Erkek bebeklerin anne karnında gelişirken yerine inişini tamamlayamayan testisleri ileriki yaşamını kabusa çevirebilir. İki yaş bitimine kadar tedavi gerçekleşmezse testisler küçük kaldığı için sperm üretimi gerçekleşmez, kalıcı kısırlık sorunu oluşabilir ya da testis kanseri gelişme riskini 15 kat artırır.
Prof. Dr. Bülent Tıraş
Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Hizmetleri Koordinatörü
Çocuk sahibi olmada sorun yaşayan çiftlerin oranı günümüzde yüzde 15′e ulaştı ve her geçen gün hızla artmaya devam ediyor. Erkekten kaynaklanan kısırlık oranı yüzde 30. Bilim erkek kısırlığında büyük gelişmelere imza atmış olsa da anne karnındaki erkek bebeğin gelişimi sırasında meydana gelen inmemiş testis sorunun tek çözümü: zamanında tedavi . İki yaşına kadar bu hastalık tedavi edilmezse erkek bebek ileriki yaşamında iki kabusla karşı karşıya kalıyor: Kısır ya da Kanser Olma!
Gerçek İnmemiş Testis
Doğmadan önce erkek bebeğin testisleri karın boşluğundadır. Anne karnında gelişimi sırasında testisler torbaya inmeye başlar. Karın içi boşluğundan kasık bölgesini geçer, doğuma yakın torbaya yerleşir. Torbaya iniş bazen doğumdan sonraki ilk yıl içinde de gerçekleşebilir. Yeni doğan erkek bebeğin testisleri torbada değilse, tıp literatüründe buna “gerçek inmemiş testis” denir. Genellikle tek bazen de her iki tarafta da olabilir.
İnmemiş testis erken doğan bebeklerde üç kat daha fazla görülür. İlk yılın sonuna kadar inmemiş testislerin bir kısmı inebilir. Erkek bebeklerin cinsel organlarına ait en sık rastlanan anormalliktir. Her 100 sağlıklı erkek bebekten birisinde kalıcı hastalık olarak görülür. İlk yıldan sonra mutlaka tedavi edilmelidir.
Utangaç Testis (Retraktil Testis)
Testislerin bazen torbada görülüp, soğuk etkisi ya da ellenme gibi durumlarda yukarıya, kasıklara doğru kaçarak ortadan kaybolmasına ‘Utangaç Testis’ (Retraktil Testis) denilir. Bebeğin ateşi çıktığında, küvette sıcak suyun içinde otururken veya uyurken genellikle testisler torbada görülür. Bu bir hastalık değildir, ileride soruna yol açmaz ve tedavi gerektirmez. Ancak 6 aylık sıklıkla çocuk cerrahisi uzmanı tarafından kontrolü gerekir.
Kanser veya Kısırlık Sebebi…
Karın içinden torbaya inerken bazen testis yok olur. Doğum sonrası ciddi hastalık tablosu ortaya çıkaran bu durum, doğum öncesi hiçbir belirti vermez ve bebek testisi olmadan doğar. Testis ya karın içindedir ya da yoktur. Böyle bir durumda en doğru tanı yöntemi ‘laparoskopi’ dir. Bu vakalarda iki aşamalı ameliyat tercih edilir. Şayet testis yoksa o zamanda kalıntısı bulunarak ileride ortaya çıkabilecek kanser tehlikesi nedeniyle çıkarılmalıdır. İnmemiş testisli hastaların ileride testislerinde kanser gelişme riski 15 kat kadar daha fazladır.
Diğer bir risk ise tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemde çocuk sahibi olmayı önlemesi yani kısırlık sebebi olmasıdır. Testisler ne kadar erken torbaya indirilirse risk o kadar azalır. İnmemiş testisli vakaların yüzde 65′inde fıtık tespit edilir ve cerrahi tedavisi yapılır. Psikolojik ve estetik sorun oluşturur. Yerine inişini tamamlamamış testis dışarıdan gelen travmalara daha açıktır.
Bir yaşından en geç 2 yaş bitimine kadar bebeğin tedavisi tamamlanmalıdır. 5-6 yaşına kadar tedavi gerçekleşmezse testisler küçük kaldığı için sperm üretimi gerçekleşmez ve kalıcı kısırlık sorunu oluşur.