Şekerpare
Daimi Üye
Sağlıklı bir yaşam sürmek için kolesterol seviyesinin düşürülmesi gerekmektedir. İyi ve kötü olarak iki gruba ayırılan kolesterol düzenli ve sağlıklı beslenmenin yanında spor aktiviteleri yaparak da kontrol altına alınabilir. Kalp ve damar hastalıklarının birinci nedeni olarak gösterilen kolesterolün dengede tutulması insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
Yulaf ezmesi
Yulaf ve yulaf ezmesi beta-glukan isimli bir çeşit posa içermektedir. Beta-glukan ın kolesterol düşürücü etkisi bulunduğu birçok bilim adamı tarafından belirlenmiştir. Sağlıklı bir diyet için yulaf ezmesi kullanmak kolesterolü düşürdüğü gibi kişinin tok kalması açısından da oldukça yararlı olabilmektedir.
Balık
Balığın insan sağlığı açısından oldukça yararlı olduğu bilinmektedir. Gerek balık gerekse balık yağı kolesterol seviyelerinin düşürülmesi noktasında oldukça yararlıdır. Balık yağı lipoprotein seviyesini artırır ve kanda birikmesi yerine parçalanmasını sağlar.
Fasulye
Haftada üç porsiyon tüketilen kuru fasulyenin kolesterol seviyesini düşürdüğü söylenmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda fasulyenin düzenli olarak tüketilmesinin vücuttaki kolesterolün yaklaşık %10 oranında düşürdüğü belirtilmektedir.
Meyve ve sebzeler
Bol miktarda tüketilen meyve ve sebzenin kolesterolü düşürdüğü yönünde bilgiler bulunmaktadır. Meyve ve sebzelerde bulunan liflerin kanser yapıcı maddelere karşı etkili bir savunma mekanizması sunduğu bilinmektedir. Özellikle elma kolesterole karşı en fazla etkiye sahip meyvedir. Bu nedenle bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
Yulaf ezmesi
Yulaf ve yulaf ezmesi beta-glukan isimli bir çeşit posa içermektedir. Beta-glukan ın kolesterol düşürücü etkisi bulunduğu birçok bilim adamı tarafından belirlenmiştir. Sağlıklı bir diyet için yulaf ezmesi kullanmak kolesterolü düşürdüğü gibi kişinin tok kalması açısından da oldukça yararlı olabilmektedir.
Balık
Balığın insan sağlığı açısından oldukça yararlı olduğu bilinmektedir. Gerek balık gerekse balık yağı kolesterol seviyelerinin düşürülmesi noktasında oldukça yararlıdır. Balık yağı lipoprotein seviyesini artırır ve kanda birikmesi yerine parçalanmasını sağlar.
Fasulye
Haftada üç porsiyon tüketilen kuru fasulyenin kolesterol seviyesini düşürdüğü söylenmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda fasulyenin düzenli olarak tüketilmesinin vücuttaki kolesterolün yaklaşık %10 oranında düşürdüğü belirtilmektedir.
Meyve ve sebzeler
Bol miktarda tüketilen meyve ve sebzenin kolesterolü düşürdüğü yönünde bilgiler bulunmaktadır. Meyve ve sebzelerde bulunan liflerin kanser yapıcı maddelere karşı etkili bir savunma mekanizması sunduğu bilinmektedir. Özellikle elma kolesterole karşı en fazla etkiye sahip meyvedir. Bu nedenle bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.