_emos_
Daimi Üye
Büyük yapraklı, sarı çiçekli, sürüngen bir bitki olan kavun sulu ve kokuludur. Bol miktarda su barındırmasının yanında A ve C vitaminlerince de zengin bir besindir. Ayrıca iyot ve krom gibi mineralleri de içinde barındırır.
Kavun nasıl tüketilmeli?
Kavun taze olarak yenir. Ayrıca kabukları ve çekirdekleri kullanılır. Çekirdekleri dövülüp suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse göğüs ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Yanıklara kavun konursa ağrıyı hafifletir ve iyileşmesini hızlandırır.
Cilt bakımı için de faydalı bir besin olan kavun, ezilip soğuk süte katıldıktan sonra yüze sürülürse cildi nemlendirir. Özellikle kuru ciltlere çok faydalıdır.
Kavun tam olarak olgunlaşmadan yenmemelidir. Ayrıca, ülseri ve sindirim sistemi iltihabı olanlara tavsiye edilmez.
Kavunun faydaları
Vücudu serinletir, idrar söktürücüdür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve basur şikâyetlerini azaltır. Böbrekleri temizler. Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur. Yatıştırıcı etkisi ile rahatlık verir ve uykusuzluğa iyi gelir. Cildin taze görünmesini sağlar.
İşte kavunun faydalarından bazıları…
- Yemeklerden önce kavun yenirse hazım cihazlarını yıkar ve hastalıkları giderir.
- Böbrek –mesane kumu dökülürken kavun yenilirse böbrekler rahatlar ve vücut zindeleşir.
- Kavunun idrar söktürücü özelliği de vardır. İdrar yolu hastalıklarından şikâyetçi olanlara bol bol kavun yemeleri tesviye edilir.
- Kabak, kavun, safran ve arpa unundan yapılmış helva bol bol tüketilirse idrar zorluğunu giderir.
- Böbrek-sidik kesesi iltihaplanmasında kavun çekirdeği, karpuz çekirdeği ve hıyar çekirdeği yenilmelidir.
- Kavun çekirdekleri kaynatılıp birer bardak içilirse göğüs nezlesi olan hastalara şifa verir.
- Karaciğer hastalıklarına kavun çekirdeği kaynatılıp suyunun içilesi çok faydası dokunur.
- Onar gram kabak çekirdeği içi, kavun çekirdeği içi, nişasta, arap zamkı, badem içi, kitre, miyan balı, şeker, menekşe, ayva çiçeği ve 1.5 gram afyon toz haline getirilip yeteri kadar bal ile macun yapılıp birer kaşık yenirse astım hastalarına iyi gelir.
- 50 gram kavun çekirdeği tozu sıcak su ile yutulursa öksürüğe fayda sağlar.
- Ebegümeci, gelincik çiçeği, hunnab, kavun çekirdeği, baldıran, nöbet şekeri; bu maddelerden birer avuç alınır ve yeteri kadar su ile kaynatılıp elde edilen su bir bardak içilirse zatürree iyi gelir.
- Kavun; meniyi arttırır, kumları döker, böbrekleri besler, yağlandırır.
- Et pişirirken kabuklarından bir parça ilave edilirse çabuk pişer.
- Çekirdekleri yenirse iç yaralarına iyi gelir ve idrarı söktürür.
Bilim adamlarının açıklamasına göre kavun strese iyi geliyor. Kavunun içeriğindeki oksidanların strese karşı koruyucu etki yarattığını belirten Tarım Bilimleri Araştırmaları Enstitüsü bilim adamları hayvanlar üzerinde yaptıkları araştırmanın sonucunda bu ezimin, sindirim sisteminde biriken stres proteinlerinin seviyesini düşürebildiğini gözlemledi.
Tüketilen kavun miktarıyla birlikte kandaki SOD seviyesinin de yükseldiğini ortaya koyan araştırmanın sonuçları, Nutrition dergisinde de yayımlandı.
Kavun nasıl tüketilmeli?
Kavun taze olarak yenir. Ayrıca kabukları ve çekirdekleri kullanılır. Çekirdekleri dövülüp suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse göğüs ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Yanıklara kavun konursa ağrıyı hafifletir ve iyileşmesini hızlandırır.
Cilt bakımı için de faydalı bir besin olan kavun, ezilip soğuk süte katıldıktan sonra yüze sürülürse cildi nemlendirir. Özellikle kuru ciltlere çok faydalıdır.
Kavun tam olarak olgunlaşmadan yenmemelidir. Ayrıca, ülseri ve sindirim sistemi iltihabı olanlara tavsiye edilmez.
Kavunun faydaları
Vücudu serinletir, idrar söktürücüdür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve basur şikâyetlerini azaltır. Böbrekleri temizler. Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur. Yatıştırıcı etkisi ile rahatlık verir ve uykusuzluğa iyi gelir. Cildin taze görünmesini sağlar.
İşte kavunun faydalarından bazıları…
- Yemeklerden önce kavun yenirse hazım cihazlarını yıkar ve hastalıkları giderir.
- Böbrek –mesane kumu dökülürken kavun yenilirse böbrekler rahatlar ve vücut zindeleşir.
- Kavunun idrar söktürücü özelliği de vardır. İdrar yolu hastalıklarından şikâyetçi olanlara bol bol kavun yemeleri tesviye edilir.
- Kabak, kavun, safran ve arpa unundan yapılmış helva bol bol tüketilirse idrar zorluğunu giderir.
- Böbrek-sidik kesesi iltihaplanmasında kavun çekirdeği, karpuz çekirdeği ve hıyar çekirdeği yenilmelidir.
- Kavun çekirdekleri kaynatılıp birer bardak içilirse göğüs nezlesi olan hastalara şifa verir.
- Karaciğer hastalıklarına kavun çekirdeği kaynatılıp suyunun içilesi çok faydası dokunur.
- Onar gram kabak çekirdeği içi, kavun çekirdeği içi, nişasta, arap zamkı, badem içi, kitre, miyan balı, şeker, menekşe, ayva çiçeği ve 1.5 gram afyon toz haline getirilip yeteri kadar bal ile macun yapılıp birer kaşık yenirse astım hastalarına iyi gelir.
- 50 gram kavun çekirdeği tozu sıcak su ile yutulursa öksürüğe fayda sağlar.
- Ebegümeci, gelincik çiçeği, hunnab, kavun çekirdeği, baldıran, nöbet şekeri; bu maddelerden birer avuç alınır ve yeteri kadar su ile kaynatılıp elde edilen su bir bardak içilirse zatürree iyi gelir.
- Kavun; meniyi arttırır, kumları döker, böbrekleri besler, yağlandırır.
- Et pişirirken kabuklarından bir parça ilave edilirse çabuk pişer.
- Çekirdekleri yenirse iç yaralarına iyi gelir ve idrarı söktürür.
Bilim adamlarının açıklamasına göre kavun strese iyi geliyor. Kavunun içeriğindeki oksidanların strese karşı koruyucu etki yarattığını belirten Tarım Bilimleri Araştırmaları Enstitüsü bilim adamları hayvanlar üzerinde yaptıkları araştırmanın sonucunda bu ezimin, sindirim sisteminde biriken stres proteinlerinin seviyesini düşürebildiğini gözlemledi.
Tüketilen kavun miktarıyla birlikte kandaki SOD seviyesinin de yükseldiğini ortaya koyan araştırmanın sonuçları, Nutrition dergisinde de yayımlandı.