Lifli Beslenme için 6 Adımlı Plan

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.496
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Hangi besini ne kadar tüketeceğinize dâir plan yaparken, yeteri miktarda lif tükettiğinize emin olun. Hanımların günde 25 ilâ 35 gram lif almaya dikkat etmeliler. Bu amacınızı şöyle gerçekleştirebilirsiniz: Ekmek türleri, tahıllar ve öbür bakliyat türlerinden 6 ilâ 11 birim ürün seçin. Sonra, o ürünün paketinde içindekiler kısmında, en az işlemden geçmiş ilk maddenin “tam” ifadesini bulun.

Günde, 2 ilâ 4 sefer elma ya da armut gibi kabuğu ile yenen meyveler, kabuğu soyulmuş meyvelere kıyasla daha çok lif içerir. Kuru erik ya da kuru üzüm de mükemmel birer lif kaynağıdır.

Her gün 3 ilâ 5 sefer sebze yiyin. Benzer şekilde, kabuğu ile yenen sebzeler daha çok lif ihtiva eder. Bu sebzeler pişirildiğinde de, lif zenginliklerini fazla kaybetmezler.

Her hafta en az üç defa fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerden tüketin. Baklagillerde tüm öbür besinlerden daha çok lif bulunur. Kahvaltıda, porsiyon başına en az 5 gram lif içeren tahıl gevreği yiyin.

İşte size bazı seçenekler
General Mills’ Fiber One , ½ kap gr. lif
Post Bran Flakes, ¾ kapta 5 gr. lif
Post Grape Nuts, ½ kapta 5 gr. lif
Kellog’s All Bran, ½ kapta10 gr. lif
Ama, diyelim ki, kahvaltı için en sevdiğiniz tahıl gevreği lif açısından çok zengin değilse, sakın umutsuzluğa kapılmayın!

Bu çok önemli öğüne aşağıdaki şekillerde lif katabilirsiniz
meyve katabilirsiniz, az haşlanmış kuru erik, ya da yarım greypfrut, tamamlatıcı, salata benzeri bir tabak kuru meyve katabilirsiniz, kuru üzüm, elma ya da kuru erik gibi En sevdiğiniz gevreğin üzerine lif açısından zengin bir türden bir tutam serpebilirsiniz.

Lif nedir?
Lif, bitkilerde var olan ama o bitkiyi yediğimizde, sindiremediğimiz kısmıdır. Meyveler, sebzeler, tahıllar ve baklagillerin hepsinde lif vardır. Lif, vücudumuzun hazmetme işevini gereği gibi yerine getirmesine çok yardımcı olur; ve aynı zamanda, yüksek tansiyon, divertikül iltihabı, bazı kanser türleri ve kalp hastalığı riskini azaltıcı rol oynar.

68.000’den fazla kadın hasta üzerinde yapılan uzun soluklu bir araştırma, çok miktarda lif tüketiminin, kalp hastalıklarının gelişme şansını kesinlikle azalttığını göstermiştir. Dahası, bu araştırmada yer alan kadınlardan, kahvaltıda en az 5 gr. tahıl gevreği yiyenlerin, kalp hastalığı riskinin daha da azaldığı ortaya çıkmıştır.

Mesaj: Lif oranı yüksek besinler seçin. Ve, güne, yüksek düzeyde lif içeren tahıl gevreği içeren bir kahvaltı ile başlayın.

alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst