Kaygılarınız Yaşamınızı Karartmasın!
TV haberleri, gazeteler ya da internetteki haber siteleriyle biraz fazla ilgilenen herkes dünyanın sonunun geldiğini düşünüyor. Ve tabii, sürekli karamsar felaket haberleri okuyan bu kişiler zamanla pek çok şeyden -uçağa binmek,iklim değişikliği, ekonomik krizler ve terör saldırısı gibi- ölesiye korkar oluyor. Peki, hiç düşündünüz mü, bu korkular gerçeklerle ne derece doğru orantılı? Risk: Korkunun Bilimi ve Politikası(Risk: The Science an Politics of Fear) isimli kitabın yazarı Dan Gardner’a göre, pek çoğumuzun sahip olduğu bu korkular, aslında mantıklı bir gerçekliğe dayanmaktan çok uzak.
Korktuğunuz birçok şeyin sizi bireysel olarak etkileme ihtimali çokdüşük” diyor Gardner ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Size korku veren herhangi bir felakete maruz kalma ihtimalini gerçekten yakından ve bilimsel bir şekilde incelerseniz, bunun tam olarak kanıtlanabilecek bir temele dayanmadığını görürsünüz. Hissettiğiniz,kaygıdan başka bir şey değil.”
Peki, o zaman biz niye bu kadar çok korkuyor ya da korkutuluyoruz? Gardner’a göre bunun üç temel sebebi var: “Medya her zaman büyük yankı yaratacak, çok konuşulacak, sansasyonel olayları öne çıkarmayı sever. Firmalar ve büyük kuruluşlarsa, örneğin sigorta ve güvenlik şirketleri, insanların hassas duygularına dokunur ve onlara daima, tehlikelerden korunmaları gerektiğini hatırlatırlar. Üçüncü faktörse, kendi zihnimiz. Böyle durumlarda her zaman mantığın değil, hislerimizin sesine kulak veririz.”
Dan Gardner’in tüm bu korkularla baş etmek ve daha huzurlu yaşamak isteyenlere beyinlerini eğitmeye çalışmalarını öneriyor. Çünkü o çok korktuğumuz felaketlerin bizi etkileme olasılığı, evimizin sokağında bir arabanın altında kalma ihtimalinden çok daha az. İşte en büyük korkularımız ve bunlardan niçin o da kadar korkmamamız gerektiğini açıklayan geçerli nedenler…
Yine Bir Ekonomik Krizde İşsiz Kalma
Hemen içinizi rahatlatalım. Ekonomistlere göre, çok büyük çaplı ve tüm dünyayı etkileyen yeni bir ekonomik krizin baş gösterme olasılığı artık çok az. Onlar, 2009 yılından beri dünya ekonomisinin hareketlendiğini hatırlatıyor ve dünya çapında işsizliğin azalmaya başladığını, mesai saatlerinin tekrar uzadığını belirtiyorlar. Kısaca siz işinize asılmaya ve patronunuzla iyi geçinmeye devamedin. Çünkü sadece küresel bir kriz nedeniyle işinizden olma ihtimaliniz çok düşük. Özellikle de çok uluslu bir şirkette çalışıyorsanız.
RİSK FAKTÖRÜ: Uzun vadede yeni bir küresel kriz görünmüyor. O yüzden şimdilik bu olasılığı unutabilirsiniz.
Küresel Isınma ve Doğal Felaketler
Küresel ısınma, tüm dünyanın en fazla tartıştığı konulardan biri. Ve pek çok kişiye göre, hem ısınmanın hem de birçok doğal felaketin baş sorumlusu insanların bilinçsiz hareketleri. Bu konudaki en yetkili kuruluşlarda, aktivitelerimizin yüzde 90’ının iklim değişikliğine yol açabileceğini belirtiyor.Yükselen ısının tüm dünyayı, tarımı ve turizmi etkileyeceği de çok açık. Ancak bu tablonun yol açabileceği düşünülen en korkutucu senaryo, deniz seviyesinde yaşayanları ilgilendiriyor ve şu anda yaklaşık 150 milyon kişi, Güney Pasifik Adaları gibi, su altında kalma ihtimali olan bölgelere yerleşmiş durumda.
Denizin yükselip bu karaparçalarını kaplamasının bölgede büyükkrizlere yol açabileceği tahmin ediliyor.
RİSK FAKTÖRÜ: Hepimiz bu konuda birşeyler yapmak ve üzerimize düşen görevleri yerine getirmek zorundayız. Yetkili çevre kuruluşları, büyük çaplı ve bilinçli sosyal sorumluluk kampanyalarıyla iklim değişikliğinin önüne geçmenin mümkün olabileceğini savunuyor.
Bir Uçak Kazasında Ölmek
Uçak yolculuğunun tüm ulaşım şekilleri arasında en güvenlisi olduğunu bilmemize rağmen bir çoğumuz, iniş ve kalkış sırasında kendimizi sıkı sıkıya koltuğumuza yapışmaktan alıkoyamıyoruz. Türbülanslarsa, pek çok kişinin en büyük kâbusu; bu kadar korkuya gerek var mı? Her gün dünya üzerinde, binlerce uçak havalanıyor ve bunların hepsi, hiç sorunsuz şekilde, yolcularını diledikleri yere ulaştırıyor.
Yapılan istatistikler de, Philpott’un sözlerini doğrular nitelikte: Dünyanın belli başlı 25 havayolunu tercih ettiğiniz takdirde, bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz tam 9.2 milyonda 1. Ancak, gelişmemiş bir ülkede, çok küçük bir uçakla uçuyorsanız, sistemin güvenliğini sorgulamanızda fayda var.
RİSK FAKTÖRÜ: Uçak, günümüzde hâlâ en güvenli ulaşım aracı. Uzmanlara göre, sizi hava alanına götürecek olan çılgın taksi şoföründen daha çok korkmalısınız.
Cosmopolitan