Köpeğiniz Ne Diyor?

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
65.329
Tepki
55.860
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
yPGLdM.jpg


6ZD5Rk.jpg


WVX12E.jpg



Eğer, bir köpek sahibi olmaya karar verdiyseniz köpeklerin beden dili ve davranış biçimleri konusunda bilgilenmeye önem vermelisiniz. Sorumlu bir köpek sahibi olmanın yolu köpeğinizin eğitimini üstlenmekten, köpeğinizin ne dediğini anlamaya çalışmaktan diğer bir deyişle köpeğinizin beden dilini okumaktan geçer…



Köpeklerin beden dili, köpeğin nasıl bir ruh halinde olduğunu anlamaya yardımcıdır. Ancak bazı durumlarda bu dil yanlış okunabilir. Şimdi hep birlikte köpeğiniz ne demek istiyor, hangi durumlar hangi hareketlerin yanlış yorumlanmasına neden olur bakalım…


Köpekler, genelde duygularını kulak, kuyruk ve ağızları ile ifade ederler. Köpeğinizin sevinçli, korku dolu ya da sinirli olup olmadığını kulak, kuyruk ve ağızlarına bakarak anlayabilirsiniz. Ancak kimi köpek ırklarında bu belirtiler alışılageldikten farklı şey ifade ediyor olabilir. Örneğin; uzun ve bol tüylü köpek ırklarında ağız bölgesi, göz ve kulak kısımları tüylerle kaplıdır. Tüyler adeta bir beden dili örten görevi gördüğünden hem sizin için hem de diğer köpekler için bu tür ırkların ne duygu halinde olduğunun anlaşılması zorlaşacaktır. Hatta kimi zaman yanlış yorumlanmasına da neden olacaktır. Ayrıca saf ırklara oranla melez ırklarda beden dilini anlamak daha zordur.


Köpeklerin beden dilinin daha rahat anlaşmasını zorlaştıran bazı estetik amaçlı operasyonlar da söz konusudur. Eğer köpeğinizin kulaklarının dik görünümlü biçimlendirirseniz onun bir yere odaklandığını ve dikkat kesildiğini sanarak yanılabilirsiniz.


Köpeklerin Duygu Durumları:

Köpeğiniz mutlu olduğunda kulakları sarkıktır.
Köpeğiniz dikkat kesildiği anlarda ise kulakları havaya dikilir.
Eğer köpeğinizin kuyruk ve kulakları birlikte havaya kalkık ise bakışlar diğer köpeğe veya objeye odaklanmıştır.
Köpeğiniz sinirlendiğinde kulakları arkaya doğru yatar, dişlerini gösterirken dudaklardaki titremeler rahatlıkla gözlenebilir.
Köpeğiniz korktuğu zamanlarda kulakları arkaya yatıktır. Ancak kuyruk arka bacakların arasına kıstırılmış olarak durur.
Köpeğinizin kulaklarının yatık pozisyonu sinirlilik ve korku durumlarında yanıltıcı olabilir. Bu nedenle hareketleri dikkatli bir şekilde izlenmeli ve doğru yorumlanmalıdır.
Eğer köpeğiniz başka bir köpeğin yanında üstünlük gösteren köpeğin de kulakları ve kuyruğu yukarı kalkıktır. Genellikle diğer köpek geri çekilmiş ve uysal vaziyettedir. Gözler başka yere çevrilmiş kulaklar ve kuyruk aşağıdadır. Sokak köpeklerinde daha sık görülen buna benzer tavır ve davranışlar, köpekler birbiriyle oynarken veya sizinle ilgilenirken de görülebilir.

Köpeklerde Vücut Dili

1- “Ben ne dersem o olur” diyen köpeğin vücut dilinde genellikle baş yukarıda ve kulaklar dik konumdadır. Köpeğin gözleri açık ve bir noktada sabittir. Ağız genelde kapalıdır ya da çok az açıktır. Köpeğin gövdesi uzun ve gergindir. Boyun tüyleri kabarık olabilir. Kuyruk sert ve düz ya da vücudun arkasına doğru kıvrık olabilir. Köpek homurdanabilir ve hırlayabilir. Bu beden diline sahip köpeklerle yaşamaya karar verdiğinizde iyi bir eğitim sürecini göze almalısınız. Bu tarzdaki köpeklerin küçükken eğitilmesi önemlidir. İki seçeneğiniz vardır. Köpek, ya çok küçükken eğitilmelidir ya da siz köpeğin kuralları ile yaşamayı öğreneceksinizdir. İkinci seçenek söz konusu olduğunda onunla yaşayabilmek için ciddi bir sabır ve iradeye ihtiyaç vardır.

2- “Çok korkuyorum” beden diline sahip köpeklerin başı öne eğik, kulakları aşağıda ve düzdür. Karşılaştığı köpek ile göz teması kurmaya çekinir ve genellikle gözleri kısıktır. Ağız dişleri gösterecek şekilde açık ve geriye doğrudur. Bazen dizler bükülmüş olabileceği gibi aşırı korku durumlarında titreyebilir. Kuyruk bacakların arasına kıvrılmıştır. Patiler terlidir. İdrar sızdırabilir. Daha çok sokakta yaşayan köpeklerde görülen bir durumdur.

3- Sinirliyim yaklaşma beden dilinde köpeğin kulakları geriye doğru çekiktir. Gözler bir noktada sabitlenmiştir. Ağız dişler görünecek şekilde geriye doğru çekiktir. Sinirli köpekler hırıltılar çıkarabilir. Vücut yüksek ve gergindir. Boyun tüyleri de kabarmıştır. Sinirli köpeklerin kuyrukları dik ve kabarıktır. Köpek hırlar veya yüksek sesle havlar. İyi eğitilememiş ve sosyalleştirilmemiş köpeklere özgü bir davranış biçimidir. Evde ve sokakta yaşayan köpeklerde görülebilir. Bu tür köpekler çoğunlukla mutsuzdur.

4- Çok endişeleniyorum beden dilinde köpeğin kulakları kısmen diktir hatta kulaklar hareket edebilir. Köpeğin gözleri kısık, baş başka tarafa dönüktür. Ağız kapalıdır. Dişler hafif görünür. Patiler terlidir. Vücut gergin ve hafif alçaktır. Kuyruk hafif sarkık olabilir. Belki biraz sızlanabilir. Evde ve sokakta yaşayan köpeklerde görülebilir. Ayrıca yavru köpeklerde sıklıkla rastlanan bir beden dilidir.

5- Köpeğiniz zaman zaman merak içinde olabilir. Çok merak ettim beden dilinde köpeğin kulaklar diktir. Yüz anlamlı ve dikkat kesilmiştir. Köpeğin yüzünde mutluluk gözlenir. Gözler ve ağız açıktır. Vücut rahat, kuyruk dik ve sallantılıdır. Köpek hırlayabilir ve sesler çıkartabilir. Bu, daha çok evde yaşayan köpeklerde ve tüm yavru köpeklerde gözlenen bir beden dilidir.

6- Köpeğiniz çok mutlu olduğunda size mutluluktan yerimde duramıyorum beden dilini sergiler. Bu beden dilinde köpeğin kulakları dik ve rahattır. Gözler açık ve rahattır. Ağız açık ve heyecandan nefes nefesedir. Vücut oldukça hareketlidir. Sürekli bir sağa bir sola atlar ve yerinde duramaz. Kuyruk oldukça hareketlidir. Daha çok evde yaşayan köpeklerde ve tüm yavru köpeklerde gözlenen bir beden dilidir.

7- Köpeğin çok sakin ve uysal olduğunu sergilemede kullandığı beden dilinde kulaklar aşağıya doğru basıktır. Gözler biraz kısıktır. Dudaklar açıktır ve köpeğin yüzünde bir mutluluk ifadesi vardır. Köpek bu ruh halindeyken diğer köpek veya insana burun sürter ve yalar. Köpek sırt üstü yere yatmış ve patiler göğüs hizasında yukarıya doğrudur. Daha çok evde yaşayan köpeklerde ve sokakta yaşayıp da bir çeteye mensup olmayan köpeklerde gözlenen beden dilidir.


 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst