Kışın hangi çiçek ekilir?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Eğer bahçeli bir eviniz varsa ya da saksıda çiçek yetiştirmeye meraklıysanız işte size bu konuda oldukça işinize yarayacak birkaç bilgi:

Kışın bahçeler ayrı bir ilgi ister. Havalar soğuduğu zaman doğal olarak toprak da soğuyor. İşte bu yüzden kış aylarında soğuğa karşı hassas bitkilerin diplerini doldurmanız gerekir.

Kasım ayından sonra çıplak köklü bitkiler dikilebilir. Aynı zamanlarda kışlık ve mevsimlik fideler de dikilebilir. Kışın yağan kar ve yağmurun toprakta fazla kalmaması için drenaj kontrolünü mutlaka yapmalısınız. Özellikle çok soğuk bir bölgede yaşıyorsanız sulama sistemlerindeki suyu boşaltmalı ve dondan zarar görmemesi için vanalarınızı da korumalısınız. Çim alanlarının üstüne 1 santimlik torf serilmesi tavsiye edilmektedir.

Menekşe ve kasımpatı

Sonbahar biterken Kasım ayında dikilmesi uygun olan çiçekler şunlardır: menekşe süs lahanası çuha siklamen ve kasımpatı. Bu çiçekler soğukta yaşayabilirler, o yüzden bahçe ortamında da ekstra bir bakım yapmak zorunda değilsiniz. Doğal yollarla gerektiği kadar sulanırlar ve bu yeterlidir. Evin içinde ise istediğiniz tüm bitkileri kışın kolaylıkla ekip yetiştirebilirsiniz. Kışın, evler bitkiler için adeta birer sera demek…

Duyarlı olun

Küresel ısınma yüzünden su kaynaklarımız hızla tükenmekte. Bu sebepten bahçenizdeki bitkileri ihtiyaç duyduklarından daha fazla sulamamaya ekstra dikkat etmelisiniz. Fazla sulamak hem bitkilerinize zarar verecek hem de suyu müsrif kullanmanıza yol açacaktır.

Bu nedenle eğer imkânınız varsa hortum tabancası ve sulama fıskiyeleri farklı püskürtme seçeneklerini kullanın.

Sulama işlemi, bitkiler için çok önemlidir ve ayrı bir özen gösterilmesi gerekir. Çimlerinizi ve çiçeklerinizi mümkün olduğu kadar akşamüzeri ve güneş battıktan sonra yapın. Kızgın güneşin altında sulanana çimler hızla sararır. Bu saatler daha az buharlaşma olacağı için bitkileriniz bu sudan çok daha fazla faydalanırlar.

Kış Çiçekleri: Dağ menekşesi, çuha çiçeği, süs lahanası, kasımpatı, şebboy, açelya, Atatürk çiçeği, sıklamen, nergis, krizantem, kasımpatı, yılbaşı çiçeği, kardelen...

Yaz Çiçekleri: Ortanca, hanımeli, cam güzeli, begonya, hercai, boru sarmaşık, kadife çiçeği, ateş çiçeği, karanfil, vapur dumanı, sardunya, horoz ibiği, mine, aslanağzı, yıldız, kadife, lavanta, petunya, fulya...

Bahar Çiçekleri: Papatya, lale, leylak, yasemin, meyve ağaçlarının çiçekleri, çiğdem, zambak, fulya...
 
S

suna

Misafir
images
SIKLEMEN bitkisi İlkbaharda her yıl yaklaşık 1 cm. kalınlıkta yaprak çürüğü, toprakla örtülürse yeterli beslenir. Saplı sürgün yumruları yaz ortasında 15-20 cm. aralıkla toprağın yüzeyinde olacak şekilde dikilir. Yalnız, C.neapolitanum 5 cm. derinliğe dikilmelidir. Üretici siklamenleri Ağustos ayından itibaren saksılanır, kışın ve ilkbaharda çiçeklenirler. Salon bitkisi olarak loş, dolaylı veya perdeden filtre güneş ışığında ve gece ısısı 4-13 ºC gündüz ısısı 18 ºC veya daha az olursa iyi gelişir. Toprağı; 1 kısım saksı toprağı ve 1 kısım kaba kum, biraz da kireç taşı tozu kullanılarak hazırlanır. Saksı toprağı çok iyi nemli tutulur ve iki haftada bir salon çiçek gübresi verilir. Çiçeklerini yitiren bitki, ışıklı fakat serin bir yere kaldırılıp, sulandırılmış gübre verilir. Yaklaşık olarak haziran ayından başlayarak bu uygulamaya son verilir. Saksı yan yatırılarak, yumrunun olgunlaşıp kuruması sağlanır. Ağustos veya Eylül’de yeniden saksılanarak, yeşerip çiçeklenmeye alınır. BAKIMI: Doğrudan güneş ışığı istemesede aydınlık ortamı sever. Çok fazla sıcak ve aşırı soğuk çiçek ve yapraklarını bozar,kış aylarında hava sıcaklığı 14-15 derecenin altına düşmemelidir. kış aylarındada arada bir sulayarak susuz bırakmamak gerekir.sıklemeni çok büyük saksılara dikmek bitkinin gelişmesi için çok büyük engeldir.
 
S

suna

Misafir
kupeli12-300x200.jpg
Bir dış mekan bitkisidir. Aşırı sıcak yerleri sevmez. Açık havada kızgın güneş altında yaşayabilir, çiçek açabilir ama eğer balkonda yetiştiriyorsanız çok sıcak zamanlarda rüzgâra açık bir yerde bulundurun. Sık sık yapraklarını ıslatın. (Evde yaşama şansı zayıftır.) İlkbaharda güzelce budamasını yapın, köklerini fazlalıklardan temizleyin, uygun bir toprakla saksısını değiştirin.
 
S

suna

Misafir
Küpe çiçeği bakımı:İlkbaharda güzelce budamasını yapın, köklerini fazlalıklardan temizleyin, uygun bir toprakla saksısını değiştirin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst