Klimalar Mikrop Yuvası Mı?

Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
37
Tepki
58
Puan
18
Konum
istanbul
klimalar_mikrop_yuvasi_mi.jpg

Virüs ve bakteri türü mikroplar; iyi temizlenmemiş bakımı tam yapılmamış klimaların içinde 20-50 derece arası sıcaklıkta, hızla üremeye başlar. Klima havası ve atık suları ile de çevreye yayılır. Havaya zerrecikler halinde yayılan mikroplar burun ve boğaz yoluyla vücuda girerek hastalık oluşturur. ENT Tıp Merkezi KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanlarından Op. Dr. Orhan Altıntaş klimaların dikkatli kullanılması konusunda uyardı.

Klimalar havadaki nemi aldıkları için burundaki koruyucu mukoza ortamını kuruturlar ve infeksiyona yatkın hale getirirler.
Ev, işyeri ve arabadaki klima fanları ortamdaki mikropların ve alerjik maddelerin daha fazla uçuşmasını ve solunum yollarına ulaşmalarını kolaylaştırır.
Uygun koşullarda olmayan diğer soğutma, ısıtma sistemleri, yüzme havuzları ve su depolarıda miropların üremesi ve yayılması için uygun ortamlardır.

Klima, soğutucu- ısıtıcı sistemleri ve su depolarının hastalık kaynağı olmaması için ne yapılmalıdır?
Isıtma, soğutma ve depolama sistemleri hijyenik kurallara göre usulüne uygun şekilde mikroplardan arındırılmalıdır. Jakuziler de aynı özenle bakımdan geçirilip, temizlenmelidir.Yaza girmeden önce musluk ve duş başlarını kaynamış-basınçlı su ile yıkamak son derece pratik ve yararlı bir çözümdür.

‘Klima Hastalığı‘ nedir?
Bakterinin vücuda girişinden 2 ile 10 gün içinde klima hastalık bulguları ortaya çıkar. İlk gün belli belirsiz bir kırıklık söz konusudur. Daha sonra; hafif-orta arası bir ateş, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, burun akıntısı ve boğaz yanması gibi yakınmalar olur. Kesik ve hafif bir öksürükle birlikte 38.5 dereceyi geçmeyen bir ateş görülebilir.
Hastalık bu safhada iyi tedavi edilmezse bronşlara ilerleyerek 40 dereceyi bulan ateş, titreme, göğüs ağrısı yakınmalarına yol açabilir. Öksürük önceleri kuru, sonra balgamla daha da ilerlerse kanlı balgam, nefes darlığı ile olabilir.
Hastalığın tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Tedaviye dirençli olgularda kültür yapılması gerekebilir. Ateş ve kırıklık için sıklıkla parasetamol ve iboburufen grubu ilaçlar önerilir.

Daha tehlikeli sonuçlardan korunmak için;
*50 yaş üzerindekiler
*Sigara içenler
*Şeker hastaları
*Akciğer hastaları
*Kortizon kullananlar daha dikkatli olmalıdır.

Grip hangi mikropla olur? Ağır bir hastalık mıdır?
Grip enfluenza virüsü tarafından oluşturulur. Yoğun ateş,halsizlik yorgunluk şikayetlerinin de olduğu ağır bir hastalıktır.Son yıllarda dünyada önemli sağlık sorunlarına yol açan kuş gribi ,domuz gribi gibi hastalıklar çok sayıda ölümle sonuçlanmıştır .
Virüsün üst solunum yollarında yarattığı hasar, daha saldırgan başka mikropların oraya yerleşimini kolaylaştırmaktadır. Böyle bir durumda sinüzit, orta kulak iltihapları, zatüre gibi ağır hastalıklara yolaçabilmektedir.
Bulguları başlangıçta nezle gibidir, fakat halsizlik daha şiddetlidir ve ek olarak yorgunluk, belde, bacak ve kollarda kas ağrıları, baş ağrısı ve ateşe yol açar. Beraberinde göz çevresinde ağrı, geniz akıntısı ve öksürükte olabilir.
Sıklıkla hapşırma, konuşma ve öksürme sonucu havaya yayılan küçük partiküller yoluyla yayılır. Grip virüsü üst solunum yollarına girip tutunduktan sonra 12 saatle 3 gün arasında bulgular ortaya çıkmaya başlar. İlk 3 gün en bulaştırıcı dönemdir.
Tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur. Ağır durumlarda antiviral dediğimiz ilaçlar kullanılır .Bununyanında rahatlıtıcı basit ateş düşürücü ve ağrı kesiciler burun açıcılar pastiller kullanılabilir

Grip aşısı nedir?
Grip virüs dediğimiz mikroplarla meydana geldiği için , grip olmadan önce yapılacak aşı ile enfeksiyon önlenebilir veya hafif geçmesi sağlanabilir. Eğer grip belirtileri başlamışsa yapılacak grip aşısının faydası olmaz.
Grip aşısının gribi önlemede başarısı %70 , ciddi hastalık oluşumu ve ölümü azaltmada başarısı %80 oranındadır.
Grip hastalığının tüm topluma yayılmasında en önemli etken olan okul, işyeri, kreş, kışla gibi toplu yaşam yerlerinde bulunan kişilerin mutlaka aşılanması önerilmektedir
Yapılan araştırmalar sonucunda 6–23 ay arası çocuklarda grip hastalığının çok ağır geçtiği saptandığı için 2002 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü, bu yaş grubundaki sağlıklı çocukların her yıl grip aşısı olmasını önermektedir.
Aşı Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırma ve değerlendirme sonuçlarına göre her yıl yenilenmekte ve o yıl salgın yapması beklenen grip tiplerini içermektedir.

Grip aşısı ne zaman yapılır?
Grip aşısının her yıl grip mevsimi başlamadan yani risk döneminin başında yapılması önerilir. Ülkemizde grip salgınlarının başlamasından önceki Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları en uygun aylardır. Ancak kişi gribe yakalanmamış ise aşılama, grip sezonunun sonuna yani şubat , mart aylarına kadar uygulanabilir.
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.317
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Arabalarin bile klimalarini belli sürelerde temizletmek gerekiyor.
Esimden biliyorum. :cokkomik:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst