına devam ediyor. Her geçen gün de güzel haberler alıyoruz. Son olarak uzun süredir devam eden rahmin gebelik için hazırlanmasına yönelik çalışmalar; yaranın iyileşme sürecindeki reaksiyonların sonraki dönemde embriyonun tutunma şansını arttırdığını kanıtladı. Bu haber evlat sahibi olmaya çalışan birçok aile için yeni bir ümit olarak algılanmalıdır.
İşlem Nasıl ve Ne Zaman Yapılabilir?
Rahim-içi dokusunun gebelik için daha uygun hale getirilmesi için yapılan çalışmalardan birisi de endometriumun yaralanması işlemidir. Tüp bebek işlemine başlanacak adet döneminden bir ay önce yapılan işlemde; histeroskopi ile rahim-içi dokusuna hafifçe hasar verilir. Vücut dokularının, yaralanmaya verdiği yanıtı rahim-içi dokusu da verir ve kendisini iyileştirmeye çalışır. Bu iyileştirme sürecinde dokuda açığa çıkan büyüme, iyileştirme ve yapıştırma faktörleri, bir sonraki dönemde embriyonun tutunma şansını arttırır. Acısız ve basit bir işlemdir.
Özellikle tekrarlayan düşüklerde denenmelidir!
Tüp bebek tedavisindeki gelişmelere rağmen gebelik şansı geçmişe oranla artmış olsa da hala çok sayı da çift mutlu sona ulaşamıyor. Rahimiçi hasarlanarak gerçekleştirilen tedavi özellikle tekrarlayan düşüklerdeki başarı şansını artırıyor.
İnfertil çiftlerde tekrarlayan başarısızlıklar maddi-manevi-psikolojik sıkıntı verici bir süreçtir. İlaçlı tedaviye cevap veren, yumurta kapasitesi yeterli, embriyoları kaliteli, rahimde bir problemi olmayan kadınlardaki tedavi başarısızlığının nedeni araştırıldığında rahimiçi dokusuna gözler çevrildi. Yapılan çalışmalar, bu vakalarda gebelik oluşmamasının nedenlerinden biri olarak embriyonun yerleşeceği rahim içi dokusunun gebelik için yeterli olmamasını gösterdi. Embriyonun rahim duvarına yerleşmesi her zaman olmaz. Adet döngüsü içinde belirli ve kısıtlı bir dönemde bu olay gerçekleşir. Yapılan bilimsel araştırmalar, adet döneminde rahim içi yapısının diğer dönemlere oranla daha yoğun, büyüme ve gelişmeyi sağlayan faktörlerin ise daha aktif olduğunu göstermiştir. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı sorunu yaşayan kadınların sorunun rahimiçi hasar verilerek tedavi edilebileceği düşünülmüş. Bu sorunu düzeltmeye için yöntem ve tedaviler üzerinde çalışılmıştır. Amerikada yayınlanan araştırma sonuçlarına göre; rahimiçi hasarlama işleminin açıklanamayan tüp bebek başarısızlıklarındaki başarı şansını arttırdığı kanıtlandı. Araştırma ayrıca bu uygulamanın tedavi öncesi rahim içi sorunları bulmak ve çözmek için yapılan operasyonlar, rahim-içi duvarının kan akımını arttıran vitamin ve ilaç takviyeleri, rahim-içi dokusunu büyüten ve tüp bebek tedavilerinde oluşan embriyoların dondurulup daha sonra nakledilmesi bu sorunu çözmek için tercih edilebilirliğini ortaya koydu.