James Cameron'dan Osmanlı filmi: Kıtlık

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.319
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
James Cameron'dan Osmanlı filmi: Kıtlık

Senarist ve proje müdürü Ömer Sarıkaya, yönetmen James Cameron; oyuncular Burak Özcivit, Kenan İmirzalıoğlu, Saoirse Ronan, Sean Bean, Colin Farrell...

attachment.php


Osmanlı Devleti'nin 1845'te büyük bir kıtlık yaşayan İrlanda’ya gemilerle gönderdiği yardımı konu alan 'Kıtlık' (Famine) filminin çekimlerine önümüzdeki Ekim ayında başlanıyor.

Dünyaca ünlü yönetmen James Cameron’un yöneteceği film, İrlanda ve Türkiye’de çekilecek.

Tanınmış Hollywood yıldızlarının yanı sıra Türk oyuncular da kamera karşısına geçecek. Yaklaşık 50 milyon dolar bütçeli filmin 2013 yılında gösterime girmesi bekleniyor.

Filmin senaristi ve proje müdürü Ömer Sarıkaya, Independent Film Development Corporation (IFDC) şirketiyle ön anlaşma imzaladıklarını belirterek, Ekim ayında çekimlerine başlanacak filmin 2013 yılında gösterime gireceğini söyledi.

"Titanikten daha etkileyici olacak"
'Kıtlık' filminde Saoirse Ronan, Sean Bean, Colin Farrell ile birlikte Burak Özcivit ve Kenan İmirzalıoğlu’nun rol alacağını kaydeden Sarıkaya, senaryosu kendisi tarafından yazılan, 'Türk denizci Fatih' ile 'İrlandalı Mary'nin kıtlık zamanındaki aşklarını anlatacak film için "Titanik'ten daha etkileyici olacak" dedi.

Sarıkaya, "İrlanda’nın çektiği kıtlığı ve Osmanlı’nın büyük bir devlete yakışır şekilde yaptığı yardımı merkeze alarak çekeceğimiz filmle, tarihin bu fazla bilinmeyen yönüne ışık tutmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

'Mary' karakterini İrlanda asıllı yıldız Saoirse Ronan, 'Fatih' karakterini Burak Özcivit’in oynamasının planlandığını belirten Sarıkaya, 'Sultan Abdülmecid'in ise Kenan İmirzalıoğlu tarafından canlandırılacağını aktardı.

Hikayeyi tesadüfen öğrendi
Sarıkaya, kendisini söz konusu filmin hikayesini yazmaya İrlanda’ya yaptığı bir seyahatin sevkettiğini anlattı. Dört yıl önce, İrlanda’ya gideceği sırada internet üzerinde araştırma yaparken gözüne çarpan bir ay yıldız ile Osmanlı hilalinin dikkatini çektiğini anlatan Ömer Sarıkaya, "Bu beni Dublin Limanı’nın elli kilometre uzağındaki Drogheda’ya kadar götürdü. İki yıl boyunca Türkiye'de ve İrlanda'da arşivleri taradım. Kütüphaneleri bir bir gezdim ve senaryoyu tamamladım. Filme, İrlanda’ya yardım için gelen Osmanlı donanmasındaki Türk denizci Fatih ile İrlandalı Mary’nin aşk öyküsünü de yerleştirdim" diye konuştu.

İrlanda’da 1845 yılında başlayarak 1851 yılına kadar süren kıtlık, 1 milyon İrlandalı’nın ölmesine 2 milyon kişinin de zorunlu göçüne yol açtı.

O dönem İrlanda’nın temel besin maddesi olan patateste ortaya çıkan bir mikrobun tüm patates ürünlerini zayi etmesi üzerine başlayan kıtlık sonunda 8 milyonluk ülke nüfusu 5 milyona geriledi.

İrlanda’nın çektiği sefaleti haber alan Osmanlı Sultanı Abdülmecid, bu ülkeye 10 bin pound yardım yapılmasına karar verdi. Ancak İngiliz Kraliçesi, Osmanlı’nın yardımının sadece bin poundunun kabul edebileceği yanıtı verdi.

