KEÇİ BOYNUZU
( A'DAN Z'YE )
Latince adı: Ceratonia siliqua L.
İngilizce: Carob, St.Joh;s Bread, Locust bean
Almanca: Johannisbrot
Özellikleri:
Nefes darlığına karşı ;
alerjik nefes darlığı ;
soğuk alerjisi
iktidarsızlığa karşı ;
akciğer ödemine Karşı;
balgam söktürücü
akciğer kanserini önleyici
sperm sayısını artırıcı
astıma karşı tedavi edici.
İngilizcesi her ne kadar carob ise de,
genelde St. Johns Bread olarak bilinir.
Almancası da johannisbrot dur.
Her iki lisanda da Yakup Peygamberin Ekmeği"
anlamına gelir.
Yakup peygamberin çölde ekmek yerine
tükettiği bir meyvedir.
Keçiboynuzunun içerdiği çekirdeklerin her biri
0,2 gram gelir.
Bu çekirdeklerin ebatlarına bakılmaksızın
her biri aynı ağırlıktadır.
Yani, tek bir harnup çekirdeği 0,2 gram ağırlığındadır.
Bu 0.2 gram ağırlık neden bu kadar mühim diye
soracak olursanız,
cevabı eski çağlara kadar dayanır.
Antikçağda ve daha öncesinde altın ve kıymetli taşları
hassas olarak tartabilmek için
keçiboynuzunun çekirdekleri kullanılmıştır.
Günümüzde de 0,2 gramın karşılığı
1 Karat olarak kullanılmaktadır.
Kıymetli taş veya metal satanların kullandıkları
1 Karat buradan gelmektedir.
Karat kelimesi keçiboynuzunun (harnup)
latince adı olan Ceratonia dan türetilmiştir.
Beş tane keçiboynuzu çekirdeği 1 gram ağırlığındadır.
Yıllar içerisinde insanlar harnupun
beslenmedeki önemini unuttular.
Hazır besinler tüm süpermarketlerde çeşit çeşit
insanın hizmetine sunulurken,
tabii beslenme genelekleri ve alışkanlıkları da
yavaş yavaş ortadan kalktı...
Son bir kaç yıldan beri tekrar eskiye dönüş
yolları aranmaya başlandı...
Avrupa da reformhaus veya bioladen adı altındaki
marketlerde zirai ilaç ve sunni gübre kullanılmadan
yetiştirilen meyve ve sebzeler ayrıcalıklı olarak satılıyor.
Hem de nerede ise gösterişli sebze ve meyvelerin
iki katı fiyatına...
Bizde de durum pek farklı değil.
Aynı şekilde, kepeğini içeren pirinç,
normal pirinç fiyatının hemen hemen ikibuçuk misli
fiyatla satılıyor.
Halk pazarlarına giden insanlarımız satın alacakları
sebzenin yayla sebzesi olup olmadığını sorup öyle alıyor.
Onların yayladan kastettikleri, hormonsuz sebze.
Yoksa, sebzenin gerçekte yüksek yaylalarda
yetişmiş olması değil aranan.
Örneğin, yayla domatesi, hormonsuz domates olarak
algılanıyor.
Gerçekten de hormonsuz olarak yetiştirilen
domatesin tadı, içerdiği proteinlerin ve etkin maddelerin
oranlarıda farklı.
Biz tekrar harnup a dönelim.
Akdeniz bölgesinin sahil şeridindeki memleketlerden
İtalya, İspanya, Kıbrıs ve Türkiye de bol miktarda
yetişmektedir.
Keçiboynuzunun ortalama %35 i düşük moleküler yapılı karbonhidratlardan oluşur.
Yine yaklaşık %40 ı yüksek moleküler yapılı
nışastadan oluşur.
Yağ oranı ise oldukça düşük olup ancak %1 dir.
Kakaonun yerine kullanılabilen en mükemmel çözümü
getirmiştir.
Zira kakaoda bulunan kafenoid leri içermez.
Örneğin, keçiboynuzunda theobromin yoktur.
Kakaoda yüksek miktarda bulunan yağ
harnupta sadece %1 dir.
Kakaoya karşı alerjisi olanlara ideal bir çözüm
getirmektedir.
