Küpeli Delik Kulaklar

elma şekeri

Daimi Üye
Tepki
1.278
Bazıları için kız çocukların kulaklarını deldirmek kültürel ya da ailevi bir gelenektir. Diğerleri için ise dünyaya çocuklarının kız mı erkek mi olduğunu göstermenin (saçların uzayıp toka takılmasından önce ) bir yoludur. Sebep ne olursa olsun küçük kızın kulaklarını beşikten kalkar kakmaz deldirmek çok revaçtadır. Fakat bu işlem halk arasında ne kadar popüler olursa olsun tıp çevrelerinde pek fazla hoş karşılanmamaktadır.
Bunun bir sebebi yapılan işlem sonucunda meydana gelebilecek bir enfeksiyonun anne baba fark etmeden önce kontrolden çıkabilecek olmasıdır. Enfeksiyonlar delme işlemi yapıldıktan sonraki ilk beş ay içinde görülebilir ve çocukların ç.oğu kulağında bir ağrı, kaşıntı ya da hassasiyet olduğunu bildirme yeteneğini henüz kazanamamışlardır (her ne kadar küpeler acıttığında bazıları kulağını çekip ağlasa da). Sonuç olarak bir enfeksiyonun erken işaretleri kolaylıkla gözden kaçabilir.
Küpelerin kendileri de sorun oluşturabilirler. Küçük bir çocuk oyun oynarken onları çıkarabilir (küpeler kendiliğinden de çıkabilir) ve kendine batırabilir veya bir ya da

birden fazla parçasını yutabilir. Bu yüzden çoğu doktor, çocuk en az dört yaşına gelene dek bu işlemin ertelenmesini hatta sekiz yaşına yaklaşana kadar beklenmesini önerir.
Yine de küçük çocuğunuzun kulaklarını deldirmek istiyorsanız işlemin ehil kişiler tarafından (çocuğunuzun doktoruna danışın) steril şartlar altında yerine getirildiğine emin olun. İşlemden sonra alkol ya da hidrojen peroksitli (daha az kurutur) bir parça pamukla kulak memelerini her gün temizleyin ve her sabah küpelerin yerlerini değiştirin (deliklere yapışmalarını engellemek için). Eğer bir enfeksiyon işaretine rastlarsanız (kızarıklık, hassasiyet, kanama, şişlik ya da kabuk bağlama gibi) çocuğunuzun doktorunu arayın. Ve çocuğunuzun sallanan küpeler takmasına izin vermeyin: Bunlar başka çocuklar tarafından (ya da çocuğun kendisi tarafından) çekilebilirler ve bu şekilde kulak memesi yırtılabilir. Eğer çocuğunuz küpeleri çıkarmaya ya da onlarla oynamaya başlarsa küpe takmayı durdurun ve delikleri kapanmak üzere bırakın. Çocuğunuz biraz daha büyüdüğünde ve sorumluluk sahibi olduğunda kulaklarını tekrar deldirebilirsiniz.

munise

Daimi Üye
Tepki
365
Kızım 9 yaşında bebekken kayınvalidem kulaklarını deldirmek istedi izin vermedim daha doğrusu kıyamadım canı çok yanar diye,büyüyünce kendisi deldirsin demiştim.İyi ki deldirmemişim yazıyı okuyunca güzel bir karar verdiğimi iyice anlamış oldum.

tatlıpozan

Daimi Üye
Tepki
3.215
Beninm kızım 1 yaşına girmeden annem onu götürdü sarrafa deldirdi kulağını.
bir sorun yaşamadık.sürekli takipteydim ama.
şimdi kulağında iki tane daha delik istiyor ama korkuyor.Benim kulağımdaki 3 tene delikten özendi.:)
Oğlum da istese müsadem var.:eek:

ZERENCİK

Daimi Üye
Tepki
676
bende kızımın kulagını 2 yasındayken deldırmıştım ama şimdi takmıyorum kupe okulda çunku kapanır heralde bu gidişle

naz79

Daimi Üye
Tepki
2.225
ben nişanlandığımda deldirmiştim zaten sevmiyorum küpe takmasınıda düğünden sonrada hiç takmadım bilgiler için sağol

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar