Karmaşık Karbonhidratlara Karşı Basit Karbonhidratlar

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.397
Puan
113
Lynn Grieger

Soru: Basit ve karmaşık karbonhidratlar arasındaki farklar nelerdir? Az karbonhidrat içeren bir diyette hangisinden uzak durmak gerekir? Sıvı karbonhidratlar da sayılır mı? Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
-- Pelin

Cevap: Çoğu kimse basit ve karmaşık karbonhidratları karıştırıyor. Popüler diyet kitapları da suları daha da bulandırmak için ellerinden geleni yapıyor.

Karbonhidratlar, beslenmemizde kalori sağlayan üç temel besleyenden biridir. Diğer ikisi protein ve yağdır. Karbonhidratlar, günlük hayatımızda hem kalp atışı, nefes alma ve sindirim gibi normal vücut aktivitelerini, hem de bisiklete binmek, yürümek ve merdiven çıkmak gibi egzersizler için gerekli olan enerjiyi sağlar.

Karbonhidratlar kimyasal yapılarına bağlı olarak basit ya da karmaşık olarak gruplanırlar. Her iki tip de gram başına dört kalori içerir. Her ikisi de sindirildiklerinde glikoz adı verilen kan şekerine dönüşürler ki, bu da vücudun çalışması ya da egzersiz için gerekli yakıt olarak vücutta kullanılır.

Bir şekilde karmaşık karbonhidratlar “iyi” olarak gösterilirken, basit karbonhidratlar “kötü” olarak nam salmışlardır. Ancak bu tanımlamalar için bilimsel, ya da beslenmeye ilişkin bir dayanak bulunmamaktadır.

Basit karbonhidratlar hızlı sindirilirler. Çoğunda işlenmiş şeker ve gerekli vitamin ve minerallerin pek azı bulunur. Bu gruba örnek olanlar arasında meyve, meyve suyu, süt, yoğurt, bal, melas, akçaağaç şurubu ve şeker vardır.

Karmaşık karbonhidratkarın sindirimi daha uzun sürer ve genellikle bol lifli, vitamin ve minerallidirler. Bu gruba örnek olanlar da; sebzeler, ekmek, tahıllar, baklagiller ve makarnadır.

Çoğu uzman, aldığınız kalorilerin yüzde 50 ila 60’nın karbonhidratlardan gelmesi gerektiği yönünde tavsiye verir. Karbonhidrat seçeneklerinin çoğunu karmaşık karbonhidratlar oluşturmalı ve basit karbonhidratlar da vitamin ve mineral kaynağı olan meyve, süt ve yoğurt yoluyla gelmelidir.

Karbonhidrat seçimlerinizin, sağlığımızı ve enerji seviyemizi korumak için ihtiyacımız olan besleyenlerin az olduğu, şeker açısından zengin, işlenmiş gıdalardan olmamasına dikkat edin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst