Kaymaklı Ekmek Kadayıfı

leyla

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
972
Tepki
1.292
Puan
93
Konum
izmir
MALZEMELER...

1 Adet Ekmek Kadayıfı
5 Su Bardağı Su
1250 gr. Şeker
3 Adet Limon tuzu
ve bu yapılan kadayıfı yiyebilcek insanlar

YAPILIŞI...

1. Kadayıf kendisinden daha geniş kenarlı bir tepsiye yerleştirilir. Üzerini iki parmak(parmaktan parmağa fark var aman ha bu tarif Ümit Usta'nın tarifi değil tombul parmak olmasın) aşacak kadar sıcak su konur, kalın bir bezle örtülür, 10 dakika sonra suyu süzülür, tam ortası bıçakla 5 cm. uzunluğunda "X" işareti yapılır gibi kesilir(metreyle ölçün milim şaşmasın).

2. Bir başka tencerede şeker, su ile kaynatılır; limon tuzu ilave edilip 2 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır.

3. Ayrı bir kapta 250 gr. şeker ağır ağır karıştırılarak, sarartılıp eritilir, ateşin ağır olmasına dikkat edilir, aksi halde şeker kararır bu şeker şurubun üzerine dökülür.

4. Şurubun hepsi kadayıfın üzerine gezdirilerek boşaltılır, çok kısık ateşe konur, tepsi kenarlarındaki şurup kaşıkla alınarak yeniden üstüne gezdirilir. Suyunu tamamen çekinceye kadar ateşte bırakılır. Ilınınca çok ince kenarlı bir tepsiye ters çevrilerek alınır.(Annelerinizden fırça yememek için bu basamağı dikkatlice uygulayın...Aksi takdirde şerbet yere döküldü müydü anneniz size darp girişiminde bulunabilir, kendimden biliyorum yani...)

5. İyice soğuduğunda tam ortasına 15 cm. çapında yuvarlak bir tabak kapatılıp etrafı bıçakla kesilir. Tabağın altına gelen yuvarlak bölüm de altıya bölünür, üzerine kaymak konarak servis yapılır.(Matematiksel işlem bakımından, ölçüp biçmek bakımından biraz fazladır bu tatlı, meşakkatlidir belki biraz yapımı fakat lezzeti de ona göredir...)


En son şeklin üzerine dilerseniz dondurma ve fıstık atıp servis yapabilirsiniz...
Afiyet bal şeker olsun...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst