Kristen Stewart
Daimi Üye
Onları diğerlerine eşit ve değerli olduklarını düşündüren şey nedir? “Kimlikleri” elbette; yani kendilerini algılayış biçimleri. Geçmişimiz yetiştirilme tarzımız genetik kodlarımız ya da eğitimimiz ne olursa olsun hepimiz kimliğimizi değiştirebiliriz.
Kimliği biçimlendirmenin temel bileşenlerinden birisi iç konuşmalardır. İç konuşma kaydedilmiş bant kayıtları gibi zihnimizde sürekli tekrarlanan mesajlardır. Bir an için bunun anlamını düşünün. Aşağıdaki durumları yaşadığınızda kendi kendinize ne diyorsunuz?
Hata yaptığınızda (“Hay Allah salağın tekiyim ben” mi “Bunu yapabilirim” mi?)
Zor bir işin üstesinden geldiğinizde (“Vay amma da şanslıyım” ya da “Çok zekiyim çok”)
Övgü aldığınızda (“İndirimden aldığım eski bir gömlek sadece” ya da “Ya evet ben de seviyorum”)
Başarısız olduğunuzda ( “Bunu yapmayı asla başaramıyacağım” ya da “Hımm bu işe yaramadı –başka nasıl yapılabilir acaba?”)
İnsanlar özgüvenlerini kendilerine başarıyı içselleştiren mesajlar (Heyoo başardım! Bu bende yetenek olduğunu gösteriyor) ile başarısızlığı dışsallaştıran (Kişisel bir şey değil sadece kötü gününde) mesajlar yollayarak oluştururlar. Özgüvenimizi olumlu ya da olumsuz anlamda kimliğimizi doğrulayan iç konuşmalarımızla pekiştiririz.
“Benim neyim eksik ki?” görüşünü geliştirmek iç konuşmanızı etkin biçimde yönetmenizle başlar. İç mesajlarınıza dikkat edin. Olumsuzlarsa değiştirin ve yerlerine olumlu olanları koyun. Bu mesajları önce yüksek sesle söyleyin sonra da zihninizde tekrarlayın. O eski ve yararsız mesajların yerini alıp yeni kimliğinizin parçası olana kadar bu mesajları tekrarlayın. Eski alışkanlıkları değiştirmek yaklaşık sekiz haftalık etkin uğraşı gerektirir; bu nedenle aksatmadan bu süreye uyun. Sonuçta onlarca yılda yerleşmiş bir süreci tersine döndürmeye çalıştığınızı unutmayın.
Kendinizle yaptığınız konuşmaları etkin biçimde denetim altına almanız kendiniz hakkında sahip olduğunuz inançları değiştirecektir. Dahası inançlar edimleri etkilediğinden davranışlarınızın da değiştiğini göreceksiniz. Daha güvenli olacak ve diğerleriyle denkliğiniz konusunda daha “eşitlikçi” bir görüş edineceksiniz.
Kendiniz ve fikirleriniz konusunda güven duygunuzun arttığını hissettiğinizde kendinizi daha etkin ve iddialı biçimde ifade etmenize yardımcı olacak bazı yetenekler geliştirmeniz gerekir.
İddialı insanlar görüşlerinin duyulduğu duygusuna sahiptir çünkü güç mesajları karşılarındakilerin kişilik zırhlarını kuşanmalarını gerektirmeyecek biçimde iletebilirler. Bunu yapmak biraz pratik gerektirir ama hiç de zor değildir. İddialı kişileri bunu yaparken tarafsız bir dil ile “Ben” dili karışımını kullanırlar.
İşte iddialı iletişim için size basit bir reçete:
Bir seferde sadece tek bir konuyu ele alın.
Karşınızdakini yaralama ya da lafı ağzına tıkayıp zafer kazanma arzunuzu bastırın.
“Sen” dili yerine “Ben” dilini kullanın.
Dilinizi “Hep” ya da “asla” gibi sözcükler dahil kışkırtıcı ya da duygusal ifadelerden arındırın.
Kişiye değil olaya ya da davranışa odaklanın.
Fark ettiğiniz ya da doğru bildiğiniz konular hakkında konuşun.
Davranışın siz dahil insanlar üzerindeki somut ve soyut etkilerini açıklayın.
Gerçekleşmesinden hoşnut olacağınız şeyleri ifade edin.
Dinleyin ve karşınızdakilere temel ölçüde saygı gösterin
Olumlu iç konuşma ve iddialı iletişim becerilerini birlikte kullanabilirseniz düşlerinizi gerçekleştirme ve ilişkilerinizi geliştirme yolunda ilerlemeye başlarsınız.
Unutmayın başarısızlık sadece işe yaramayan yöntemlerden biridir öyleyse kaybedecek neyiniz var ki?
Çok doğru
Alıntıdır.