Eğer, kakaoya karşı alerjiniz var ise,
keçiboynuzunu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Harnupun , sağlıklı ve dengeli beslenmede
çok önemli yeri vardır.
Çok düşük oranda yağ içermektedir.
Düşük kalorilidir.
Yenildiği zaman insanı uzun zaman tok tutar.
Eskiden beri bilinen olumlu yönleri vardır.
İshale karşı mükemmel takviyedir.
Kabızlık şikâyeti olanların da tüketmesi gereken
bir meyvedir.
Belirli bir dönem keçiboynuzu tüketenler,
sindirim sistemlerinin nasıl harekete geçtiğini ve
kabızlık problemlerinin de yavaş yavaş düzenli bir
şekilde ortadan kalktığını hayretle görebileceklerdir.
Kısaca, hem ishal hem de kabızlık şikâyetlerine karşı
kullanılır.
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin bilincinde olan
bir çok bilim adamı tanımaktayım...
Onlar çikolata, kek veya kremalı pasta yerine
harnupu tercih etmektedirler.
Keçiboynuzu, Anadoluda harnup olarak da bilinir.
Batı Akdeniz bölgesinde kısaca boynuz da denilmektedir.
Keçiboynuzunun en önemli özelliği
nefes darlığına karşı oldukça etkili olmasıdır.
Keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan
etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide
bulunmamaktadır.
Bu etkin madde aynı zamanda bazı alerjik astım
rahatsızlıklarında öylesine etkilidirki,
kullanmaya başladıktan hemen sonra sonuç almak
mümkün olabilmektedir.
Ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığı
problemlerinde de büyük bir başarıyla uygulanabilir.
Bir çok insan tanıdım, alerjik nefes darlığı çeken,
bu insanlar yılın belli mevsimlerinde
kortizon tedavisinden başka çare bulamayanlardı...
Öksürük krizlerinin nedenli şiddetli olduğunu
anlatıyorlardı...
Keçiboynuzunu önerdiğim bu insanların çoğu
daha hemen ertesi gün rahatlamaya başladıklarını
anlatıyorlardı.
Çocuklarda, keçiboynuzu (harnup) kürünü uygularken dikkat edeceğiniz en önemli nokta,
günde bir defa ve sadece sabah kahvaltısı arasında
tüketilmesidir.
Öğle veya akşam uygulanmaması gerekir.
Guatr rahatsızlığından dolayı nefes darlığı çekenler de
bu kürden olumlu sonuçlar aldıklarını belirtmişlerdir.
Harnupta bulunan bazı etkin maddeler
aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Tablo:
Keçiboynuzunda bulunan bazı etkin maddeler
alpha-aminopimelic acid
concanavalin
beta-D- glucolgallin
myo-inositol
beta-D-...galloylglucose
pentosane
capronic acid
primverose
catechin-tannin
tannin
ceratose
tocopherol
chiro-inositol
xylose
Keçiboynuzunun içerdiği gallik asit insan sağlığı
üzerinde öylesine çok yönlü özellikleri olan
bir maddedirki, bu özelliklerinden bazıları aşağıdaki
tabloda belirtilmiştir.
Tablo:
Gallik asitin etkin özellikleri
Analgesic :ağrı kesici
Antiallergenic:alerjiye karşı
Antiasthmatic:astıma karşı
Antibacterial:bakteri yok edici
Antibronchitic:bronşite karşı
Anticancer:kansere karşı
Antihepatotoxic:karaciğeri toksinden arındırıcı
Antioksidant:serbest radikalleri yok edici
Immunostimulant:bağışıklık sistemini stimüle eder
Antiviral:mikroplara karşı etkili
Antiseptic:antiseptik
cancer-preventive:kansere karşı koruyucu
antinitrosaminic:nitrozamin yok edici
bronchodilator:bronş genişletici
antipolio:çocuk felcine karşı
Yukarıdaki tablodan da görüldüğü gibi
gallik asit çok yönlü bir maddedir.
Bu maddenin belirtilen bu özelliklerini artıran ve
takviye eden keçiboynuzunda bulunan promotor
maddelerdir.
Keçiboynuzunda bulunan bazı etkin maddelerin
allosteric effector özellikleri oldukça baskındır.
( A'DAN Z'YE )
Latince adı: Ceratonia siliqua L.
İngilizce: Carob, St.Joh;s Bread, Locust bean
Almanca: Johannisbrot
Özellikleri:
Nefes darlığına karşı ;
alerjik nefes darlığı ;
soğuk alerjisi
iktidarsızlığa karşı ;
akciğer ödemine Karşı;
balgam söktürücü
akciğer kanserini önleyici
sperm sayısını artırıcı
astıma karşı tedavi edici.
İngilizcesi her ne kadar carob ise de,
genelde St. Johns Bread olarak bilinir.
Almancası da johannisbrot dur.
Her iki lisanda da Yakup Peygamberin Ekmeği"
anlamına gelir.
Yakup peygamberin çölde ekmek yerine
tükettiği bir meyvedir.
Keçiboynuzunun içerdiği çekirdeklerin her biri
0,2 gram gelir.
Bu çekirdeklerin ebatlarına bakılmaksızın
her biri aynı ağırlıktadır.
Yani, tek bir harnup çekirdeği 0,2 gram ağırlığındadır.
Bu 0.2 gram ağırlık neden bu kadar mühim diye
soracak olursanız,
cevabı eski çağlara kadar dayanır.
Antikçağda ve daha öncesinde altın ve kıymetli taşları
hassas olarak tartabilmek için
keçiboynuzunun çekirdekleri kullanılmıştır.
Günümüzde de 0,2 gramın karşılığı
1 Karat olarak kullanılmaktadır.
Kıymetli taş veya metal satanların kullandıkları
1 Karat buradan gelmektedir.
Karat kelimesi keçiboynuzunun (harnup)
latince adı olan Ceratonia dan türetilmiştir.
Beş tane keçiboynuzu çekirdeği 1 gram ağırlığındadır.
Yıllar içerisinde insanlar harnupun
beslenmedeki önemini unuttular.
Hazır besinler tüm süpermarketlerde çeşit çeşit
insanın hizmetine sunulurken,
tabii beslenme genelekleri ve alışkanlıkları da
yavaş yavaş ortadan kalktı...
Son bir kaç yıldan beri tekrar eskiye dönüş
yolları aranmaya başlandı...
Avrupa da reformhaus veya bioladen adı altındaki
marketlerde zirai ilaç ve sunni gübre kullanılmadan
yetiştirilen meyve ve sebzeler ayrıcalıklı olarak satılıyor.
Hem de nerede ise gösterişli sebze ve meyvelerin
iki katı fiyatına...
Bizde de durum pek farklı değil.
Aynı şekilde, kepeğini içeren pirinç,
normal pirinç fiyatının hemen hemen ikibuçuk misli
fiyatla satılıyor.
Halk pazarlarına giden insanlarımız satın alacakları
sebzenin yayla sebzesi olup olmadığını sorup öyle alıyor.
Onların yayladan kastettikleri, hormonsuz sebze.
Yoksa, sebzenin gerçekte yüksek yaylalarda
yetişmiş olması değil aranan.
Örneğin, yayla domatesi, hormonsuz domates olarak
algılanıyor.
Gerçekten de hormonsuz olarak yetiştirilen
domatesin tadı, içerdiği proteinlerin ve etkin maddelerin
oranlarıda farklı.
Biz tekrar harnup a dönelim.
Akdeniz bölgesinin sahil şeridindeki memleketlerden
İtalya, İspanya, Kıbrıs ve Türkiye de bol miktarda
yetişmektedir.
Keçiboynuzunun ortalama %35 i düşük moleküler yapılı karbonhidratlardan oluşur.
Yine yaklaşık %40 ı yüksek moleküler yapılı
nışastadan oluşur.
Yağ oranı ise oldukça düşük olup ancak %1 dir.
Kakaonun yerine kullanılabilen en mükemmel çözümü
getirmiştir.
Zira kakaoda bulunan kafenoid leri içermez.
Örneğin, keçiboynuzunda theobromin yoktur.
Kakaoda yüksek miktarda bulunan yağ
harnupta sadece %1 dir.
Kakaoya karşı alerjisi olanlara ideal bir çözüm
getirmektedir.
Eğer, kakaoya karşı alerjiniz var ise,
keçiboynuzunu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Harnupun , sağlıklı ve dengeli beslenmede
çok önemli yeri vardır.
Çok düşük oranda yağ içermektedir.
Düşük kalorilidir.
Yenildiği zaman insanı uzun zaman tok tutar.
Eskiden beri bilinen olumlu yönleri vardır.
İshale karşı mükemmel takviyedir.
Kabızlık şikâyeti olanların da tüketmesi gereken
bir meyvedir.
Belirli bir dönem keçiboynuzu tüketenler,
sindirim sistemlerinin nasıl harekete geçtiğini ve
kabızlık problemlerinin de yavaş yavaş düzenli bir
şekilde ortadan kalktığını hayretle görebileceklerdir.
Kısaca, hem ishal hem de kabızlık şikâyetlerine karşı
kullanılır.
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin bilincinde olan
bir çok bilim adamı tanımaktayım...
Onlar çikolata, kek veya kremalı pasta yerine
harnupu tercih etmektedirler.
Keçiboynuzu, Anadoluda harnup olarak da bilinir.
Batı Akdeniz bölgesinde kısaca boynuz da denilmektedir.
Keçiboynuzunun en önemli özelliği
nefes darlığına karşı oldukça etkili olmasıdır.
Keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan
etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide
bulunmamaktadır.
Bu etkin madde aynı zamanda bazı alerjik astım
rahatsızlıklarında öylesine etkilidirki,
kullanmaya başladıktan hemen sonra sonuç almak
mümkün olabilmektedir.
Ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığı
problemlerinde de büyük bir başarıyla uygulanabilir.
Bir çok insan tanıdım, alerjik nefes darlığı çeken,
bu insanlar yılın belli mevsimlerinde
kortizon tedavisinden başka çare bulamayanlardı...
Öksürük krizlerinin nedenli şiddetli olduğunu
anlatıyorlardı...
Keçiboynuzunu önerdiğim bu insanların çoğu
daha hemen ertesi gün rahatlamaya başladıklarını
anlatıyorlardı.
Çocuklarda, keçiboynuzu (harnup) kürünü uygularken dikkat edeceğiniz en önemli nokta,
günde bir defa ve sadece sabah kahvaltısı arasında
tüketilmesidir.
Öğle veya akşam uygulanmaması gerekir.
Guatr rahatsızlığından dolayı nefes darlığı çekenler de
bu kürden olumlu sonuçlar aldıklarını belirtmişlerdir.
Harnupta bulunan bazı etkin maddeler
aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Tablo:
Keçiboynuzunda bulunan bazı etkin maddeler
alpha-aminopimelic acid
concanavalin
beta-D- glucolgallin
myo-inositol
beta-D-...galloylglucose
pentosane
capronic acid
primverose
catechin-tannin
tannin
ceratose
tocopherol
chiro-inositol
xylose
Keçiboynuzunun içerdiği gallik asit insan sağlığı
üzerinde öylesine çok yönlü özellikleri olan
bir maddedirki, bu özelliklerinden bazıları aşağıdaki
tabloda belirtilmiştir.
Tablo:
Gallik asitin etkin özellikleri
Analgesic :ağrı kesici
Antiallergenic:alerjiye karşı
Antiasthmatic:astıma karşı
Antibacterial:bakteri yok edici
Antibronchitic:bronşite karşı
Anticancer:kansere karşı
Antihepatotoxic:karaciğeri toksinden arındırıcı
Antioksidant:serbest radikalleri yok edici
Immunostimulant:bağışıklık sistemini stimüle eder
Antiviral:mikroplara karşı etkili
Antiseptic:antiseptik
cancer-preventive:kansere karşı koruyucu
antinitrosaminic:nitrozamin yok edici
bronchodilator:bronş genişletici
antipolio:çocuk felcine karşı
Yukarıdaki tablodan da görüldüğü gibi
gallik asit çok yönlü bir maddedir.
Bu maddenin belirtilen bu özelliklerini artıran ve
takviye eden keçiboynuzunda bulunan promotor
maddelerdir.
Keçiboynuzunda bulunan bazı etkin maddelerin
allosteric effector özellikleri oldukça baskındır.