Lezzetli ve serinletici yaz tatlıları
Yaz aylarında canınız tatlı çektiğinde, bu tariflerden birini denemenizi tavsiye ederiz. Dünya mutfağından derlenmiş bu tatlı tarifleri, içinizi serinletecek!
FRENK ÜZÜMLÜ PARFE
MALZEMELER
• 10 adet yumurta sarısı
• 200 gr. toz şeker
• 500 gr. Krema
Frenk üzümlü sos için
• 200 gr. Frenk üzümü
• 80 gr. pudra şekeri
• 20 gr. Nişasta
YAPILIŞI
Yumurta sarılarını ve toz şekeri, sıcak suyun üstünde, benmari usulü çırpın. Ardından 500 gr. kremayı çırparak karışıma ekleyin. Bir başka kapta Frenk üzümlü sosu hazırlayın. (Malzemelerin hepsini birlikte karıştırarak kaynatın ve sos haline getirin) Bardakları yarısına kadar parfe ile doldurup üzerine bir miktar sos ilave edin. Tekrar parfe kremasından ekleyerek bardakları derin dondurucuya koyun. 45 dakika dinlendirdikten sonra Frenk üzümleri ile süsleyip servise hazır hale getirin.
YAZ MEYVELERİ SALATASI (Limon Aromalı Votka Sosla)
MALZEMELER
• 1 adet küp küp kesilmiş kivi
• Yarım küp küp kesilmiş ananas
• 2 adet küp küp kesilmiş şeftali nektarin
• 2 dilim kavun
• 10 adet böğürtlen
• 5 adet kayısı, kesilmiş
• Soyulmuş taze badem
• 10 adet kırmızı üzüm
• 10 adet frenk üzümü
• 1 kahve bardağı limon aromalı votka
• 3-4 adet kiraz
• 1 adet yeşil limon suyu
• 2 yemek kaşığı esmer şeker
Sos İçin
• 200 gr. parçalanmış çikolata
• 150 gr. Krema
YAPILIŞI
Doğranmış meyveleri geniş bir kaba alın. Limon suyu, votka ve şekeri iyice karıştırın. Dilimlenmiş meyvelerin üzerlerine dökün, ezmeden karıştırın. Kremayı kaynatın, içine çikolata parçalarını atın, eriyinceye kadar sürekli karıştırarak sosu hazırlayın. Meyve karışımını, küçük ve birer kişilik kaplarda veya resimde gördüğünüz gibi kavun içinde, hazırladığınız çikolata sosuyla servis yapın.
Not: Kavunları top şeklinde çıkarmak isterseniz, mutfak eşyası satan yerlerde bulabileceğiniz yuvarlak parizyen kaşıktan yararlanabilirsiniz.
BADEMLİ KREMALI KARADUT TART (Limon Aromalı Votka Sosla)
MALZEMELER
Tart hamuru için
• 200 gr. un
• 50 gr. pudra sekeri
• 100 gr. tereyağı
• 1 paket vanilya
Kreması için
• 250 gr. süt
• 50 gr. un
• 100 gr. toz şeker
• 25 gr. nişasta
• 2 adet yumurta
• 75 gr. toz badem
YAPILIŞI
Un, pudra şekeri, tereyağı ve vanilyayı birlikte yoğurun ve hamuru 10 dakika dinlendirin. Kreması için sütü kaynatın. Un, toz şeker, nişasta, yumurta ve toz bademi ayrı bir kapta karıştırın ve kaynayan süte yavaşça karıştırarak ilave edin ve iyice pişirin. Tart hamurunu küçük kalıplara koyarak minimum 10 dakika pişirdikten sonra diğer tarafta hazırladığınız kremayı içlerine doldurun. Üzerlerini karadut ya da böğürtlenle süsleyerek servise hazır hale getirin.
ÇİLEKLİ LİKÖR SÜRPRİZLERİ
MALZEMELER
• 15 orta boy çilek
• 1 çorba kaşığı istediğiniz bir tür likör
• 1/3 bardak çok çırpılmış krema
YAPILIŞI
Çileklerin sivri uçlarından ayakta durabilmeleri için kesin, yapraklı bölümünü de temizleyin. Ufak sivri bir bıçakla çileklerin içini boşaltın. 1/4 çay kaşığı kadar likörü her çileğin içine boşaltın. Çay kaşığı ya da krema dökme poşetiyle kremayı çileklerin içerisine doldurun. Çileklerin önceden kestiğiniz yapraklı üstlerini şapka olarak krema üzerine yerleştirin.
DONDURMA ŞÖLENİ
MALZEMELER
• 90 gr. krema
• 50 gr. süt
• 50 gr. yumurta
• 5 gr. nişasta
• 70 gr. toz şeker
• 1/4 paket vanilya
YAPILIŞI
Süt ve kremayı ocakta kaynamaya bırakın. Yumurta, toz şeker, vanilya ve nişastayı ayrı bir kapta bir çırpma teli yardımı ile karıştırın. Sütlü kremalı karışımın bir kısmını azar azar yumurtalı karışıma yedirin ve akıcı hale gelene kadar çırpma teli ile karıştırmaya devam edin. Ardından bu karışımı, kaynamakta olan süt ve kremalı karışıma döküp karıştırarak pişirin. Piştikten sonra ocaktan alıp soğuk su ya da buzun üzerinde hızla soğutun ve homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Dondurmanızı derin dondurucuya koyup belirli aralıklarla karıştırın. Çeşitli meyve soslanyla farklı tatlar bulabilirsiniz.
ELMALI STRUDEL
MALZEMELER
• 1 adet milföy hamuru
• 1 adet elma
• 1 tatlı kaşığı kuş üzümü
• 1 çay kaşığı tarçın
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• Yarım çay bardağı şeker
• 1 adet yumurta
Servis için
• Pudra şekeri
• isteğe göre dondurma
YAPILIŞI
Elma, kuru üzüm, tarçın, tereyağı ve şekeri birlikte tencerede hafif katılaşıncaya kadar pişirin. Malzemeleri ocaktan aldıktan sonra soğuyuncaya kadar bekletin ve milföy hamuruna rulo şeklinde sarın. Yumurta sarısını üzerine sürün ve 170 derece fırında 20 dakika süreyle pişirin. Çıkardıktan sonra üzerine pudra şekeri dökerek servis edin.
ÇİKOLATALI MUS
MALZEMELER
• 230 gr. bitter çikolata
• 30 gr su
• 50 gr. tereyağı
• 100 ml. krema
• 4 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılmış)
• 100 gr. yemek kaşığı toz şeker
YAPILIŞI
Çikolata ve suyu benmari usulü eritin. Pürüzsüz bir hale gelinceye kadar karıştırın. Ateşten alın. Tereyağını ekleyin. Yumurta sarılarını, krema kıvamına gelinceye kadar beş dakika çırparak sürekli karıştırın ve çikolatalı karışıma ilave edin. Ayrı bir kapta kremayı çırpın. Çikolatalı karışıma katın. ****l bir kapta yumurtanın aklarını mikserde çırpın. İçine şekeri ekleyin. Karışım tamamen sertleşene kadar çırpmayı sürdürün. ****l bir kaşıkla yumurta akının dörtte birini, çikolatalı karışıma ekleyin ve karıştırın. Kalanını da ekleyin. Hazırladığınız karışımı servis kabına dökün ve buzdolabında dinlendirin. Mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz.
ekolay