İşlenmiş Karbonhidratlar

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.397
Puan
113
Soru: İşlenmiş karbonhidratlar hakkında bilgi almak istiyorum. Bunlar tam olarak nedir? Kısa zaman önce bir kilo verme seminerine katıldım ve işlenmiş karbonhidratlardan uzak kalmaya çalışmamızı söylediler. Nasıl işlendiklerine dair açıklamalar yapıldı; konserve, kurutma, pişirme gibi. Gerçekten bir fark var mı? Vereceğiniz tüm bilgiler bana yardımcı olacak.

Cevap: Evet, fark var. İşlenmiş karbonhidratlar, modern gıda işleme teknolojisine maruz kalmış olanlardır. Bu, birtakım nedenlerden dolayı önemlidir:

Yiyecekler, temel olarak kendi emilimleri için gerekli olan besleyenleri içerirler. Bir kere işlem gördüklerinde, bu besleyenlerin çoğu yok olur. Bu yüzden besleyenleri kendi vücudumuzdaki depolardan karşılamamız gerekir. Depomuz yeterince dolu değilse hasta oluruz.
İşlenme esnasında yok olanlardan biri liftir. Lif, bağırsak hareketlerini düzenlediğinden ve şekerin kana karışmasını yavaşlattığından gereklidir.
Karbonhidratlar basit ya da karmaşıklardır. Karmaşık olanlar nişastadır. Basit karbonhidratlar çok hızlı bir şekilde şekere yaparkendönüşürken, karmaşık olanların şekere dönüşmesi biraz daha yavaş olur. Nişasta bir kez işlem gördü mü, şekere o kadar hılzı dönüşür ki, bu pankreas üzerinde baskı yaratır.
Yediklerimizin besleyenler açısından zengin olması, sadece karbonhidratlarda değil, yediğimiz her yiyecekte olmasını istediğimiz bir şeydir. Sorun şu ki, karbonhidratlar insülin emilimi gerektirir. Bu da kilo vermek isteyenler için sorun yaratır; çünkü kandaki insülin fazlayken yağ oluşur ve yakılmaz. Bu karbonhidratların işlenmiş olması, insülinin daha da yüksek olmasına yol açar.

Besinlerin işlenmesinin tek nedeni, raf ömrüdür, sizin ömrünüz değil!

A.N. Spreen, Doktor
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst