İrmik Helvası

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya
irmik-helvasi.jpg
Bizim ailede helva müdürü teyzemdir. Nerede helva yapılması gerekse, o çağrılır; çünkü herkes helvasını çok beğenir. Helva yapımı, üşenmeden uzun bir süre irmikleri kısık ateşte kavurmayı gerektiriyor. Dolayısıyla iyi helva yapabilmek; sabırlı bir insan olmakla doğrudan bağlantılı:) irmiğimi, güzel bir (sütlü) irmik helvasında değerlendirmek istedim. İşte o tarif:
Malzemeler:
- 1.5 su bardağı irmik
- 100 gram tereyağ
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı + 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1 avuç dolmalık fıstık
- 1 paket vanilya
İrmiği, yağı ve fıstıkları tencereye koyun. En kısık ateşte, yaklaşık 45-50 dakika boyunca kavurun. Hem fıstıkların, hem de irmiklerin rengi dönünceye kadar kavurmanız gerekiyor. Zaten irmik helvası yapmanın tek zor tarafı da burası.




Başka bir kaba, 1 su bardağı şekeri ve vanilyayı, soğuk süt ve soğuk su karışımına ekleyip, eriyinceye kadar karıştırın. İrmiğin kavrulması bitince, bu karışımı irmiğin üzerine dökün. Yine kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Göbek atmaya başlayınca, kapağını kapatın ve suyunu iyice çekmesi için biraz ocak üzerinde bırakın.




Suyunu çekince altını kapatın ve 2 çorba kaşığı toz şekeri üzerine serpin, karıştırın. Bir süre dinlendirdikten sonra, üzerini tarçınla süsleyip ikram edebilirsiniz.


Not: Helvanın asıl tarifinde 125 gram tereyağı diyor; ben de öyle yaptım. Ancak çok fazla yağlı geldi bana. Bir daha kesinlikle 125 gram kullanmayacağım, 100 gram gayet kafi. Ama eğer yağı bol helvaları seviyorsanız, 125 gram kullanın.


Yukarıdaki malzemelerle yapılan irmik helvasından, resimlerdeki gibi 13 top çıkıyor. Buna göre,
1 top irmik helvasındaki kalori değeri: 173 kkal
alıntıdır
 

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.323
Tepki
83.921
Puan
113
Konum
İstanbul
Yemin ederim canım istedi :eek:ys: ilk fotoda acayip gözüküyor kaşığı uzatsam alacakmış gibi :catalbicak:
 

p@g

Daimi Üye
Katılım
5 Ağustos 2010
Mesajlar
1.357
Tepki
1.123
Puan
113
Konum
;)
Emeğine sağlık oky, süper gözüküyo gel beni ye diyor :nk:
 

SILA

Daimi Üye
Katılım
9 Kasım 2008
Mesajlar
3.667
Tepki
3.185
Puan
113
Yaş
47
Konum
almanya
bayılırım irmik helvasına paylaştığın için teşekkürler okycim
 
OP
okypete

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya
teşekkürler .alıntıdır onu hatırlayayım arkadaşlar.
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.495
Tepki
20.502
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Aman Allahım :bayil:Ne güzel bir tarif paylaşmışsın bizlerle okypetecim.İrmik helvasına bayılırım :bayil: Sanırım buakşam eve gidince yapmak şart oldu.Ağzımın suyu aktı resmen :sinir:
 
OP
okypete

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya
afiyet olsun canım...valla benimde çok canım çekti ama tatlıyı 2 haftadır kestim maalesef:(((((((
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst