'Kara Çorba' her derde deva

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.323
Tepki
83.921
Puan
113
Konum
İstanbul
445920120207031454903.jpg


'Kara Çorba' her derde deva

Kış şartlarının ağır geçtiği şu günlerde özellikle grip ve soğuk algınlığı hastalıklarına karşı Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde Kızamık bitkisinden yapılan Kara Çorba, her derde deva oluyor.

Batı Karadeniz’in bir kısmı, özellikle Kastamonu çevresi başta Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerinde yetişen Kızamık bitkisi (Amber Baris) kış aylarının vazgeçilmez çorbası oldu. Azdavay’da Merdanenin Gülü isimli lokanta da Kızamık bitkisinden yapılan Kara Çorba büyük ilgi görüyor. Lokanta işletmecisi Ayşe Şahin, Kızamık'tan yapılan çorbanın deva olduğu dertlerin saymakla bitmeyeceğini söyledi.

Şahin, "Azdavay'da yıllardır Kara Çorba adıyla bilinen Kızamık bitkisi, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarını iyileştirir. Bol C vitamini ihtiva eder. Ateşi düşürür. Hazım bozukluklarını giderir. Büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla bir çok hastalıklara iyi gelmekte. Bağırsak iltihaplarını tedavi eder. Öksürüğü keser. Mideyi kuvvetlendirir. İştahı açar. Ağız yaralarını iyileştirir. Kan dolaşımını düzenler. Yüksek tansiyonu düşürür. Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarını giderir. Azdavay ve Pınarbaşı çevresinde yetişen bu bitkiyi dağdan toplar, sonra bunu kaynatıp ekşisini yaparız, turşusu yapıldığı gibi kurutarak bir de çayın içine ekleriz.” şeklinde konuştu.

Azdavaylı kadınların Kızamık'tan yaptıkları bu çorbanın adı yıllardır Kara Çorba olarak bilinmekte. Ayşe Şahin, Kara Çorba'nın en güzel tavuk eti ve tavuk suyu ile karıştırılarak yapıldığını ifade etti.

Haber7
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst