Lifli gıda ve diyet

virginiawoolf

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
5
Tepki
10
Puan
3
Konum
istanbul
Diyet Yemek

Günümüzde kalp hastalıkları yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı grafikte en büyük payı tutmaktadır. Yaşlı nüfusun genç nufusa olan oranının artışı, ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, yaşam standardları bu anlamda önemli değişkenlerdir. Modern toplumun tüketim alışkanlıkları, çalışma tarzı, beslenme alışkanlıkları kalp ve damar sağlığı açısından farklı bir düzeye gelmesine neden olmuştur. Dünya nufusunun %25’i kalp damar hastalıklarıyla yüzleşmektedir. Türkiye’deki yetişkin nufusun yarıya yakını kalp damar rahatsızlığı riski altındadır.
Kalp-Damar hastalıklarının başlıca nedenleri; katı yağ, margarin üketimi, aşıtı tuz tüketimi, sebze-meyve ve tahıl ürünlerinin az tüketilmesi, hareketsizlik ve sigara kullanımıdır.
Sağlığınız için öneriler:
Beslenmenizde yağı azaltın.
Tükettiğiniz besinlerin içerisinde bulunan yağ miktarını dikkate alın.
Sofranızda sebze ve meyveler, tahıllar, yağsız kırmızı et, derisiz tavuk hayvan etleri, balık ve düşük yağlı besinler tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edin. Yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerinin bileşiminde diğer besin öğeleri açısından hiç fark olmadığı için bu ürünleri tercih etmek koruyucu olmak açısından önemlidir.
Beslenmenizde balığa daha çok yer verin. Haftada 2 kez, et yerine deniz ürünlerini tercih ederseniz yağ alımınızı azaltabilirsiniz. Günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketin.
Sebze ve meyvelerin yağ içeriğinin düşük olmasının yanı sıra posa içeriğinin de yüksek olması kalp damar sağlığını korumada olumlu etki yapmaktadır. Çünkü bazı meyve ve sebzelerin bileşiminde bulunan suda çözünür posa, kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.
Etin yağsız olmasına dikkat edin, et kendi bünyesinde yağ içerir, görünür olan yağı ete katmayın.
Tam tahılları ve ürünlerini tercih edin… Karbonhidrat içren bu besinlerle enerji ihtiyacınızı karşılar yağdan uzak durabilirsiniz. Kahvaltılık tahıl ürünleri, kepekli,yulaflı ekmekleri, bulgur, makarna, pirinç gibi nişastalı besinleri tercih edin. Yemeklerinizde margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıvı yağları ( zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya, kanola yağı vb..) tercih edin. Tereyağı hayvansal kaynaklı, margarinler bitkisel kaynaklı olmalarına rağmen her ikisi de aynı miktarda yağ içerirler. Satın aldığınız bazı ürünlerin ambalajları üzerinde “yağsız” “az yağlı” yazanları tercih edin. Ambalajlardaki değerleri okuyun ve ürünleri kıyaslayın. Hazır besinlerden düşük yağlı olanları tercih edin. Ara öğünlerde yağ miktarı düşük meyve ve sebzeler, hafif bir kahvaltı, az yağlı süt ve süt ürünlerini tercih edin. Uygun pişirme yöntemlerini seçerek yağ kullanımını azaltın ya da yağ kullanmayın. Yemek hazırlama yöntemlerinizi değiştirerek lezzette herhangi bir eksiklik olmaksızın yemeklerinizdeki yağ miktarlarını azaltabilirsiniz. Örneğin besinleri kızartmak yerine, fırında kızartma, haşlama, ızgara, buharda veya mikrodalga fırında pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.
Beslenmenizde kuru baklagillere daha çok yer verin. Ev dışında yemek yediğiniz zaman yağsız/az yağlı yemekleri tercih edin. Mönüden yemek seçerken az yağlı besinleri tercih etmek için gördüğünüz yiyeceklerin nasıl yapıldığını sorun ya da kızarmış veya soslarla zenginleştirilmiş olanları tercih etmeyin.


Lifli Gıdalar

Beyaz buğday unu, beyaz pirinç ve şekerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor.Beyaz buğday unu yerine tam buğday unu kullanmak damar sağlığımız için tam yerinde bir karar olacaktır. Tam buğday unu buğdayın bütün vitamin, protein ve liflerini doğal olarak içerir. Dolayısı ile tam buğday ekmeği daha sağlıklıdır.
Beyaz pirinç tüketimi de aynı şekide esmer pirinçle değiştirilmelidir.Kan basıncını düşürerek tansiyonu dengeler. Ayrıca şeker hastelığı riskini azaltır.
Şekerli şeyler yemek yerine meyve yiyerek edinilecek şeker sağlıklı olacaktır. Kahvaltınızda çaya vs.şeker atmak yerine sofranıza bir adet meyve koyun, örn: yaban mersini. Antioksidanların arttürılması damarları güçlendirir. Lifli gıdalar kilo vermeyi kolaylaştıracak, meyvelerden edindiğiniz karbonhidrat sizi uzun süre enerjik hissettircektir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst