Kilo almak depresyona itiyor

єℓєησяα

Daimi Üye
Katılım
23 Temmuz 2008
Mesajlar
987
Tepki
945
Puan
93
Konum
єℓαzığ
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz kilo almanın özellikle bayanlarda depresyonu tetiklediğini söyledi.

REEM Nörolojı Merkezi uzmanlarından Dr. Mehmet Yavuz "Kilo almak özellikle bayanlarda depresyonu tetikleyen bir unsurdur. Fazla kilolar aynı zamanda zayıflamaya çalışan bireyler için de anksiyete oluşturmaktadır. Dolayısıyla fazla kilolu bir insan daha kırılgan bir yapıya sahiptir" dedi.
Kilolu olup da ben kendimle barışığım diyenlerin çoğunun gerçeği yansıtmadığını ifade eden Dr. Yavuz "Aslında kilo başlı başına yoğun bir anksiyete nedenidir. Diğer taraftan kilo almak depresyona neden olabileceği gibi depresyonun sebep olduğu bir durum da olabilir. Kilo almak özellikle bayanlarda depresyonu tetikleyen bir unsurdur. Fazla kilolar aynı zamanda zayıflamaya çalışan bireyler için de anksiyete oluşturmaktadır. Dolayısıyla fazla kilolu bir insan daha kırılgan bir yapıya sahiptir. Kilolu olupta ben kendimle barışığım diyenlerin çoğu da gerçeği yansıtmamaktadır. Egzersiz yapmaktan artık hoşlanmayan ve kilo almaya başlayan bir kadın mutlaka kendini sorgulamalıdır. Kilo alma muhtemelen artan stresin veya duygusal olarak bir aksaklığın doğal sonucu olarak ortaya çıkacaktır. Pek çok kadın için yemek bir anda hem rahatlama hem de kızgınlık kaynağı olmaktadır. Bu kadının içine düştüğü hain bir döngü halini alır ve kilolu olduğu gerçeğine daha fazla yemek yiyerek karşılık verir veya spor yapmaktan kaçınır. Böylece kilolar alır başını gider" diye konuştu.
Kadınlarda her geçirilen gebeliğin vücutta fazladan kilo bırakabileceğini anlatan Dr. Yavuz "Özellikle kadın gebelik sırasında gereğinden fazla kilo aldıysa ya da doğum sonrasında bu fazla kiloları atmak için gayret göstermediyse ve çok sayıda doğum yaptıysa yine şişmanlık adayıdır. Kişinin hayatında oluşan bir değişiklik nedeniyle aktivitesi azaldıysa örneğin bedensel olarak aktif olduğu bir işten masa başı bir işe geçiş iş bırakma veya emeklilik araba kullanmaya başlamak gibi nedenlerle enerji
tüketimi azalabilir. Şişmanlığın artışına neden olan etkenler arasında yaşlılık beslenme alışkanlığının hazır yiyecek türüne kayması ve ayaküstü yenilen tost sandviç hamburger piza patates kızartması gibi yiyeceklerin fazla tüketilmeye başlanması kadınlarda çok doğum yapma daha az hareketli bir yaşam sanayileşmiş bir toplumda yaşama evlilik alkol tüketimindeki artış ve en önemli nedenlerden biri olarak genetik sayılabilir" dedi.

BESLENME TARZI ŞİŞMANLIK İÇİN BELİRLEYİCİ OLUYOR

Yaş ilerledikçe metabolizma hızı azalacağından kilo vermenin de zorlaşacağına söyleyen Dr. Yavuz şunları söyledi:
"Toplum olarak beslenme tarzının özellikleri de şişmanlık için belirleyicidir. Çok yağlı yemek türleri fazlaca tüketiliyorsa ya da özellikle sanayileşmekte olan ülkelerde daha çok hazır ve ayaküstü hızlı yenilen ancak hamur ve yağdan çok zengin gıdaların tüketimi yöresel ev yemeklerinin yerini almaya başlamışsa şişmanlık kapıda demektir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki bir kişi ancak ve ancak harcadığından daha fazla gıda veya kalori alırsa ya da tersinden söylersek aldığı gıda veya kaloriden daha az harcarsa şişmanlar. Depresyonun sonucu olarak kilo olan bayanların antidepresan konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü böyle bir tedavinin sonucu yine kilo almak olabilir. Bu antidepresanlardan kaçmak için bir neden değildir fakat fazla kilolarla baş etmek için kullanılacak bir yöntem de değildir. Depresyon nedeniyle ilaç kullanan kişilerin kilolarını sık sık takip etmeleri eğer kontrolsüz bir kilo alma söz konusu ise derhal hekimleri ile görüşmeleri gereklidir."

SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİ ARTIRILMALI

Dr. Yavuz kilo vermek için ya da almamak için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
"- Sabah kahvaltısı yapın. Bu diğer öğünlerde az yemenizi de sağlayacaktır.
Öğün sayısını azaltmayın. 3 öğün yemek yiyin. Hatta ara öğünler şeklinde öğün sayısını artırın.
- Sebze ve meyve tüketimini artırın.
- Alkol tüketiminizi azaltın veya tamamen bırakın. Alkol yüksek kalorisi nedeniyle gün boyu tatlı isteğinizi de artıracaktır
- Çikolata gibi şeyler atıştırmak yerine örneğin bir elma yiyin.
- Yemeğinizi yavaş yavaş yiyin. Hızlı yemek yediğinizde doyduğunuzu anladığınızda zaten gerektiğinde fazla yemişsinizdir.
- Hayvansal yağlardan kaçının.Tavukların derilerini etlerin yağlı kısımlarını ayırın.
Katı yağlar yerine zeytinyağı ayçiçek yağı ve mısırözü yağı gibi bitkisel yağlar kullanın.
- Bol bol su için.
- Mümkünse her gün aynı saatte kalkın. Yaklaşık 7-8 saat uyku yeterlidir.
- Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçaladıktan sonra muhtemelen canınız bir şey yemek istemez.
- Tatlı yemekten kaçının. Daha az tatlı tüketin.
- Tuz ve şeker kullanımınızı azaltın. Yemeğin tadına bakmadan tuza uzananlardansanız bu huyunuzdan vazgeçin
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.318
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Bende dogumdan sonra asiri olmasada hafiften bir deprosyona giriyor gibiydim.
 

elis

Daimi Üye
Katılım
1 Mayıs 2010
Mesajlar
4.752
Tepki
4.883
Puan
113
Yaş
45
Konum
burdan:)
hemde nasi depresyona sokuyo,,,cok sukur kilolar gitti,depresyonda gitti,,,
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst