Japonların geleneksel yiyeceği moçi yine can aldı
Japonya'da hayli popüler olan yeni yıl spesiyalitelerinden moçi (pirinç keki), bu yıl ülkede 9 kişinin ölümüne yol açtı
Yetkililer, yeni yılın ilk 3 gününde moçi adlı yapışkan hamur işini yerken boğulma tehlikesi geçiren 128 kişinin hastanelere kaldırıldığını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, pirinçten yapılan hamur işi, bu yıl da 9 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.
Başkent Tokyo'da boğazına moçi takılan 3 kişi ölürken, diğer kentlerde de 6 kişi bu yapışkan hamur işi nedeniyle hayatını kaybetti. Gluten açısından zengin pirinçten yapılan moçi, Japonların yeni yıl menüsünde önemli bir yere sahip.
Pirincin un haline getirilmesi ya da uzun süre kaynatılmasıyla hazırlanan moçi, ızgara yapılarak ya da et suyunda kaynatılarak tüketiliyor. Tatlı soya sosu ya da su yosunu ile servis edilen moçi, yapışkan olduğu için bütün olarak yenildiğinde insanların boğazına kaçıp solunuma engel olabiliyor. Ülkede, ocak ayının ilk haftasında kişi başı moçi tüketimi 1 kilograma kadar çıkabiliyor. Her yıl yeni yıldan önce yetkililer, insanlara özellikle yaşlılara ve çocuklara moçiyi küçük parçalara bölerek yemeleri uyarısında bulunuyor.
Uzmanlar da moçinin asla tek başına tüketilmemesi ve yutmadan önce iyice çiğnenmesi gerektiğine dikkati çekiyor.
Posta