Hanımefendi.com
Daimi Üye
1- Porsiyonları küçültün: Kendinize yasaklar koymak yerine her şeyden küçük miktarlarda tüketin. Böylece mahrumiyet duygusu gelişmez ve bu alışkanlığınızın tamamen değişmesi içinde daha sabırlı olabilirsiniz. Yasaklar koymak bu beslenme tipinden vazgeçmenize sebep olabilir.
2- Çayı ve kahveyi şekersiz için: Her gün beş kesme şeker kullandığınız hesabından yola çıkarsak bakın nasıl bir tablo ortaya çıkıyor: Günde 5 şekerx20=100 kalori enerji veriyor. Her gün sadece 100 kaloriden vazgeçerek ayda 3 bin kalori, yılda 36 bin 500 kalori tasarruf ederek yıl sonunda 5 kg. zayıflayabilirsiniz.
3- Salatanın yağına dikkat: 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterli. Bundan fazlası 50 kalori demek. Salatanızda zeytinyağı miktarını azaltmak için içinde sirke ve baharat bulunan soslar yaratabilirsiniz. Bu soslara biraz hardal veya yoğurt ekleyebilirsiniz.
4- Haftada 1-2 kez kurubaklagil: Mercimek, nohut, kuru fasulyeyi ihmal etmeyin. Haşlayıp salatalarınıza katabilir, çorbasını yapabilirsiniz. Böylece bitkisel protein kaynağı ve lif bakımından daha zengin beslenmiş olursunuz. Lifler, kansere karşı koruyucu olduğu gibi bağırsak hareketlerini de düzenle.
5- Doymuş yağ tüketimini azaltın: Hayvansal besinlerin; süt, yoğurt, peynir ve etlerin yağsız olanlarını tercih edin. Böylece daha az yağ ve kolesterol almış olursunuz, günlük kalori alımınız da azalmış olur.
6- Alkol tüketimini sınırlandırın: Alkol seviyorsanız tercihiniz şarap olsun. Rakı, votka ve viski yüzde 45-50 oranında alkol içerirken, şarapta bu oran yüzde 12-15. 1 gr. yağ 9 kalori içeriyor, 1 gr. alkolse 7 kalori.
7- Her sabah aynı kahvaltıyı yapmayın: Bazı günler yeme biçiminizi değiştirin. Tek yönlü beslenmeyerek farklı tatları deneyin. Bazen meyve ve yoğurt, bazen peynir ekmek, bazen yulaf ve süt, bazen de yumurta ve ekmek gibi.
8- Haftada 1-2 gün yumurta yiyin: 1 yumurta sarısıyla 3 yumurta beyazını karıştırın. Böylece daha az yağ ve kolesterol, daha çok protein ve kalsiyum alırsınız.
9- Fiziksel açlıkla duygusal açlığı ayırın: Cesaretinizi yitirmeyin, hep pozitif düşünün. Özellikle gece daha fazla acıkıyor ve kendinizi kontrol edemiyorsanız bunun sebebi duygusal boşluklar olabilir. Biraz daha fazla gözlemci olmaya çalışın, ihtiyaç duyarsanız mutlaka bir psikoloğa başvurun.
10- Öğün atlamayın: Atlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin tüketimi daha fazla oluyor. Az ve sık yemek, ****bolizmayı hızlandırdığı gibi sizi bir sonraki öğüne de daha tok tutar.
11- Çeşitli beslenin: Hiçbir besin tek başına mucizevi bir özelliğe sahip veya hiçbir besin tek başına suçlu değildir. Hedefiniz hep ölçülü beslenmek olsun. Dengeli beslenme tüm dünya otoriteleri tarafından hâlâ en geçerli yöntem. Mucizeler aramayın, kilo kaybederken sağlığınızı da kaybetmeyin.
12- Kalori saymayın, dengeli beslenin: Her öğünde, beş temel besin grubunu alın. Bu şekilde beslenmeyle besin öğeleri arasında dengeyi sağlarsınız. Bu grup; süt-yoğurt, et-balık-tavuk, ekmek-tahıllar, sebze ve meyveden oluşuyor.
13- Etiket okumaya başlayın: Doğru besini ararken, mutlaka etiketleri okuyun. Besinlerin kalori, yağ ve tuz değerlerini, son kullanma tarihlerini inceleyin. Yağ, kalori ve tuz bakımından daha düşük olanları seçin.
14- Yaşam biçiminizi ve düşünce şeklinizi yenileyin: Dengeli beslenme ve iyi yaşamı hayatınızın bir parçası haline getirin, etrafınıza da bunu anlatın. Diyetteyim düşüncesi yerine “Ben artık bu şekilde yiyeceğim” fikrini benimseyin.
15- ”Ya hep ya hiç” demeyin: Diyetiniz bazı günler veya öğünler bozulabilir. Sakın “Battı balık yan gider” diye düşünmeyin, kaldığınız öğünden veya ertesi günden devam edin.