İşte Atatürk'ün el yazısı

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
3107.jpg


Atatürk fontu projesi çığır açacak...
Atatürk'ün kendi el yazısı ile kaleme aldığı Medeni Bilgiler kitabındaki örnek sayfadan hareket eden Hacettepe Üniversitesi üyesi, grafik tasarımcı Namık Kemal Sarıkavak, 'Atatürk fontu' projesi için çalışıyor..

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün özgün el yazısı, grafik tasarım alanında ilginç bir hurufat-yazı karakteri ya da popüler deyişle 'font' projesine de önderlik etti. Atatürk'e ait Medeni Bilgiler adlı eserde yer alan özgün el yazısından hareketle oluşturulan proje doğrultusunda, kendisinin yazı karakterleri üzerinden ilk kez 'sayısal' veya yine popüler deyişle 'dijital' bir font şablonu oluşturulmaya çalışıldı. Henüz prototip aşamasında, deneme amaçlı olarak ortaya konulan projeyi tanıtan önemli bir makale, ilginç görsel ve grafik malzemeleriyle birlikte, aylık ve süreli olarak basılan Grafik Tasarım dergisinin bu ay piyasaya çıkan 19. sayısında yayımlandı.

AMAÇ GEÇMİŞE ŞÜKRAN

Editörlüğünü Ömer Durmaz'ın yaptığı dergideki 'Atatürk fontu' konulu makale, projede de başı çeken Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Namık Kemal Sarıkavak'ın imzasını taşıyor. Projenin temelinde, henüz basılmamış 'Sayısal Tipografi 3; Sayısal Font Tasarım Programları ve Sayısal Font Tasarıları' isimli akademik kitap çalışması bulunuyor. Bu anlamda Atatürk'ün 'font'u da, font tasarımının esin kaynaklarını gösterirken, geçmişin değerli önder, öncü ve ustalarını anarak, onlara şükran duygularının sunulması manasında hayata geçirilmiş. Sarıkavak, bu ayki kapak tasarımını Derya Öztürk'ün hazırladığı dergideki yazısında projeyle ilgili şu noktaları vurguluyor: '...(Medeni Bilgiler'in) söz konusu sayfasında bulunan karakterlerden yola çıkılarak hazırlanan bu font çalışması, diğer yanda genel anlamda elyazısı hakkında bilindiği düşünülen ve/ya da sanılan düşünceleri sarsacak sonuçları da sunuyor. El yazılarının 'biricik'liğinin kaynaklarını göstermesi; düşünülen ya da sanılan ile gerçek arasındaki ilintileri ya da aykırılıkları göstermesi açısından önemli bir deney olmuş görünüyor.'
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst