İşte Mimar Sinan ve teknoloji ile yapamayacağınız muhteşem Süleymaniye Cami‏

E

esmanur

Misafir
1.jpg

Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini göstermek adına inşa ettirildi. Camii ve külliyesi 7 senede bitirildi.
2.jpg

Ancak 7 yıllık bu uzun süre Kanuni'nin canını sıkmıştı. Sinan'ın yapıyı neden bir türlü açmadığını anlamamıştı. O sırada her taraftan da dedikodular yağmaya başladı Sultan'a.
3.jpg

[SIZE="4"Kanuni durumu kendi gözleriyle görmek için bir ikindi vakti Süleymaniye'ye gitti. Muhteşem yapının içine girdiğinde Sinan tam da söylendiği gibi caminin ortasında oturmuş nargilesini tüttürmekteydi..]
4.jpg

Sultan gözlerine inanamadı. Tok sesiyle ve bütün haşmetiyle '' Bu ne iştir Mimarbaşı '' diye haykırdı. Oysa Mimar Sinan'ın içtiği nargilede tömbeki yoktu. İçtiği sadece suydu.
5.jpg

[Usta mimar nargilenin fokurtularını dinleyerek caminin akustiğini ölçmeye çalışıyordu. Mihraptaki imamın sesini aynı oranda bütün camiye nasıl ulaştıracağını hesaplıyordu. /SIZE]
6.jpg

[SIZE="4"
Bunun için Anadolu'nun değişik köşelerinden 65 tane dev turşu küpü getirtti. Bu küpleri içleri boş ağızları dışarıya gelecek şekilde kubbenin eteklerine dizdirdi.
]
15.jpg

Amacına ulaşmıştı Mimarbaşı. Sesi yüzlerce metrekarelik mekanın her köşesine en iyi şekilde yaymayı başarmıştı. Kanuni'de  Sinan'ın niyetini anlamış ustasını hemen bağışlamıştı..

7.jpg

Mimar Sinan yapının içine bir de hava koridoru inşa etti. Elektriğin henüz bulunmadığı o yıllarda Süleymaniye 275 dev kandille aydınlatılıyordu
8.jpg

[Sinan bu kandillerden çıkan is camiye zarar vermesin ve cemaati rahatsız etmesin diye orta kapının üzerine küçük bir odacık yaptırdı./SIZE]
9.jpg

[SIZE="4"Binanın değişik köşelerine açtığı oyuklardan giren islerin bu odada toplanmasını sağladı. Şaşırdınız değil mi? Durun daha bitmedi… ]
10.jpg

e adına da İs Odası denilen bu bölmenin içine özel bir nemlendirme sistemi kurdu Sinan. Odada toplanan islerden dönemin en kaliteli mürekkebini damıttı.
11.jpg

Süleymaniye'nin duvarlarında gördüğünüz o muhteşem kalem işleri yazılar süslemeler caminin kandillerinden çıkan isten damıtılan o mürekkeple yapıldı.
12.jpg

13.jpg

httpDışarıya çıkıp o iki oyuktan içeriye baktığınızda birinden caminin içindeki ALLAH diğerinden ise Muhammed yazılı dev levhaları görürsünüz.
[IMG]http://www.internethaber.com/galeri/images/gallery/1954/14.jpg
Ayrıca Süleymaniye'nin hangi köşesini hangi duvarını hangi açısını ölçerseniz ölçün sayısal olarak karşınıza ALLAH kelimesinin ve katlarının çıktığını görürsünüz.

alıntı

Arina

Daimi Üye
Tepki
50.485
Bunu daha geçen gün arkadaşlarla konuşuyorduk. Harika bir mimari ve bunu yapabilmek harika bir teori. :eek:

Şahmaran.

Admin
Admin
Tepki
50.396
Bayramın 4.günü Selimiye Camiine gittik bizde.
İçeriye girdiğiniz andan itibaren o büyülü ortamdan çok ama çok etkileniyorsunuz.
İnanın ben gözyaşlarımı tutamadım,oturdum bol bol dua ettim camiden çıkmak istemedim.Harika bir yapıt..

sıladayım

Daimi Üye
Tepki
27.374
Gerçktende harika bir baş yapıt Şahım inşallah birgün banada nasib olur gidip görmek resimlerle bile böyle etkilenebiliyorsa bir insan yerinde görmek nasıl yapar Allah bilir -hmm

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar