Lifli besinler vücudu toksinlerden arındırır
Prof. Dr. ERKAN TOPUZ
Vücuttaki toksik maddelerin atılması, kanser riskini azaltıyor. Sebze, meyve ve baklagillerin içinde bulunan lifler; hem vücudu toksinlerden arındırıyor, hem kolesterolü düşürüyor
Kanserden uzak, sağlıklı bir yaşam için vücuttaki toksik maddelerin atılması önem taşıyor. Bu nedenle de bedeni detoksifiye edecek besinlerin daha çok tüketilmesi gerekiyor. Vücut dört yolla toksinlerden kurtuluyor; dışkı, idrar, deri ve solunum. Vücudun toksinleri atmasına yardımcı olmak için, yüksek lif içerikli bir beslenme şekli ve bol miktarda şişelenmiş, filtre edilmiş veya saflaştırılmış su içilmesi gerekiyor.
TOKSİNLER SAFRAYLA ATILIYOR
Karaciğer her gün bir litre safra üretiyor. Safranın görevi; toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Lif ağırlıklı bir beslenme, safra ile salınan toksinleri yakalıyor. Lif içeriği zayıf bir diyet ise, bu toksinlerin tekrar emileceği anlamına geliyor. Daha da kötüsü; bağırsaktaki bakteriler, bu toksinleri değişime uğratıp kansere yol açabilecek bir hale getiriyor.
GÜNDE 35 GRAM LİF
Lif kaynağı olarak sebze, meyve ve baklagillere ağırlık verilmeli. Bu besinlerdeki lifler, kolesterol düzeyinin düşürülmesinde de etkili oluyor. Günde 20 gram veya daha fazla lif, total kolesterol seviyesini yüzde 10-20 oranında azaltıyor. Biz özellikle sebzelerden günde en az 35 gram lif alınmasını öneriyoruz. Eğer günde beş porsiyon meyve ve sebze yiyorsanız, ideal lif miktarını alıyorsunuz demektir. Ekmek ve kepekli makarna da lif sağlıyor ama bu besinlerin aynı zamanda şeker içerdiği de unutulmamalı.
KAHVE SONRASI FAZLADAN SU İÇİN!
Düşük miktarda su tüketimi; meme, kolon ve üriner sistem kanseri riskini artırıyor. Vücudumuzdaki ortalama su miktarı neredeyse 40 litredir. İdrar, ter ve solunum yoluyla kaybedilen suyu yerine koymak için, günde en az 1.5 litre su içmemiz gerekir. Aksi taktirde vücut dehidre olur, yani susuz kalır. Hafif dehidrasyon bile, vücuttaki sistemlerin çalışmasını bozabilir. Su aynı zamanda da hücrelerden atık maddeleri taşır, vücudun doğru ısı dengesini de korumasına yardımcı oluyor.
DİÜRETİK MADDELERE DİKKAT
Öte yandan diüretik maddeler, suyu hücrelerden çekerek idrar miktarını artıran maddelerdir. Kahve ve alkol de diüretiklerin arasında yer alıyor. Bu şu anlama geliyor; iki bardak su ve iki bardak kahve tüketiminin ardından, net su alımınız sıfır olabilir! Kahve içiyorsanız, fazladan bir bardak su daha içmelisiniz.
SİGARA İÇEN KÖRİ YESİN
Bazı baharatların düzenli olarak tüketimi; toksik maddelerin vücutta daha kısa süre kalmasını sağlıyor. Beslenme listelerinize özellikle zerdeçal, kırmızı biber, karabiber, dereotu, kimyon, fesleğen ve kekiği ilave etmeye özen gösterin. Sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan kişilere ise bol miktarda köri tüketmelerini öneriyoruz. Zerdeçaldaki safran da kansere yol açan etkenlerin ortadan kalkmasına önemli ölçüde yardımcı oluyor.
Sabah