Buna karşılık Sultan Abdülmecit, nakti yardımın yanı sıra, gıda maddesi dolu 5 gemiyi gizlice İrlanda'ya gönderdi. Şehrin takımının simgesi ay yıldız Uzun bir yolculuktan sonra Dublin’e varan gemiler limana sokulmayınca, rota değiştirerek Drogheda şehrine giderek gıda malzemelerini buradaki halka ulaştırdı. Osmanlı Devleti'nin bu hareketi halkın büyük takdirini kazandı ve şehrin futbol takımının simgesinde ay yıldıza yer verildi.

Şehrin en hareketli caddesinde bulunan bir otelin ön cephesine de Osmanlı’ya verilen şükran plaketi asıldı.

Bunun yanı sıra Osmanlı’nın yardımı karşısında oldukça duygulanan İrlanda’nın önde gelenleri, bir mektupla Sultan Abdulmecid’e şükranlarını bildirdi. Aslı Topkapı Sarayı’nda bulunan mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Aşağıda imzaları bulunan biz İrlanda asilzadeleri, beyefendileri ve sakinleri, acı çeken kederli İrlanda halkına majesteleri tarafından gösterilen cömertlik, hayırseverlik ve alaka için en derin minnetlerimizi saygıyla takdim eder ve İrlanda halkının ihtiyaçlarını karşılamak ve acısını dindirmek üzere cömertçe yapılan 1000 sterlinlik bağış için teşekkürlerimizi arz ederiz." "Hedefimiz Osmanlı’nın şefkatini dünyaya tanıtmak"

Türkiye ve İrlanda arasındaki bu tarihi bağın pek bilinmediğini ve en büyük hedefinin "Osmanlı’nın büyüklüğünü ve şefkatini dünyaya tanıtmak olduğunu" ifade eden Ömer Sarıkaya, "Bu filmde Osmanlı’nın ve devamı olan Türk devletinin ne kadar şefkatli, merhametli olduğunu, Türklerin barbar ve işgalci olmadığını gözler önüne sermek isiyorum" diye konuştu.

"Geçmişimiz açısından iftihar vesilesi olan bu belgelerin dünyaya duyurulması, bilhassa ülkemiz aleyhine bazı olumsuzlukların yaşandığı şu günlerde çok mühim olsa gerek" diyen Sarıkaya, şöyle konuştu:

"Geceyarısı Ekspresi ve Musa Dağı gibi asılsız filmlerle ülkemize iftirada bulunanlara karşı verilecek en güzel cevap, bu hadisenin böyle bir film haline getirilip dostluğun nasıl olması gerektiğini dünya kamuoyuna duyurmaktır. Böyle bir film, tarihi bir hakikati açıklamaktan başka, gelecekte kurulacak dostluk ve münasebetlerin hangi temeller üzerinde şekilleneceğinin de bir göstergesi olacaktır."

İrlandalı Bakan tam destek verdi
Başta ABD, Türkiye ve İrlanda olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde gösterime girmesi planlanan filmin Türkiye’nin tanıtımına büyük katkıda bulunacağını kaydeden Sarıkaya, kıtlık zamanında göç eden İrlandıların şu anda ABD’de önemli noktalarda olduğuna işaret etti.

Önümüzdeki günlerde ABD’ye giderek yapım şirketi Independent Film Development Corporation (IFDC) ile nihai anlaşmayı imzalayacağını bildiren Sarıkaya, dün Dublin’de bir araya geldiği İrlanda Sanat ve Kültürel Miras Bakanı Jimmy Deenihan’ın kendisine tam destek verdiğini söyledi.

Bakan’a filmle ilgili bilgiler verdiğini belirten Sarıkaya, "milli bir proje" olarak tanımladığı filmi konusunda Türk yetkililerden de çok iyi mesajlar aldığını vurgulayarak, "İrlanda Sanat ve Kültürel Miras Bakanı’yla makamında görüştüm. Bu proje için kendileri her konuda destek sözü verdiler. Böyle büyük ve anlamlı projede Türk işadamlarını da sponsor olmaya davet ediyorum. Büyük devletimizden ve hükümetimizden talebimiz, bu önemli projeye sahip çıkması ve katkı sağlaması ve bunu milli proje olarak görmeleridir" ifadelerini kullandı.

Mynet
 

Ekli dosyalar

  • 36682_james-camerondan-osmanli-filmi-kitlik_150.jpg
    36682_james-camerondan-osmanli-filmi-kitlik_150.jpg
    8,4 KB · Görüntüleme: 42

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst