GÜLÇİN
Daimi Üye
Kışın tuzdan uzak durun...
Yazın terlemeyle vücuttan dışarı atıldığı için zararsız olduğu düşünülen tuzun, kış aylarında kalp hastaları üzerinde sağlık risklerine neden olabiliyor
Konuyla ilgili bilgi veren Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Telli, vücudun, ihtiyacı olan tuzu, sebze ve meyvelerden doğal olarak karşıladığını, bu nedenle dışardan tuz almaya gereksinim olmadığını söyledi.
Türk insanının, geleneksel damak tadı nedeniyle yemekte tuz oranının genelde fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Telli, fazla tuz tüketim alışkanlığının ise toplumdaki kalp-damar hastalıklarını artırdığını vurguladı.
Yemekte tuz kullanımının tümüyle yanlış olduğunu ve yemeklerin az tuzlu ya da tamamen tuzsuz olması durumunda vücudun hiçbir eksiklik hissetmeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Telli, şunları kaydetti:
''Sofralarda ve yemeklerde kullandığımız tuz, güçlü çözücü özelliğe sahip sodyum klorür maddesinden oluşur. Aynı zamanda su ve nem çekme özelliği olan tuz, bu yanıyla damarlarda dolaşan kanın akışkanlığını artırır. Kanda bulunan yüksek tuz oranı, terleme ya da bir başka nedenle azalmadığı takdirde, kalbin kan pompalama hızını dengede tutması güçleşir. Kanın normalden daha az ve fazla pompalanması damar çeperine uygulanan basıncın azalmasına ya da artmasına yol açar. Bu durum ise tansiyon ve kalp rahatsızlıklarının en büyük nedenlerinden biridir.''